Fudbal

Vest Hem je šampion Lige konferencija: Boven u 90. minutu slomio Fiorentinu

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2023

-

22:26

Vest Hem je šampion Lige konferencija: Boven u 90. minutu slomio Fiorentinu
Tanjug/AP/Petr David Josek - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Nisu se fudbaleri Vest Hema proslavili u nedavno završenoj Peremijer ligi, ali su briljantnu sezonu u Ligi konferencije završili finalnom pobedom nad Fiorentinom - 2:1 (0:0) i direktno se plasirali u grupnu fazu sledeće Lige Evrope. 

Prvo poluvreme na "Eden Areni" obeležile su obostrano dobra defanziva i nedovoljno potentna i konkretna ofanziva, s tim što se "viola"više naprezala da dođe do vođstva. Od žestoke taktičke borbe za posed lopte i straha od kiksa, ekipe nisu stizale da ulaze u šanse iz kategorije stoprocentnih, pa su praška publika i gledaoci širom sveta ostali uskraćeni za velika i česta izbuđenja.

Nije manjkalo dobrog ritma, trčanja i duela, ali nedostajali su kvalitetniji završni pasovi i pravi šutevi, a Karlos del Sero Grande poništio je jedinu golmansku kapitulaciju. Luka Jović bacio je u sevdah navijače "ljubičastih" u nadoknadi vremena (45+4), ali su njihova i njegova radost potrajali samo do Špančevog konsultovanja video tehnologije. Srpski centarfor munjevito je reagovao na odbitak i glavom savladao Areolu, međutim tom prilikom se našao u milimetarskom ofsajdu. 

Svejedno, dovoljnom da Vest Hem ostane na nogama, a njegove pristalice pojačaju pritisak sa tribina. U čemu su baš preterale u 35. minutu. Kao u stara huliganska vremena Ostrvljana, neke od pristalica "čekićara" čašama su zasule teren u 35. minutu, a jedna od njih pogodila je Kristijana Biragija u potiljak i raskrvarila mu glavu. 

Jović nije tako stradao, ali je povređen prilikom davanja poništenog pogotka, pa ga je trener Vinćenco Italijano moguće zbog toga ostavio u svlačionici posle pauze, a šansu dao rezervisti Kabralu. Rokada nije uticala na napadačke pokušaje Fiorentine da naplati nešto bolje stajanje na terenu i nalete terenske inicijative. 

Međutim, desilo se suprotno i to zbog kiksa njenog kapitena Biragija. Bouen je primio loptu u šesnaestercu i s njom hteo da prođe italijanskog beka, ali je ovaj igrao rukom, što nije promaklo VAR-u, pa arbitar nije mogao da ne pokaže na belu tačku. Said Benrama preuzeo je odgovornost u 62. minutu i potrvdio status nepogrešivog penaldžije, jer ni 13. put nije promašio zicer nad zicerima. 

Nedugo zatim trud Alžiraca je anuliran. Pred kraj akcije po desnom boku, Gonzales je uposlio Đakoma Bonaventuru, ovaj primio loptu i iz drugog dodira je smestio iza leđa Teraćana. Neverovatno je gde je vezista "viole"provukao loptu i kako je brzo režirao odgovor na vođstvo rivala (67).

Tek tada se rasplamsala trka i tuča za trofej, da bi taman kada se činilo da će meč otići u produžetke Džerod Boven uzeo stvar u svoje ruke i u 90. minutu doneo Vest Hemu treći evropski trofej u klupskoj istoriji, posle osvajanja Kupa pobednika kupova 1965. godine i Intertoto kupa 1999. Lukas Paketa mu je poslao sjajnu loptu, a on demonstrirao svoju brzinu i rutinski doneo veliku radost saigračima i svom osporavanom šefu Dejvidu Mojesu. 

 

Sastavi: 

Fiorentina: Teraćano - Dodo, Milenković, Ranijeri (od 84. Igor), Biragi - Amrabat, Mandragora (od 90+3. Barak) - Gonzales, Bonaventura, Kuame (od 62. Saponara) - Jović (od 46. Kabral).

