Košarka

Micić i Efes odbranili naslov prvaka Evrope: Madriđani poklekli u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2022

-

20:49 >> 01:51

Micić i Efes odbranili naslov prvaka Evrope: Madriđani poklekli u Beogradu
Anadolu Efes - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Anadolu Efesa ponovo su šampioni Evrope! Turski tim je u svom trećem uzastopnom finalu Evrolige, pobedio Real Madrid 58:57 i tako odbranio trofej najbolje ekipe Starog Kontinenta, osvojen prošle godine u Kelnu.

U samom finišu utakmice u Beogradu viđena je prava drama. Iskusni Serhio Ljulj, koji se nije video na terenu tokom većeg dela susreta, pogodio je neke važne šuteve na kraju za španski tim i tako održavao nadu Madriđanima, koji su na minut do kraja bili tri poena u zaostatku (58:55).  Međutim, šampion Evrope uspeo je da sačuva blagu prednost i na kraju slavi u najbitnijem meču sezone!

Vasilije Micić odigrao je fenomenalnu utakmicu, bio je najefikasniji na meču sa 23 poena, a odličnu pomoć imao je u Plejsu, koji je u poslednjoj četvrini ubacio čak 10 od svojih 19 poena!

Utakmica je sasvim očekivano bila tvrda tokom čitavog duela, a koliko je meč bio izjednačen dovoljno govori podatak da su se obe ekipe smenjivale u vođstvu čak 13 puta. Efes je konstantno jurio priključak, Madriđani su zahvaljujući boljoj igri u skoku u jednom trenutku imali +9, dok je turski tim napravio najveću razliku na minut do kraja kada je imao +3 (58:55).

Početak utakmice obeležio je centar španskog tima Tavares, koji je posle uvodnih deset minuta bio nadomak dabl-dabl učinku sa 12 poena, uz sedam skokova. U tim momentima šampion Evrope nije imao rešenja pod košem, međutim zahvaljujući bekovskom tandemu Micić-Larkin, držao je priključak, pa je nakon prve četvrtine bio u blagom zaostatku - 14:15.

Tempo utakmice je skočio u drugoj deonici, a Real je nakon devet promašenih trojki, najzad pogodio šut sa distance za novo vođstvo (18:16), koje je preko Rendolfa održavao do kraja poluvremena - 34:29. 

Utisak je da je ekipa Pabla Lasa u tim trenucima igrala nešto bolju timsku košarku, čemu svedoči podatak da su imali devet asistencija naspram dva rivala. Veliki teret za španskog velikana predstavljali su u prvom poluvremenu Micić i Larkin, koji su do tada postigli 23 od 29 poena za Efes.

Treću četvrtinu obeležila je neefikasna igra i jedne i druge ekipe. Madriđani su doduše, dobro počeli deonicu i ubrzo došli do maksimalnih +9 (40:31), da bi u nastavku tog dela igre Efes 7:0 serijom prišao na dva poena zaostatka na ulasku u poslednju četvrtinu - 40:42.

U odlučujućoj deonici nije bilo Larkina, ali srećom Plejs je odigrao zaista fenomenalno i sigurno je uz Micića najzaslužniji za trijumf ekipe Ergina Atamana.

Anadolu Efes: Micić 23, Plejs 19, Larkin 10, Singlton 4, Danston 2.

Real Madrid: Tavares 14, Ljulj 9, Randolf 6, Hanga 5, Dek 5, Jabuzele 3, Tejlor 3, Kasuer 3, Diaz 2, Ferez 2.

 

 

Četvrta četvrtina: 58:57

Kraj, Efes je odbranio titulu šampiona Evrope!

Egal u Beogradu, obe ekipe se smenjuju u vođstvu. Trenutno je 50:49 za Madriđane, koji do poena dolaze mahom sa linije penala. Svaki koš je zlata vredan. Najefikasniji je Micić sa 20 poena, odlična rola Plajsa.

Kraj treće četvrtine: 40:42

Bolja igra Efesa, serijom 7:0 vratili su se u meč i zahvaljujući Plajsu i Miciću došli su na dva poena zaostatka pred ulazak u odlučujuću četvrtinu. Lopta teško ulazi u koš. Real je u ovoj četvrtini postigao osam poena, a turski tim 11. Larkina nema nigde...

