Košarka

Šest minuta "suše" koštalo Zvezdu pobede u Areni: Džejms vodio Monako do prvog trijumfa u Evroligi

Komentari

Autor: Euronews

18/10/2023

-

22:06 >> 22:17

Šest minuta "suše" koštalo Zvezdu pobede u Areni: Džejms vodio Monako do prvog trijumfa u Evroligi
Šest minuta "suše" koštalo Zvezdu pobede u Areni: Džejms vodio Monako do prvog trijumfa u Evroligi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Posle neslavne epizode Crvene zvezde u Kaunasu, ni 3. kolo Evrolige nije bilo berićetno za srpski tim. U susretu punog preokreta protiv Monaka, u kom smo na semaforu videli čak 23 promene vođstva, bolje se snašla francuska ekipa, koja je u Beogradu zahavaljujući kvalitetnijoj igri u poslednjoj četvrtini slavila rezultatom 82:76 (14:23, 24:21, 26:19, 18:13).

Kada se podvuče crta i pogleda statistika. U oči upada podatak da su crveno-beli postigli svega 13 poena u poslednjoj četvrtini, A, još poražavajući je da Beograđani nisu zabeležili koš iz igre više od polovine odlučujuće deonice. Nedović je podgodio trojku kada je na semaforu ostalo 6:25 minuta do kraja (70:66), a od tog trenutka počeo je sušni period koji je trajao gotovo do poslednjeg zvižduka. Za to vreme Monako je režirao 13:2 seriju i pitanje pobednika rešio u poslednjom minutu kada je stekao velikih "plus" sedam (79:72).

Ovo je bila prva pobeda Monaka u elitnom takmičenju nakon dva startna poraza, a ključni igrač večeras bio je Džejms, koji je pored 18 poena podelio i 11 asistencija. Dialo je sa 12 poena dao odličnu podšku sa klupe. Kao i Okobo i Braun, koji su postigli po 11 poena. Utakmica u Beogradu je bila takođe specijalna po debiju Vokera, bivše NBA zvezde, koji je upisao dva poena sa penala. Sa druge strane, najefikasniji u taboru Zvezde bio je Geidraitis sa 20 poena, koji se naročito iustako u uvodnoj četvrtini. Nedović je sa klupe zabeležio 15, a Bolomboj 11 poena.

TOK UTAKMICE:

Atmosfera koju su napravili domaći navijači na startu utakmice, napravila je blagu pometnju na parketu, pa smo početak meča i veći deo prve četvrtine gledali popriličnu neubedljivu igru. Na obe strane, sa velikim brojem promašaja i čak sedam izgubljenih lopti do petog minuta. Ali, na sreću Beograđana, Geidraitis je bio izuzetno raspoložen na ofanzivnom delu terena, odakle je postigao gotovo 90 odsto poena za Zvezdu u uvodnoj četvrtini, a kada su mu se Nejpir i Nedović pridružili, serijom 16:3, crveno-beli su na prvi mali odmor otišli rezultatom 23:14.

Početak druge četvrtine krenuo je po uzoru na prvu. Sa malim brojem koševa iz igre i brojnim izgubljenim loptama, a u takvom scenariju bolje se snalazio Monako, koji je 14:4 serijom u režiji Džejmsa stigao do preokreta sredinom deonice (29:31). Da bi Zvezda do kraja poluvremena povratila "konce" u svoje ruke i pre svega zahvaljujući dobroj igri u tranziciji, stigla do novog vođstva. Bila je dominantnija u skoku, Bolomboj je uz Nedovića pružio dobre minute i za tili čas, serijom 13:5, stekla je šest poena prednosti pred odlazak na veliki odmor - 44:38.

A, onda je usledio novi preokret i još bolja deonica "kneževa".

Zvezda je poprilično naivno ulazila u problem sa ličnim greškama, dok gosti nisu imali tih problema, pa su koristili tu činjenicu da lakše dolaze do poena iz prodora. Napadali su reket, Beograđani od sredine četvrtine nisu mogli da igraju jaku odbranu, a kao rezultat toga, Okobo, Motijeunas, Džejms i Hol bez većih problema su stizali do poena. Ali je na sreću srpskog tima Bolomboj sa nekoliko dobrih rešenja u finišu zadržao rezultatski priključak svog tima pred odlazak u poslednju deonicu (63:64).

Zvezda je u odlučujućih 10 minuta imala četiri poena prednosti posle trojke Nedovića (70:66), ali je serijom grešaka na ofanzivnom delu terena potpisala sebi drugi poraz u takmičenju. Gotovo niko nije uspeo da se upiše na semafor punih šest minuta. Nejpir je promašio nekoliko zicera, ulazak Teodosića takođe nije pomogao. Geidraitis se mučio da dođe do igre koju je imao u uvodnoj deonici, dok je Monako pametnim rešenjima, dobrim, organizovanim napadima polako uvećevao prednost i došao do zaslužene pobede.

Evroliga, 3. kolo

Sreda

Crvena zvezda - Monako 82:76

Valensija - Makabi TA u toku
Virtus - Alba u toku

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport