Košarka

Sjajni NBA trener na pobedu do istorije: Greg Popovič izjednačio rekord Dona Nelsona

Komentari

Autor: Euronews

08/03/2022

-

11:17

Sjajni NBA trener na pobedu do istorije: Greg Popovič izjednačio rekord Dona Nelsona
Greg Popović - Copyright Tanjug/AP/Mark J. Terrill

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni trener San Antonija, Greg Popovič, izjednačio je rekord Dona Nelsona po ukupnom broju pobeda (1.335) u regularnom delu sezone, pošto je njegova ekipa savladala Lejkerse 117:110 u protekloj noći NBA lige.

Popovič je osvojio svih 5 titula za "Sparse", prvu 1999, a poslednju 2014. godine.

Najzaslužniji je za draftovanje Tima Dankana koji je po mnogima najbolji krilni centar u istoriji lige, a Greg je pored njega veliki potencijal prepoznao u Manuu Đinobiliju i Toniju Parkeru. Njih trojica su pod komandom Popoviča dominirali ligom sve do sredine prošle decenije.

 

 

Titule su se nizale 2003, 2005, i 2007. godine kada su u finalu "počistili" mladog Lebrona Džejmsa i Klivlend Kavalirse. Nakon toga, usledio je period kada San Antonio nije uspeo da se domogne finala pored Los Anđeles Lejkersa, Dalas Maveriksa i 2012. godine protiv mladih Oklahoma Siti Tandera.

Na draftu 2011. godine Popovič je uočio Kavaja Lenarda koji je imao veliku ulogu u ponovnom zaustavljanju Lebrona Džejmsa 2014. godine, koji je tada nastupao za Majami Hit.

Kao selektor Amerike osvojio je zlatnu medalju na poslednjim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kada prestigne Dona Nelsona, izgleda da će Popovičev novi rekord dugo biti nedodirljiv, s obzirom da od aktivnih trenera samo Dok Rivers ima preko 1000 pobeda.

Komentari (0)

Sport