Košarka

Finale američke koledž košarke za istoriju: Kanzas nadoknadio "minus 15" za četvrtu titulu u NCAA

Komentari

Autor: Euronews

05/04/2022

-

08:51

Finale američke koledž košarke za istoriju: Kanzas nadoknadio "minus 15" za četvrtu titulu u NCAA
Finale NCAA - Copyright Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

veličina teksta

Aa Aa

Kanzas Džejhoksi su novi šampioni NCAA lige, do četvrte titule u istoriji došli su posle velikog preokreta nadoknadivši 15 poena manjka na poluvremenu protiv Severne Karoline 72:69 (25:40).

Finale dva najbolja koledž tima ove sezone opravdalo je očekivanje. Armando Bejkot je na polovini prvog dela doneo prvu prednost Severnoj Karolini (20:18), a postao je i četvrti igrač u istoriji NCAA koji je dostigao cifru od 500 skokova u jednoj sezoni.

Tada je najavio stampedo svog tima, Manek i Dejvis su dalekopmetnom paljbom odveli svoj tim na plus 10, a na poluvremenu je bilo 40:25! Bejkot je briljirao sa 12 poena i 10 skokova, bio je to njegov 31. dabal-dabl u sezoni. Izjednačio je rekord "Admirala" Dejvida Robinsona iz sezone 1985/86.

Kanzas Džejhoksi su u nastavku igrali kao preporođeni Vilson, Agbadži i ostali igrali napravili su seriju 20:6 u nastavku i meč uveli u neizvesnu završnicu. 

 

 

Remi Martin je na deset minuta pre kraja doneo vođstvo Kanzasu, koje je Vilson podigao na pet razlike (55:50). Sve do kraja Severna Karolina je samo jednom uspela da ponovo dođe do prednosti, na 1:42 pre kraja poenima Brejdija Maneka (69:68). Možda je ključni momenat bila i povreda Bejkota na 38 sekundi pre kraja, što je Kanzas preko Dejvida Mekormaka (četiri vezana poena) uspeo da kazni, povede sa 72:69.

 

 

Imala je Severna Karolina šut za produžetak, ali je Kejleb Lav na sekund do kraja promašio "trojku".

Vilson i Mekormak sa po 15 poena su bili najefikasniji u pobedničkom sastavu, dok je poen manje ubacio Martin, a na drugoj strani takođe po 15 su ubacili Bejkot i Dejvis.

Komentari (0)

Sport