Košarka

Počinje finale AdmiralBet ABA lige: Decenijski post Partizana ili kraj dominacije Zvezde?

Komentari

Autor: Euronews

27/05/2022

-

10:06 >> 15:42

Počinje finale AdmiralBet ABA lige: Decenijski post Partizana ili kraj dominacije Zvezde?
Počinje finale AdmiralBet ABA lige: Decenijski post Partizana ili kraj dominacije Zvezde? - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put od 2013. godine Partizan i Crvena zvezda sastaće se u finalu regionalnog takmičenja. Šampiona će odlučiti serija koja se igra na tri pobede, a sve utakmice duela “večitih rivala“ možete pratiti na kanalima TV Arena sport. 

Košarkaši Budućnosti i Cedevita Olimpije uspeli su da izbore majstorice u polufinalnim okršajima sa beogradskim ekipama, ali su srpski timovi na kraju opravdali uloge favorita i po drugi put u istoriji boriće se za trofej namenjen najboljoj ekipi regiona. 

Partizan je sa šest titula rekorder takmičenja, dok crveno-beli imaju jedan manje posle sedam odigranih finala. Prvo su izgubili od gradskog rivala u Laktašima 2013, a drugo od Budućnosti, koja je seriju od 3:1 trijumfalno okončala pred svojim navijačima u Podgorici 2018. godine. 

Ligaški deo takmičenja ove sezone, izabranici Dejana Radonjića su završili na prvom mestu sa učinkom od 24 pobede i dva poraza. Shodno tome, branioci trofeja dobili su prednost domaćeg terena u finalu, što se prethodne dve godine pokazalo kao bitan faktor u borbi za tron protiv Budućnosti, koja je nakon slavlja u Morači, izgubila dve naredne finalne serije u pet utakmica.  

“Večiti rivali“ prethodno su se pet puta sastajali u eliminacionoj fazi regionalnog takmičenja. Zvezda je slavila dva puta u polufinalu (2014/15 – 3:1, 2018/19, 2:1), dok je Partizan pored pomenute utakmice u Laktašima, pobeđivao u istoj fazi u sezoni 2004/06 i 2008/09, kada je finalistu odlučivala jedna utakmica. 

 

 

Što se tiče ove sezone, beogradski timovi su odmerili snage tri puta. U prva dva duela, od kojih je jedan bio u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu, crveno-beli su bili ubedljivi i lako izašli na kraj sa ljutim protivnikom. Činilo se da četa Željka Obradovića nema odgovor na agresivnu odbranu Crvene zvezde ali su ipak crno-beli u poslednjem susretu, pred svojom publikom pokazali da su i više nego ravnopravan rival ekipi Dejana Radonjića. Sjajan na tom meču je bio Aleksa Avramović koji postigao 33 poena (8/10 za tri).  

Tekuću sezonu crveno-belih obeležio je izrazito tesan raspored budući da su svake nedelje igrali dve do tri utakmice zbog obaveza u Evroligi. Sve je to sigurno ostavilo danak na iskusnije igrače u ekipi. Međutim, nakon poslednjeg kola u regionalnom takmičenju Zvezda je pauzirala skoro mesec dana što je igračima poput Lazića i Dobrića dalo dovoljno vremena da se oporave od povreda i pripreme za plej-of. Trenutno, van stroja je samo Majk Cirbes.. 

Ono što je impresivno u timu petostrukog prvaka jeste činjenica da imaju više igrača koji mogu da „iskoče“ i prelome utakmicu. Dejan Radonjić se najviše oslanja na Nikolu Kalinića koji je i MVP AdmiralBet ABA lige, ali su tokom ove godine nebrojano puta veliku ulogu u pobedama imali igrači poput Voltersa, Dobrića, Mitrovića, Davidovca, Holinsa... 

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić istakao je pred finale da će njegova ekipa dati sve od sebe da osvoji AdmiralBet ABA ligu i dodao da će prednost domaćeg terena igrati veliku ulogu u ovakvim mečevima.

"Partizan ima jako talentovane, iskusne i mlade igrače, recimo Kevina Pantera, koji je po mom mišljenju jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. Tu je i Zek Ledej koji se dokazao mnogo puta, a ne smemo da zaboravimo ni partiju Alekse Avramovića protiv nas", rekao je Radonjić.

Crnogorski stručnjak podsetio je da će pobednik takmičenja igrati Evroligu sledeće sezone.

