Fudbal

Grad Mančester odobrio Sitiju renoviranje stadiona i ulaganje od 300 miliona funti

Komentari

Autor: Euronews

28/07/2023

-

12:36

Grad Mančester odobrio Sitiju renoviranje stadiona i ulaganje od 300 miliona funti
Grad Mančester odobrio Sitiju renoviranje stadiona i ulaganje od 300 miliona funti - Copyright FC Manchester city

veličina teksta

Aa Aa

Mančester siti, aktuelni osvajač Lige šampiona, dobio je sve dozvole grada za renoviranje stadiona u vrednosti od 300 miliona funti. Proširenje stadiona "Etihad", koje bi povećalo njegov kapacitet na skoro 62.000 mesta i stvorilo novu zonu navijača, jednoglasno je odobreno za izgradnju. 

Nekoliko članova odbora za planiranje saveta Mančestera sa entuzijazmom je pozdravilo projekat. Planovi za proširenje severne tribine uključuju izgradnju hotela sa 400 kreveta, TV studija i atrakcije za šetnju na krovu, kao i fan zone za do 3.000 ljudi. Agent projekta na sastanku, Džon Кuper, obećao je da će projekat obezbediti "kvart svetske klase za sportsku zabavu i razonodu", koji će gradu doneti široku ekonomsku korist, prenosi "Mančester ivning".

On je procenio da će projekat svake godine uneti 70 miliona funti dodatne vrednosti u ekonomiju Mančestera i dovesti do 1.795 novih poslova sa punim radnim vremenom i ukupno preko 3.000, uključujući rad sa skraćenim radnim vremenom i povremeni rad. Za predlog su se izjasnila tri odbornika.

 

 

Prema planovima, kapacitet severne tribine bi bio povećan za 7.900 mesta, čime bi ukupan kapacitet bio 61.968 mesta. Sadašnja klupska prodavnica bi bila srušena i osmospratna zgrada sa novom prodavnicom, blagajnama i muzejom bi bila stvorena koja bi nudila "interaktivno mesto za iskustvo posetilaca" na nivou 3.

Gornji spratovi bi se koristili kao radni prostor za mala preduzeća i novoosnovane firme. Gradio bi se i hotel na devet spratova sa 391 spavaćom sobom i 10 apartmana.

Između zgrade hotela i klupske prodavnice, Gradski trg bi bio "osvežen" kako bi se stvorila nova natkrivena zona za fanove i prostor za događaje sa kapacitetom od 3.000 ljudi. Radovi će se odvijati u etapama, završetak tribine po planu bi trebalo da se završi pred početak sezone 2025/26, a ostatak radova do leta 2027. godine.

Komentari (0)

Sport