Košarka

Poraz košarkaša Srbije u Belgiji, prokockali dvocifrenu prednost

Komentari

Autor: Euronews

28/11/2021

-

17:20 >> 23:06

Poraz košarkaša Srbije u Belgiji, prokockali dvocifrenu prednost
Poraz košarkaša Srbije u Belgiji, prokockali dvocifrenu prednost - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je gostovala u Belgiji u drugom kolu A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i izgubila 73:69 (13:21, 16:20, 25:22, 19:6). "Orlovi" su vodili od početka meča do pet minuta pre kraja i do 14 razlike, a onda su odigrali očajno poslednju deonicu i doživeli prvi poraz u A grupi.

Srbija je apsolutno dominirala u prvom poluvremenu, držala je od starta sve konce u svojim rukama. Aleksa Avramović je briljirao kompletno (13 poena, 3 sk, 2 as), uspeo je da "cepa" odbrani domaćina i unosi im nervozu, Miloš Teodosić je imao mirnu ruku (4/3 trojke), Filip Petrušev iskazao klasu (10 poena), Marko Jagodić-Kuridža i Dušan Ristić su davali svoj doprinos. 

 

 

A, svi zajedno su ispunili uglavnom mnoge zahteve selektora Svetislava Pešića, a odnosi se na granitnu odbranu, dobro građenje koša što je proizvelo i višak u skokovima. Sve je do rezultiralo stalnim vosštvom od pet do 14 poena razlike. 

Belgija je serijom 11:0 uspela da stigne na minus 1 (40:41) posle četiri minuta igre u trećoj deonici, ali je onda Srbija ponovo počela da igra dobru odbranu, Miloš Teodosić je ubacio četvrtu trojku, koševe su dodavali i drugio pa se u poslednju deonicu ušlo sa plus devet.

Nestanaka struje na početku poslednje deonice loše je uticalo na Srbiju jer su lošom igrom u poslednjoj deonici, slabom odbranom taj period izgubili 19:6 i doživeli šokantan poraz. Puna četiri minuta nisu postigli koš, a u finišu, kada se lomilo, Miloš Teodosić je ispucao faral ćoraka.

Belgija: Bako 14, Libert 5, Obasoha 10, Van Rosom 20, Vanvijn 6, Akjazali 2, Delalie, Žile 5, Kastelot, Mvena 11, Seran, Vlit.

Srbija: Dangubić 5, Petrušev 16, Teodosić 14 (9/4 za tri), Trifunović, Zagorac 2, Avramović 19, Jagodić-Kuridža 5, Jović, Koprivica, Radanov, Ristić 8.

Uživo, Belgija - Srbija  73:69 (13:21, 16:20, 25:22, 19:6)

Četvrta četvrtina 73:69

Nestalo je struje u hali, navijalči su popalili telefone pa je atmosfera više Božićna i koncertna nego košarkaška. Posle pet minuta problem je bio rešen. Nema poena na obe strane već tri minuta, Srbiji to odgovara jer ima prednost. Beko je postigao četiri poena (jedno lepo zakucavanje), na drugojh stzrani Zagorac je pogodio, a Teodosić promašio trojku, pa su se Belgijanci vratili na minus tri 62:65.

Biće napeto u poslednjih pet minuta. Ni tajm aut nije doneo ništa novo, Van Rosom je nezadrživ 64:65. Srbija je za šest minuta postigla samo dva koša. Belgijanci su na 3.30 pre kraja poveli prvi put posle 2:0 na startu. Petrušev je vratio prednost, a onda je Mvena novom trojkom doneo Belgiji plus dva. na 1:45 do kraja.

petrušev je na 1:10 do kraja izjednačio, ali je Van Rosom postigao trojku za 72:69. Teodrosić je solirao, promašio je tri trojke iz teških pozicija. Imali smo 17 sekundi za napad, ali je Avramović bacio loptu u aut. Tu je bio kraj, Belgija je pobedila 73:69.

Treća četvrtina 54:63

Loše je Srbija počela treću četvrtinu, tri minuta nije postigla koš, Belgija je srijom 9:0 stigla na minus tri 38:41. Posle četiri minuta Avramović je svojim 15. poenom prekinuo seriju domaćina od 11:0. Nije dobro počeo Miloš Teodosić ovu deonicu, ali je četvrtom trojkom u 26. minutu vratio prednost od osam poena 44:52. Srbija je ponovo imala 10 razlike na tri minuta pre kraja. Posle trojke Nemanje Dangubića na 70 sekundi do kraja Srbija je imala i plus 12, da bi na kraju u poslednju deonicu ušli sa devet poena prednosti.

Druga četvrtina 29:41

Srbija održava razliku od sedam poena posle pet minuta u drugom delu je 18:25. Obnasohan nam tje pravio problema, ali Srbija odlično igra odbranu i koristi sve što joj se pruža. Briljira Aleksa Avramović koji je nezaustavljiv, čak 9 poena je ubacio u ovoj četvrtini, ukupno 13. Srbija je imala plus 14 (22:36), domaćin je smanjio na minus devet, a Teodrosić trojkom, trećom na meču 

 

 

Prva četvrtina 13:21

Vodi Srbija na startu meča, Avramović i Petrušev su sa po četiri poena doneli prednost "orlovima" 13:9 posle sedam minuta igre. Dobro je igrala Srbija u odbrani, a na drugoj strani Miloš Teodosić je ubacio dve vezane trojke i Srbija je minut pre kraja otišla na maksimalnih 19:11. 

Utakmica je počela

Košarkaška reprezentacija Srbije juri danas u Belgiji drugu pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

"Orlovi" u meč ulaze kao favoriti, ali selektor Svestislav Pešić opominje da ne sme biti opuštanja, što je pokazala i utakmica prvog kola protiv Letonije u kojoj je pobeda obezbeđena mnogo teže nego što se očekivalo.

Iskusni stručnjak u ovom duelu ne može da računa na povređenog Alena Smailagića, koji se povredio na pomenutom susretu u dvorani "Aleksandar Nikolić", pa je umesto njega pozvan Filip Petrušev.

Imajući u vidu istroji, kao i kvalitet igrača dva tima, Srbija bi trebalo da je favoriti, ali tu ulogu treba opravdati na terenu.

Komentari (0)

Sport