"Želimo da osvojimo trofej, želi to i Partizan, što je sasvim prirodno. Bez obzira na sva nagađanja, zvanično je da će prvak regionalnog takmičenja lige ići u Evroligu. To znači da je ulog veliki, a mi smo toga svesni i nadamo se da ćemo kvalitetnom igrom da otvorimo finalnu seriju na jedan dobar način", zaključio je Radonjić. 

 

Sa druge strane, devet godina je prošlo otkako se Partizan popeo na pobedničko postolje regionalne lige i u slučaju nepovoljnog ishoda protiv Zvezde, njihov post bi bio decenijski. Da se to ne dogodi, kormilo tima pred početak sezone, preuzeo je najbolji trener Evrope Željko Obradović, koji je od crno-belih napravio respektabilan tim pun iskusnih stranaca, koji su spremni da pariraju evroligaškoj postavi gradskog rivala i trofej AdmiralBet ABA lige vrate u vitrine slavnog kluba sa Malog Kalemegdana. 

 

Partizan se od titule u Laktašima više nije pojavljivao u finalima, a Zvezda je iskoristila turbulentne godine “večitog rivala“ i ukoliko osvoji takmičenje ove sezone, lišiće crno-bele epiteta najtrofejnijeg kluba.  

Tim Željka Obradovića će sa sobom u odlučujućoj bitci poneti i teret činjenice da su ove sezone izgubili najvažnije utakmice, koje su donosile trofeje ili barem, potencijalne. Prvo su ubedljivo poraženi od Zvezde u finalu Kupa, da bi onda greškom Jama Madara ispali u osmini finala Evrokupa od Burse, pa će borba naslov prvaka regionalnog takmičenja biti jedna od poslednjih prilika ove sezone da pokažu da imaju tu “šampionsku crtu“, o kojoj svi ljubitelja Partizana zdušno govore. 

U duelu sa Crvenom zvezdom dosta očekuje od najefikasnijeg igrača crno-belih - Zeka Ledeja, koji prosečno beleži 12,8 poena po meču i konstanan je tokom čitave sezone. Ipak, od početka takmičarske godine kao prva opcija u napadu nameće se Kevin Panter, koji je regularni deo sezone okončao sa 11,8 poena po utakmici, a najveći procenat svojih šuteva Amerikanac postiže sa poludistance.

On svakako neće imati lak zadatak budući da će ga u većini slučajeva čuvati provereni defanzivci poput Holinsa i Dobrića, kao i odbrambeni igrač godine, Branko Lazić. Mada, ukoliko Panter bude igrao kao u majstorici protiv Budućnosti, kada je uz sjajne procente šuta postigao 30 poena, crveno-beli će biti u problemu...

Košgeter iz senke mogao bi da bude Aleksa Avramović, ali na njegov napad utiče i odbrana koju iskusni bek sjajno igra i većinu svojih poena postiže nakon ukradenih lopti i odličnih defanzivnih reakcija.

Trener Partizana Željko Obradović istakao je da njegova ekipa može da se nosi sa iskusnim timom Crvene zvezde, koji godinama unazad igra zajedno.

"Srećni smo i zadovoljni smo se izborili za priliku da budemo učesnici finala. To je bio cilj koji smo imali na početku sezone. Uspeli smo da dođemo do njega. Nama je najbitnije da je poslednja utakmica dobro odigrana i to raspoloženje treba da nas nosi, tako da probamo da se ravnopravno borimo protiv tima koji je u prednosti. To je iskusan tim, godinama igraju zajedno i igrali su mnogo finala. To je tim koji u svakom trenutku zna šta treba da radi na terenu. To su inteligentni igrači, koji čitaju odbranu i koji umeju da kazne svako preuzimanje. Mi moramo da budemo na tom nivou da bismo mogli da se borimo. Ali, da ponovim da smo zadovoljni i srećni što smo u finalu", poručio je Obradović. 

Raspored utakmica finala plej-ofa ABA lige:

Petak 20.00: Crvena zvezda - Partizan (Arena 1 Premium)

Nedelja 20.00: Crvena zvezda - Partizan

Sreda (1.6) 20.30: Partizan - Crvena zvezda

Ako bude potrebno

Petak (3.6) 18.30: Partizan - Crvena zvezda

Ponedeljak (6.6) 20.00: Crvena zvezda - Partizan

Komentari (0)

Sport