Košarka

Dve godine od smrti Kobija Brajanta i odlaska jednog od najvećih svih vremena

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

10:16

Dve godine od smrti Kobija Brajanta i odlaska jednog od najvećih svih vremena
Kobe Brajant - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, 26. januara 2020. godine poginuo je Kobi Brajant, jedan od najvećih košarkaša u istoriji ove igre.

Legendarni košarkaš nastradao je u helikopterskoj nesreći, u kojoj je život izgubila i njegova 13-godišnja ćerka Ðijana, kao i još sedmoro osoba. Helikopter Kobija Brajanta srušio se kod mesta Kalabasas, kada je zbog loše vidljivosti i teških uslova za let udario u brdo.

Brajant, koji je imao nadimak "Crna mamba", rođen je 1978. godine, a od 1996. do 2016. godine nastupao je za Los Anđeles Lejkerse, sa kojima je osvojio pet NBA titula.

Čitavu karijeru proveo je u Lejkersima, koji su povukli dresove sa brojevima 8 i 24, koje je Brajant nosio.

On je dva puta bio najkorisniji igrač finala NBA lige, jednom MVP regularne sezone, a 18 puta učestvovao je na Ol-star utakmici, osvojio takmičenje u zakucavanjima, u dva navrata bio najbolji strelac lige. Sa reprezentacijom SAD osvojio je dve zlatne medalje na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

O njegovom uticaju na svet košarke je za sajt ekipe LA Lejkers govorio i trenutni član tog tima, veteran Karmelo Entoni koji je dobro poznavao "Crnu Mambu".

"Njegova energija je uvek ovde, uvek mislimo na njega. Tužno je kada ga se prisećamo, s obzirom na to koliko je značio za ovaj klub i ovaj grad, i za celokupnu košarku. Međutim, siguran sam da bi želeo da nastavimo da ga slavimo, kako bi njegova zaostavština živela", rekao je Entoni.

"Draga košarko"

Osim na košarkaškom terenu, Brajant je dostigao vrhunac i na još jednom polju - osvojio je Oskara 2018. godine za najbolji animirani kratkometražni film, "Dear Basketball".

Ovaj film govori o njegovom putovanju kroz karijeru, od trenutka dok je bio dete, pa sve do najvećih uspeha sa Los Anđeles Lejkersima.

Idejni tvorac filma je čuveni Diznijev animator Glen Kin, poznat po svom učešću u stvaranju filmova kao što su "Lepotica i zver", "Tarzan", "Pokahontas" ili animirana serija "Zvezdane staze". Muziku je radio neprevaziđeni Džon Vilijams, koji je višestruki dobitnik Oskara za muziku u filmovima.

Sam naslov, koji se prevodi kao "Draga košarko", baziran je na pesmi koju je Brajant napisao za portal "The Players Tribune", i u kojoj govori koliko je zaljubljen u ovaj sport.

Komentari (0)

Sport