Košarka

Dušan Ivković sahranjen u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews

21/09/2021

-

12:36

Dušan Ivković sahranjen u Beogradu
Sahrana Dušana Ivkovića - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Legenda srpske košarke je sahranjena u porodičnoj grobnici, u kojoj počivaju njegovi roditelji, brat i sestra.

Dirljiv govor na sahrani održao je glumac Goran Sultanović.

"I sam je uspeo da bude zvezda na nebu Srbije, Evrope i svetske košarke. Ne pristajem, mada znam da nisam u pravu da je ovo rastanak, ovo shvatam kao jedan od onih trenutaka kada on zapakuje svoje golubove, zapali u neki od evropskih gradova da tamo širi svoju filzofiju o košarci. A, onda, kad opet pobedi, bane na Crveni krst, sednemu od nekih kafana i nastavimo nikad dopričane priče o Radničkom koji je imao veliko uticaja na naše vaspitanje, o ljudima sa Crvenog krsta... Nadam se da će se opet pojaviti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali... Hvala ti što si me priihvatio kao druga", rekao je Sultanović.

Kovčeg sa telom Ivkovića do groba su odnele legende jugoslovenske košarke sa kojima je ostvarivao brojne uspehe: Željko Obradović, Vlade Divac, Dino Rađa, Jure Zdovc, Predrag Danilović i Žarko Paspalj.

MN Press

 

Duda je bio pasionirani golubar, a njegovi prijatelji su njemu u čast pustili golubove u vazduh iznad Novog groblja.

Sahrani su između ostalih prisustvovali brojni velikani košarke.

Prisutan je bio i veliki broj košarkaša koje je Ivković trenirao, poput Vasilisa Spanulisa, Pera Antića i Marko Kešelj, članovi tima Olimpijakosa, koji je Ivković vodio do trofeja u Evroligi 2012. godine.

Tu su i bivši košarkaši Dejan Tomašević, Željko Rebrača, Nenad Krstić, Nikola Peković, treneri Dimitris Itudis, Vlade Đurović, Svetislav Pešić, Dejan Radonjić i drugi.

MN Press

 

Dušan Ivković umro je 16. septembra u 78. godini.

Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci.

Igračku karijeru proveo je u Radničkom sa Crvenog krsta, da bi potom skoro deceniju bio trener mlađih kategorija tog kluba.

Sa Partizanom je kao trener osvojio "triplu krunu", da bi potom sa velikim uspehom vodio reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je bio višestruki evropski, kao i svetski šampion.

Ima i dve titule klupskog šampiona Evrope sa Olimpijakosom.

Komentari (0)

Sport