Posle nekoliko učinkovitih napada Real je došao nadomak dvocifrene prednosti - 40:31. Za gotovo šest minuta Efes je samo dva poena upisao i to preko Plejsa... 

Kraj prvog poluvremena: 29:34

Očekivano tvrda utakmica. Real održava blagu prednost. Tavares bez učinka u drugoj četvrtini, sa druge strane bekovski tandem Efesa Micić-Larkin drže turski tim u igri. Srpski reprezentativac zabeležio je za sada 13 poena (5/8) iz igre, dok je Turčin postigao 10 uz nešto skromnije procente šuta (4/11). Susret je izjednačen, ono što se izdvaja po statistici su devet asistencija kraljevskog kluba, koji ima isto toliko ofanzivnih skokova. Efes mora da odigra bolje pod reketom.

Nakon nešto sporije prve četvrtine, utakmica u Areni se rasplamsava. Susret postaje sve dimaničniji. Poenima Porijera Madriđani su poveli 22:20, a sve bolju igru pokazuje Micić, koji je postigao polovinu koševa za Efes. Larkin je nakon šest vezanih poena u finišu prve deonice, stao. Utisak je da španska ekipa igra bolju timsku košarku u ovim trenucima

Kraj prve četvrtine 14:15.

Turski tim za sada bez rešenja za Tavaresa, koji je prišao nadomak dabl-dabl učinku nakon samo 10 minuta igre. Momak sa Zelenortskih Ostrva zabeležio je čak 12 poena, uz sedam skokova. Španski tim još uvek bez pogođenje trojke (0/7). U taboru Efesa prednjači bekovski tandem Larkin-Micić sa po šest poena i nema sumnje da će napad ekipe Ergina Atamana ići preko njih i u nastavku utakmice.

Prvih šest minuta susreta doneo je mali broj poena. Madriđani vode 8:7, a šest poena za kraljevski klub postigao je centar Tavares. Isto tako, Špance ne služi šut sa distance (0/4). Na drugoj strani najefikasniji u redovima šampiona je naš Vasilije Micić sa četiri poena.

Utakmica je počela, prvi napad imaju Madriđani.

Fajnal-for u prestonici Srbije do sada je opravdao očekivanja, pa je uz dobru organizaciju viđena i prava borba u polufinalnim duelnima prvog dana takmičenja.

Branilac trofeja je trojkom Vasilija Micića u poslednjoj sekundi eliminisao Olimpijakos, dok je u “El Klasiku“ Real Madrid nakon preokreta savladao favorizovanu Barselonu.

Efes igra svoj peti završni turnir Evrolige u istoriji, a treći u poslednje četiri godine. Samo jednom su došli do krova Starog Kontinenta, i to prošle sezone u Kelnu, kada su bili bolji od Katalonaca.

Ergin Ataman već godinama na okupu ima istu okosnicu ekipe, koja iz sezone u sezonu igra sve bolje, a sve pod dirigentskom palicom Vase Micića. Srpski reprezentativac je prošle godine bio najkorisniji igrač elitnog takmičenja (MVP), a ove je osvojio trofej “Alfonso Ford“ namenjen najboljem strelcu Evrolige.

 

 

Sa druge strane, Madriđani u svojoj istoriji imaju 10 naslova prvaka Evrope. Trener Pablo Laso proveo je decniju na klupi Reala, tokom koje je dva puta osvojio evropski tron, poslednji put upravo u Štark areni 2018. godine, kada je u ekipi bio sjajni Luka Dončić.

Iskusni Serhio Ljulj i Rudi Fernandez i dalje su stubovi tima, u kujem značajnu ulogu imaju i francuski igrači – Vensan Pojrije, Geršon Jabuzele i Fabijen Kozer.

Real i Efes nikada nisu igrali meč za trofej. Ove sezone svaka ekipa je odnela pobedu pred svojim navijačima. Real je u prestonici Španije bio ubedljiv 82:69, dok je u Istanbulu turski tim trijumfovao u tesnoj utakmici 93:90, najviše zahvaljujući Miciću koji je ubacio 29 poena.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport