Košarka

Srpske košarkašice ostale bez medalje u Tokiju

Komentari

Autor: Euronews

07/08/2021

-

10:45

Srpske košarkašice ostale bez medalje u Tokiju
Detalj sa utakmice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Srpske košarkašice su u meču za bronzanu medalju izgubile od Francuske. Rezultat je bio 91:76 (19:23, 24:17, 24:16, 24:20).

One tako nisu uspele da ponove rezultat iz Rija od pre pet godina, kada su u borbi za bronzanu medalju pobedile upravo Francusku.

Ovo je bio četvrti meč košarkašica Srbije i Francuske u borbama za medalje na olimpijskim turnirima i evropskim prvenstvima i prvi poraz ekipe selektorke Marine Maljković.

Jedna od najboljih srpskih košarkašica svih vremena Sonja Vasić tako nije uspela da se sa medaljom oprosti od reprezentacije, kao i Jelena Bruks, koja je takođe završila karijeru u nacionalnom timu.

Srbija ima osam medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju, a šansu da donesu devetu imaće odbojkašice, koje će u nedelju igrati protiv Južne Koreje meč za treće mesto.

Do sada su zlatne medalje osvojili Milica Mandić i Jovana Preković, srebrnu Damir Mikec, a bronzane basketaši, Tijana Bogdanović, Milenko Sebić i Zurab Datunašvili.

Medalju su obezbedili i vaterpolisti, a sutra će biti poznato da li će biti zlatna.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay

 

Srpske košarkašice su povele na samom startu utakmice za treće mesto, ali su Francuskinje preuzele vođstvo i stekle pet poena prednosti u toku prve deonice.

Ipak, pri vođstvu protivnika 14:10, srpske košarkašice su napravile seriju od devet vezanih poena i tako preuzele prednost.

Serija Srbije prekinuta je trojkom, ali ekipa Marine Maljković do kraja početnog perioda nije dozvolila Francuskoj da priđe.

Francuska je preokrenula rezultat na početku druge četvrtine, u kojoj je ponovo stekla četiri poena prednosti.

Srpske košarkašice nisu dozvolile protivnicama da se "odlepe", najviše zahvaljujući raspoloženoj Ivon Anderson. Njena četiri vezana poena poravnala su rezultat 38:38, minut i 45 sekundi pre poluvremena, a porom i 40:40, ponovo poenima plejmejkera.

Francuska je ipak uspela da stekne novu prednost trojkom i na poluvreme ode sa tri poena prednosti (43:40).

Nije dobro počelo drugo poluvreme po srpski tim. Francuskinje su održavale prednost, koju su postepeno uvećavale.

Francuska je pred poslednju deonica stekla 13 poena prednosti, ali je ona smanjena na 11 poenima Nevene Jovanović sa linije za slobodna bacanja.

Kako je srpski tim približi u poslednjoj četvrtini, tako Francuska pogodi šut za tri poena. 

Francuskinje su stekle velikih 19 poena prednosti (78:59), ali su srpske košarkašice potom napravile seriju 12:0.

Tada je smanjen zaostatak na sedam poena, ali je usledila loša odbrana i koš Francuske za prekid serije.

Srpske reprezentativke nisu imale snage za više od toga, pa su ostale bez medalje na Olimpijskim igrama, a Francuska je do kraja stekla ubedljivu prednost i posle muškog tima osvojila drugo odličje u Tokiju.

Komentari (0)

Sport