Košarka

Košarkaši Srbije posle Finske pobedili i Gruziju na njenom terenu: Nazire se Evrobasket

Komentari

Autor: Euronews

26/02/2024

-

19:52

Košarkaši Srbije posle Finske pobedili i Gruziju na njenom terenu: Nazire se Evrobasket
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Najbolja košarkaška reprezentacija Srbije slavila je na terenu Gruzije u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sledeće godine - 63:76 (12:21, 19:17, 21:22, 11:16), pa posle dva kola, očekivanih i ubedljivih pobeda nad večerašnjim rivalom i Finskom drži prvo mesto u grupi G grupi. I ima trijumf više u međusobnim duelima sa selekcijom iz ovog dela Starog kontinenta (4:3). 

Sjajno je naš tim otvorio meč u prestonici bivše sovjetske republike, od trojke Petruševa, za prve poene na utakmici, pa sve do kraja uvodne četvrtine bežeći borbenom, ali u tim trenucima jalovom domaćinu.

Rival je samo u sedmom minutu imao prednost (9:7), da bi pre i posle toga trpeo zbog odlučne odbrane rivala. Najviše u poslednja dva minuta, kada su "orlovi" u serijama pogađali i stekli lepih +9. 

engelija, Tomason i društvo uspeli su da se vrate u život u finišu druge deonice, "ploveći" na talasu neefikasnosti pulena Svetislava Pešića, čak 240 sekundi bez datog koša u trenucima kada su bili na dvocifrenoj distanci. 

Marinković je visokom realizacijom vukao Srbe, a pomenuti tandem Gruzine, da bi u takvom okršaju, uslovno rečeno, deblji kraj izvukao naš sastav. Izgubili su taj deo "rata", ali su sledeću bitku dočekali sa obećavajućom zalihom (31:38). 

Naš trofejni selektor nije bio do kraja zadovoljan višenim, znajući da aktuelni vicešampion sveta može i mora više, pa je u tom periodu u dva navrata zvao tajm-aute, ne bi li sporne elemente igre postavio na svoje mesto. 

U trećih 10 minuta "kola" je dugo vukao Gudurić, bez ikakve poenterske podrške, da bi mu se u nekom trenutku pridružio kvartet Dobrić - Petrušev - Ristić - Avramović. Da je bilo više raspoloženih za šut i da nisu promašena četiri slobodna bacanja razlika bi bila opipljivija pred zadnju deonicu (52:60).

Nisu je "orlovi" dobro otvorili, jer su Gruzini krenuli ozbiljno da nagrizaju srpski rezultatski kapital. Međutim, na tih 56:60 usledio je žestok odgovor u vidu serije 11:0! Marinković i Avramović su neizmenično punili mrežicu i polako, ali sigurno iscrtavali željeni trijumf. 

Posle kratkog predaha usledio je novi niz, pa posle 58:74, tri i po minuta pre kraja, svima u dvorani bilo je kristalno jasno da će Golijat opravdati ulogu favorita, ma koliko ovaj košarkaški David umeo da bude nezgodan, što je do pokazivao i njihov mećudobni skor do ove večeri. 

Sledeći put ćemo srpske reprezentativce u kvalifikacijama za Evrobasket 2025 gledati tek za devet meseci, tj. u novembarskom prozoru. U trećem kolu Srbiji će rival biti Danska u gostima (21.11), a potom isti rival dolazi u Beograd (24.11). Pre toga "orlove" očekuje nastup na Olimpijskim igrama, kao i pripremni turniri pre tog takmičenja.

Kvalifikacije za Evrobasket 2025, drugo kolo

Grupa G

Finska - Danska 89:85

Gruzija - Srbija 63:76

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport