Fudbal

Real i Siti odigrali nerešeno u prvom meču polufinala Lige šampiona

Komentari

Autor: Euronews

09/05/2023

-

23:09

Real i Siti odigrali nerešeno u prvom meču polufinala Lige šampiona
Erling Haland i Vinisijus - Copyright Tanjug/ AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Real Madrid i Mančester siti odigrali su 1:1 (1:0) u prvoj polufinalnoj utakmici UEFA Lige šampiona, koju su obeležili lepim golovima Vinisijus Žunior i Kevin De Brujne. Odluka o finalisti Lige šampiona biće poznata za osam dana na "Etihadu", kapital niko nije poneo u jednoj sjajnoj, pre svega taktičkoj utakmici koju su maestralnim golovima obeležili golovima Vinisijus Žunior i Kevin de Brujne. 

Prvu "četvrtinu" polufinalnog dvomeča dobio je Real. U šahovskoj partiji dvojice sjajnih trenera Karla Anćelotija i Pepa Gavrdiole potezi su bili predviđeni, kombinacije odavno pročitane, samo se čakalo ko će prvi da pogreši. Real se odlučio za "čekalicu" znajući da u jurnjavi sa fizički najpotentnijim timom nemaju velike šanse. Prepustili su gostima posed lopte, igrali su presing na Gundoganu, Silvi i De Brujnea ostavljajući da Stons i Rodri organizuju igru. Čekali su ih "iza lopte" i dočekali su grešku, prazan prostor i Vinisijusa Žuniora.

Golman Madriđana Tiboa Kurtoa jeste bio zaposlen u prvih pola sata, branio je udarce De Brujnea, Rodrija, dva puta Halanda, ali nisu to bile ziceri kakve stvara Siti. Voker je neutralisao Vinisijusa Žuniora sve do 36. minuta, ali onda mu je Brazilac posle kontre Kamavinge i pasa pobegao po centrali što je bilo kobno po Edersona. Mladi as Reala je poslao pravu strelu sa 17 metara u sam gornji ugao za vođstvo aktuelnog vladara Lige šampiona iz prvog udarca na gol!

Presingom i faulovima u drugoj trećini, igrači Reala su uspeli da zaustave Siti u nameri da izjednače, pa su na odmor otišli sa pednošću. Kad se podvuče crta, taj jedan detalj je presudio, Voker je izgubio bitku sa Vinisijusom. Ridiger je zaustavio Halanda, De Brujne je bio pod presingom Valverdea, Ruben Dijaš je neutralisao Benzemu. Ipak, Karlo Anćeloti je sa manje briga od Gvardiole otišao na pauzu.

Ništa nisu menjali treneri na poluvremenu, ali jesu u načinu igre. Jeste Siti u dva navrata pronalazio "rupe" u odbrani domaćina, kada je Kurtoa odbranio zicer De Brujneu, a Alaba izblokirao Halanda na 10 metara, međutim, Real je bio taj koji je vršio pritisak. Pretio je Benzema, Valverde i Kros su pokušavali sa distance, Siti je na najbolji način bio zaustavljen - ofanzivom. U jeku takvog odnosa snaga, usledila je greška Kamavinge. Poprečnu loptu je osvojio Rodri, Gundogan je uposlio Kevina De Brujnea na 18 metara i tu pomoći nije bilo. Pogodio je Belgijanac savršeno sam ugao pored Modrića, Siti je od 67. minuta bio u egalu.

Uspeo je Siti ponovo da uspostavi kontrolu, ali i sreće da je Ederson maestralno zaustavio udarac Karima Benzeme sa nekoliko metara posle prekida. Do kraja je ostalo 1:1, posle još jedne odlične odbrane Edersona (šut Čuamenija) sve se rešava za osam dana na "Etihadu". Raritet meča je da Gvardiola nije izvršio nijednu izmenu!

Real Madrid - Mančester siti 1:1 (1:0)

Stadion: "Santijago Bernabeu".
​Sudija: Artur Dijaz (Portugalija).
Strelac: Vinisijus Žunior u 36. za Real, a De Brujne u 67. minutu za Siti.

REA MADRID: Kurtoa - Karvahal, Alaba, Ridiger, Kamavinga - Valverde, Kros (od 84. Čuameni), Modrić (od 87. Načo) - Vinisijus, Rodrigo (od 81. Asensio), Benzema.

MANČESTER SITI: Ederson - Voker, Stons, Dijaš, Akanđi - Rodri, Gundogan, Silva, Griliš - De Brujne, Haland.

UEFA Liga šampiona, polufinale

Utorak

Real M. - Mančester siti 1:1 (1:0)

/Vinisijus Žunior 36 - De Brujne 67/

Sreda

Milan - Inter 21.00 (TV Arena 1 Premium)

Utorak 16. maj

Inter - Milan 21.00

Sreda 17. maj

Mančester siti - Real Madrid 21.00

Finale

Istanbul, "Ataturk", 10. jun 21.00

Komentari (0)

Sport