Košarka

Stigla potvrda iz NBA lige: Jokić, Dončić i Šej finalisti u izboru za MVP nagradu, Nikola predvodi trku

Komentari

Autor: Euronews

22/04/2024

-

09:22

Stigla potvrda iz NBA lige: Jokić, Dončić i Šej finalisti u izboru za MVP nagradu, Nikola predvodi trku
Stigla potvrda iz NBA lige: Jokić, Dončić i Šej finalisti u izboru za MVP nagradu, Nikola predvodi trku - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Kako smo ušli u poslednju fazonu sezone, NBA liga i zvanično je objavila trojicu finalista za MVP nagradu, a ona će na kraju otići u ruke Nikole Jokića, Luke Dončića ili Šeja-Gildžesa Aleksandera.

Ovo je četvrta sezona u nizu da je srpski centar u najužoj konkurenciji za pomenuto priznanje i prema svemu sudeći ima najveće šanse da uzme svoju treću MVP nagradu. Prošle sezone završio je na drugom mestu iza Džoela Embida, koji je ove godine ispao iz konkurencije zbog nedovoljno odigranih utakmica, pa je ove sezone jasan favorit.

Srpski as u proseku je beležio 26.4 poena, 12.4 skokova i devet asistencija po utakmici. Na gotovo svim anketama pobrao je simpatije glasača, odveo je Nagetse do drugog mesta Zapada i trenutno sa njima vodi 1:0 u četvrtfinalnoj seriji protiv LA Lejkersa.

Što se tiče ostalih kandidata, drugi favorit je Šej-Gildžes Aleksander, zvezda Oklahome, koja je odvela najmlađi tim u NBA ligi na lidersku poziciju Zapada. I to u ovakvoj konkurenciji! Prema mišljenju nešto poznatijih analitičara, on bi trebao da bude "frontraner" za MVP nagradu. Statistika je svakako tu (30 poena, 5.5 skokova, 6.2 asistencija). Reprezentativac Kanade imao je čak 50 utakmica ove sezone na kojima je beležio 30 ili više poena i budući da je imao bolji skor (3:1) od Jokića u međusobnim duelima protiv Nagetsa, ne bi bilo nezasluženo i da on postane MVP.

I, na kraju, Luka Dončić. Imajući u vidu statistiku beka Dalasa, Slovenac je takođe zaslužio MVP nagradu, ali je mala verovatnoća da će do nje doći. Uprkos činjenici da je beležio 33.9 poena, 9.2 skokova i 9.8 asistencija po utakmici, franšiza iz Teksasa završila je regularni deo sezone tek na petom mestu Zapada, što je veliki faktor u izboru glasača. 

Ipak, bilo kako bilo, sva trojica zaslužila MVP nagradu i kome god ona pripadne na kraju, neće biti nezasluženo. Jokić ima naklonost glasača, Šej ovih, poznatijih analitičara, poput Šeka, Stivena Smita i ostalih novinara sa ESPN-a, dok se Dončić naročito i ne pominje "preko bare".

Videćemo...

Komentari (0)

Sport