Košarka

Košarkaški savez Srbije potvrdio: Svetislav Pešić je novi selektor

Komentari

Autor: Euronews

28/09/2021

-

11:15

Košarkaški savez Srbije potvrdio: Svetislav Pešić je novi selektor
Košarkaški savez Srbije potvrdio: Svetislav Pešić je novi selektor - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Svetislav Pešić zvanično je na mestu selektora Srbije zamenio Igora Kokoškova, potvrdio je u utorak Košarkaški savez Srbije objavom na društvenim mrežama.

 


Iskusni košarkaški trener dospeo je u žižu javnosti onog trenutka kada je postalo jasno da će Kokoškov napustiti nacionalni tim posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Priče o odlasku postale su aktuelne u septembru, kada je mladi stručnjak i napustio "orlove". U isto vreme Pešić je počeo da se spominje kao prvo rešenje za njegovog naslednika, ali je poznati stručnjak u startu demantovao medijske natpise.

"Mi u Pirotu kažemo, nemaju si drugu rabotu", kratko je tada rekao Pešić.

Međutim, samo sedam dana kasnije, predsednik KSS, Predrag Danilović, priznao je da nacionalni savez počinje pregovore sa Pešićem.

"Tokom ove nedelje počećemo pregovore sa našim trofejnim stručnjakom Svetislavom Pešićem. Svi znamo koliko je on veliko trenersko ime, tako da nema nimalo sumnje da bi njegovo angažovanje na klupi naše reprezentacije bilo najbolje rešenje", rekao je Danilović.


Dve nedelje posle ove izjave Danilovića, Košarkaški savez Srbije zvanično je obavestio javnost da je Svetislav Pešić novi selektor "orlova".

Pešić je sa reprezentacijom Jugoslavije bio prvak Evrope 2001, a godinu dana kasnije osvojio je titulu prvaka sveta u Indijanapolisu, eliminisavši u četvrtfinalu SAD. Bile su to poslednje dve zlatne medalje za našu zemlju na velikim takmičenjima.

Poznati trener je trenersku karijeru započeo u Bosni, bio je selektor juniorske reprezentacije Jugoslavije, dok je sa Nemačkom napravio istorijski uspeh osvojivši Eurobasket 1993. godine. Predvodio i brojne evropske klubove: Barselonu, Keln, Lotomatiku, Đironu, Dinamo iz Moskve, Albu iz Berlina, Valensiju, Bajern Mihnen i Crvenu zvezdu.

Poslednji trenerski angažman imao je na klupi Barselone prošle godine, sa kojom je u prvom mandatu 2003. osvojio Evroligu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport