Fudbal

Cifre od kojih "boli glava": Junajted ima najskuplji tim na svetu, Ten Hag potrošio preko 400 miliona na pojačanja

Komentari

Autor: Euronews

14/09/2023

-

10:15

Cifre od kojih "boli glava": Junajted ima najskuplji tim na svetu, Ten Hag potrošio preko 400 miliona na pojačanja
Cifre od kojih "boli glava": Junajted ima najskuplji tim na svetu, Ten Hag potrošio preko 400 miliona na pojačanja - Copyright Tanjug/AP Photo/Scott Heppell

veličina teksta

Aa Aa

Engleski fudbalski klub Mančester junajted ima najskuplju ekipu na svetu, vrednu čak 1.15 milijardi eura, objavio je Međunarodni centar za sportske studije (CIES).

Pomenuti CIES je napravio je listu od 100 najvrednijih ekipa na svetu, procena je urađena na osnovu potrošenih sredstava za transfere, plate i bonuse. A, prema njihovim istraživanjima, čak osam timova iz Top 10 liste, nam dolazi iz Premijer lige.

Mančester junajted je od pomenute cifre, čak 411 miliona potrošio na napadače, 383 na defanzivce, 296 miliona je otišlo za igrače sredine terena, a 61 na golmane. Od dolaska novog trenera Erika ten Haga u maju protekle godine, "crveni đavoli" su potrošili skoro polo mijarde na nova pojačanja.

Oni su sa vrha liste skinuli Čelsi, prošlogodišnjeg "potrošačkog šampiona", koji je sada na drugoj poziciji (1.13 milijardi). Dok je treći na listi najskupljih timova, aktuelni evropski i engleski šampion Mančester siti (1.04 milijardi evra).

Pari sen Žermen je četvrti na listi potrošača i prvi tim iz Top 5, koji nije sa Ostrva. "Sveci" imaju tim vradan kruglo milijardu evra, dok je peto mesto zauzeo Arsenal (836 miliona evra).

Šesta pozicija pripala je Totenhemu (829 miliona), pa zatim slede: Liverpul (770), Real Madrid (708), Njukasl (661) i Vest Hem (505). Real Madrid i PSŽ su jedini klubovi iz Top 10 liste, koji ne igraju u Premijer ligi.

Najvredniji tim iz Nemačke je Bajern iz Minhena i on zauzima 12. mesto liste sa 481 miliona evra, dok u Italiji titulu najskupljeg tima drži Juventus (473 miliona). Saudijski Al-Hilal je prvi neevropski klub, koji se našao u Top 100 listi. Tim iz Rijada je na 18. mestu sa potrošenih 382 miliona evra. Veći deo tog novca potrošili su ove sezone na angažovanje Nejmara, Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića...

Komentari (0)

Sport