Košarka

Finale Kupa Radivoja Koraća: "Večiti" u borbi za prvi trofej sezone

Komentari

Autor: Euronews

17/02/2024

-

12:17

Finale Kupa Radivoja Koraća: "Večiti" u borbi za prvi trofej sezone
Finale Kupa Radivoja Koraća: "Večiti" u borbi za prvi trofej sezone - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Finale Kupa Radivoja Koraća. Crvena zvezda i Partizan. Dva najveća srpska kluba boriće se za prvi trofej u sezoni i nema sumnje da će ovaj "večiti derbi" biti poseban, ali krenimo redom...

Prema istoriji, očekuje nas napet duel, ali i prema prikazanoj igri do sada u Nišu. Naime, onoliko koliko se Zvezda mučila protiv FMP-a, toliko se Partizan mučio sa Vojvodinom, dok su crveno-beli lako pobedili Čačak 94, a crno-beli su rutinski savladali Hercegovac iz Gajdobre.

Zatim, ovo će biti peti ovosezonski "večiti derbi". Partizan je u prva dva slavio pred svojom publikom, dok su crveno-beli bili bolji u poslednja dva, takođe na domaćem terenu. Finale Kupa je ipak jedinstvena prilika da na neutralnom terenu (pola hale navijaće za jedan, pola za drugi tim) ove ekipe odmere snage i izmere ko je bolji.

Što se konkretnog istorijata tiče, Zvezda je devet puta bila osvajač Kupa, a Partizan u svojoj vitrini ima jedan manje trofej, te će imati možda i motiv više da pobedi u finalu. Kada je, ipak, skorija istorija u pitanju, crveno-beli su trostruki uzastopni šampioni Kupa Radivoja Koraća i svakako da žele da nastave tu seriju, ali nema sumnje da Partizan barem isto toliko želi da istu prekine.

 

 

Finala između "večitih rivala" su česta, konkretno od kada je Srbija samostalna država, ovi timovi su o odlučujućoj utakmici odmerili snage osam puta, a crno-beli su uspešniji budući da su slavili na pet mečeva, poslednji put 2020. godine kada su pobedili 85:84. Zvezda je nadigrala Partizan u finalu 2022. kada je bilo 85:68.

Kada se postavi pitanje ko može da odluči finale, odgovori poput Nemanje Nedovića, Kevina Pantera, Miloša Teodosića, Džejmsa Nanelija su laki, ali deluje da će uloga Frenka Kaminskog biti presudna.

Zašto?

Kaminski je na Kup krenuo pre Bruna Kabokla i upravo će u finalu to morati da opravda. Zvezda se u poslednja dva derbija koja je pobedila, u Evroligi i ABA ligi, služila "switch" odbranom, a stvorene "mismečeve" Kaboklo nije umeo da reši.

Frenk je ipak "klasa" kada je u pitanju igra na niskom postu, ali je odbrana od "pik end rola" kod američkog centra često kritična, čak je šta više nekoliko puta ove sezone bila pogubna za Partizan. Nema sumnje da će to igrači poput Teodosića, Nedovića i Jaga dos Santosa maksimalno eksploatisati, te je Kaminski prava definicija "mača sa dve oštrice".

 

 

Ako može da pruži dobru igru u odbrani, Partizan je bez sumnje korak ispred Zvezde, ali ukoliko ne bude mogao da parira bekovima ekipe sa Malog Kalemgdana, vrlo lako bi igrači Partizana mogli ponovo da gledaju kako Branko Lazić podiže novi pehar, svoj 23. u crveno-belom dresu.

Kada se pomene Lazić na um prvo pada odbrana. Upravo je defanziva kapitena Zvezde na Panteru još jedna stavka koja može da prelomi "večiti derbi".

Za kraj, Nedović je jednom prilikom pre početka sezona rekao da "mržnja" između dva tima nikada nije bila veća, a taj naboj se može osetiti i u Nišu, gradu koji je centar srpske košarke ovog vikenda.

Komentari (0)

Sport