Košarka

Armani i Nejpir nemoćni protiv Zvezde: Crveno-beli utišali milanski "Forum" i upisali važnu pobedu

Komentari

Autor: Euronews

11/01/2024

-

22:46

Armani i Nejpir nemoćni protiv Zvezde: Crveno-beli utišali milanski "Forum" i upisali važnu pobedu
Miloš Teodosić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koliko tek sada boli poraz od Asvela... Košarkaši Crvene zvezde demonstrirali su silu i na dominantan način nadigrali Olimpiju iz Milana, i to u gostima u 21. kolu Evrolige - 62:76 (15:23, 16:24, 16:10, 15:19).

Jasno je da je motiv igrača da se iskupe za poraz od pre dva dana bio na najvišem mogućem nivou, a i u protivničkom taboru je igrao Šabaz Nejpir, bivši drugar iz svlačionice koji je napustio klub jer očigledno nije mogao da podnese pritisak koji nosi igranje za jedan od dva beogradska velikana. Može se reći da su igrači izašli sa stavom da neće biiti poraženi, i u potpunosti su utišali milanski "Forum".

Susret je počeo odličnom igrom na obe strane, Nemanja Nedović je zatrpao koš rivala i postigao osam poena, ali je Armani preko Aleksa Pojtresa održavao rezultat u egalu. 

A onda se dogodilp nešto nesvakidašnje. Kajl Hajns, centar domaćina, uspeo je u tri uzastopna napada da povredi tri košarkaša Zvezde, naravno, bez namere. Prvi je stradao Luka Mitrović koji je sa Amerikancem sudario glavama, ali se kasnije vratio na teren. Onda je deblji kraj izvukao Nedović, koji je ostao bez vazduha. On je pokušao ponovo da igra, ali nije mogao da nastavi. Za kraj, od Hajnsa je stradao i Majk Tobi, koji je doduše naseo na sjajnu fintu protivničkog centra i pao preko njega. Kao i Nedović, morao je van igre i više se nije vraćao na parket milanskog "Foruma".

Ipak, Adam Hanga sa jednom i Rokas Giedraitis sa dve trojke doneli su crveno-belima prednost od osam razlike na kraju prve deonice, a rapsodija u igri srpskog šampiona nastavila se i u deonici broj dva koja je počela serijom 9:0 Zvezde za plus 15, a prednost je nedugo zatim dostigla i maksimalnih +18, a veliku borbu gostiju krunisao je Džoel Bolomboj, možda i zakucavanjem sezone.

Drugo poluvreme donelo je neki novi Armani, koji se serijom 9:0 vratio na jednocifreni zaostatak. Krvarenje su zaustavili Bolomboj i Mitrović, a Jago dos Santos je razliku vratio na +15 posle trojke sa korakom unazad.

Đordano Bortolani, Hajns i Šabaz Nejpir smanjili su zaostatak Olimpije na svega pet poena, a onda je usledilo i koškanje Nejpira i Hange, kome je prethodilo pomalo bezobrazno povlačenje Amerikanca sa leđa posle koga je Hanga završio na parketu. Možda je ovo i bio pokazatelj nemoći bivšeg plejmejkera Zvezde, koga je mađarski reprezentativac u potpunosti zaključao i isključio iz utakmice.

Hanga je na to imao najbolji mogući odgovor, postigao je koš, a na to su se nadovezali Giedraitis lakim polaganjem i Miloš Teodosić trojkom u njegovom prepoznatljivom stilu za plus 10 na pet minuta do kraja utakmice.

Odgovorio je domaćin poenima Johanesa Fojtmana, a onda je usledilo nekoliko nervoznih napada na obe strane, da bi na dva i po minuta do kraja Hanga ugrao loptu i u nastavku akcije poentirao prelepim flouterom sa desne strane kojim je zapečatio sudbio "manekena", a duel je novom ubitačnom trojkom završio maestralni "Teo".

Najefkasniji u redovima pobednika bio je Giedraitis sa 22 poena, Bolomboj je dodao 14, a Teodosić devet, dok je na drugoj strani najbolji bio Bortolani sa 14, a pratio ga je Pojtres sa 12 poena.

Bio je ovo deveti trijumf vicešampiona AdmiralBet ABA lige u elitnom evropskom takmičenju, dok je Armani upisao 11 poraz i sada ove dve ekipe dele 12. mesto na tabeli.

Olimpija Milano - Crvena zvezda 62:76 (15:23, 16:24, 16:10, 15:19).

Dvorana: "Forum"

Sudije: Olegs Latiševs, Đordi Alijaga, Marcin Kovalski

Olimpija Milano: Bortolani 14, Tonut 5, Nejpir 6, Flakadori 4, Hol 6, Meli 5, Fojtman 4, Rići, Karuso, Pojtres 12, Hajns 6, Kamagate.

Crvena zvezda: Teodosić 9, Lazić, Nedović 8, Jago 5, Hanga 7, Davidovac 3, Giedraitis 22, Tobi, Gilespi 2, Bolomboj 13, Ilić, Mitrović 6.

Evroliga, 21. kolo

četvrtak

Fenerbahče - Bajern 98:91
Panatinaikos - Monako 88:63
Olimpija - Crvena zvezda 62:76
Real Madrid - Valensija u toku

petak

Efes - Virtus 18.30
Barselona - Žalgiris 20.30
Partizan - Makabi 20.30
Baskonija – Olimpijakos 20.30
ASVEL – Alba 21.00

Komentari (0)

Sport