Vest Hem: Areola - Coufal, Zuma (od 62. Kerer), Agerd, Emerson - Souček, Rajs - Boven, Paketa, Benrama (od 76. Fornals) - Antonio (od 90+4. Ogbona)

UŽIVO: Fiorentina - Vest Hem 1:2 (0:0)

Kraj

90. MINUT: Fiorentini je preostalo još svega pet minuta da izjednači i izbori produžetke.

90. MINUT: GOL! Vest Hem je došao do novog vođstva u 90. minutu! Lukas Paketa je poslao sjajnu loptu ka Džerodu Bovenu, koji je pokazao svoju brzinu, a potom rutinski savladao Teraćana. "Čekićare" sekunde dele od trofeja.

88. MINUT: Vezista Fiorentine, Sofijan Amrabat, je uputio solidan udarac sa nekih 20 metara, ali je Alfonso Areola bio dobro postavljen i nije imao problema da uhvati "živu" loptu.

80. MINUT: Najef Ager je poslao centaršut ka Tomašu Součeku, koji je glavom sa nekih desetak metara vrlo dobro pripretio Fiorentini, ali je Pietro Teraćano odlično reagovao i otklonio opasnost.

72. MINUT: Artur Kabral je odložio loptu za Rolanda Mandragoru, koji je otvorio stopalo i dobro šutirao, ali nije bio dovoljno precizan i lopta je završila pored desne stative "čekićara".

68. MINUT: GOL! "Viola" je uspela da dođe do zasluženog izjednačenja. Đakomo Bonaventura se sjajno snašao u portivničkom kaznenom prostoru, na divan način je primio loptu, a potom jako lepo savladao Alfonsa Areolu za 1:1.

62. MINUT: GOL! Said Benrama je preuzeo odgovnornost i pretvorio jedanaesterac u pogodak. Vest Hem sada vodi sa 1:0.

60. MINUT: Glavni arbitar, Karlos del Sero Grande, je nakon konsultacija sa VAR sobom odlučio da pokaže na belu tačku i pokaže Kristijanu Biragiju žuti karton. Vest Hem ima veliku šansu za vođstvo.

58. MINUT: Poskakali su i igrači i navijači Vest Hema jer je kapitena Fiorentine, Kristijana Biragija pogodila u ruku. Ostaje samo da se vidi da li će VAR soba proceniti da je to bilo dovoljno za jedanaesterac.

46. MINUT: Drugo poluvreme je počelo, ostalo je još 45 minuta regularnog dela u kom će timovi pokušati da dođu do pobede i evropskog trofeja.

Poluvreme

49. MINUT: Fiorentina je u završnici prvog poluvremena uspela da postigne pogodak, ali je on poništen zbog ofsajda. Niko Gonzales je uputio centaršut pred gol Vest Hema, a ona se odbila do Luke Jovića koji ju je smestio iza leđa Alfonsa Areoli.

45. MINUT: Prvo poluvreme je produženo za četiri minuta.

34. MINUT: Kristijan Biragi je pokušao da izvede korner, kada su sa tribine poletele čaše od kojih ga je jedna pogodila u potiljak i raskrvarila ga. Međutim, ukazana mu je pomoć i utakmica je nakon par minuta nastavljena.

30. MINUT: Ofanzivac Vest Hema je bio u solo prodoru kada je u prolasku pored Đakoma Bonaventure pao traželi slobodan udarac. Međutim, glavni arbitar je jasno video situaciju i dodelio Alžircu javnu opomenu zbog simuliranja.

21. MINUT: Kristijan Biragi je uputio centaršut ka Luki Joviću, koji je uspeo da prebaci loptu na drugu stativu, odakle je Vladimir Koufal raščistio situaciju.

13. MINUT: Pokušao je vezista Vest Hema sa nekih 17 metara da zatrese mrežu Fiorentine, ali nije uspeo da pogodi okvir gola, iako je situacija bila sve samo ne bezazlena.

9. MINUT: Osamio se vezista Fiorentine, Rolando Mandragora i sjajno šutirao jačom, levom nogom, ali je bio za nijansu neprecizan te je lopta završila pored gola.

1. MINUT: Karlos del Sero Grande je dao znak da se izvede početni udarac, sa centra su krenuli fudbaleri Fiorentine.

 

 

Komentari (0)

Sport