Košarka

Svetislav Pešić: Očekuje nas najteža grupa u drugoj fazi kvalifikacija

Komentari

Autor: Euronews

24/06/2022

-

18:52

Svetislav Pešić: Očekuje nas najteža grupa u drugoj fazi kvalifikacija
Svetislav Pešić: Očekuje nas najteža grupa u drugoj fazi kvalifikacija - Copyright Košarkaški savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Svetislav Pešić, selektor Srbije, obratio se novinarima pred treći prozor kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

On je saopštio spisak igrača na koje računa za kvalifikacije za Mundobasket koji je na programu 2023. godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Zvaničan start priprema je bio juče, 23. juna.

"Treći prozor prve runde, tako ja nazivam, jer postoji dve runde. Ovo je sada treći prozor prve runde u kojoj su dve utakmice. Kada se završe ove dve utakmice, bez obzira što ćemo se Belgija, Letonija i mi kvalifikovati, mnogo je važno sa koliko bodova ćemo ući u narednu fazu. Dobro je što smo pobedili Slovačku, ali to se neće računati u drugoj rundi", rekao je Pešić.

"Vrlo je važno da se zna da idemo u grupu sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom. Grčka će biti prva jer je oba puta pobedila Tursku. Naša situacija, koliko god pokušavam da to pojasnim, izgleda da me svi slušaju, a ne čuju... imali smo najtežu grupu i u drugoj fazi ćemo imati najtežu, dodao je selektor "Orlova".

Osvrnuo se iskusni stručnjak i na prvog protivnika u ovom prozoru, Letoniju.

"Letonija ne igra Evropsko prvenstvo, imaju samo jedan cilj, a to je da odu na SP. Neću da kažem da su bolji od Litvanije, koja je kandidat za medalju na EP, ali ako znate da su oni pre neko veče dobili Litvaniju sa 20 razlike, doduše, Litvanija nije u kompletnom sastavu, ali i Letoniji je falilo nekoliko igrača. Uverili smo se koliko je to talentovana ekipa koja je po meni jedan od glavnih favorita, zajedno sa Turskom i Grčkom. Biće borbe do kolena, pogotovo u prvoj utakmici u Rigi. Protiv Belgije su imali 9 hiljada gledalaca. Kod nas se to odavno nije desilo."

Iako su pripreme zvanično počele, i dalje nisu svi igrači "na broju", te nije još uvek odlučeno koji će koparkaši nastupati na predstojećim mečevima.

"Skupili smo se, ovo su sve momci koji su pozvani, među 25 kandidata, 15 se priključilo. Polako se skupljamo, treniramo, borimo se, pokušavamo da napravimo što je više moguće. Momci pokazuju veliki entuzijazam, žele da se pripremimo dobro. Čekamo Danila Anđušića, na spisku je i Jović. Videćemo. Možda će biti protiv Belgije. Ovo su sada košarkaši koji su kandidati za prvu utakmicu", istakao je selektor.

Ove kvalifikacije su na neki način i priprema za Evropsko prvenstvo koje je na programu u septembru, a Svetislav Pešić istakao je da je tim u konstantnom kontaktu sa svim igračima.

"Sa svima smo u kontaktu, ima puno povreda, operacija, neki igrači koji su pozvani su operisani. Recimo Trifunović. Radanov je operisan. Teška sezona, neki igrači koji su želeli, koji su iskusni, imaju povrede i na kraju krajeva, nije humano da vršimo pritiske. Nemanja je zdrav, Bobi je zdrav. Bjelica je slobodan agent i može odmah da trenira. Bogdanović je operisan, to je pod upitnikom. Ostaje u Americi do jula, tamo se oporavlja, i posle toga ćemo videti da li će biti dostupan za Evropsko prvenstvo."

Pomenuo je selektor i povredu Miloša Teodosića, za koga se nada da će biti spremna za EP.

"Mislim da je Teodosić preživeo sezonu. Trenutno je na lečenju. Nadamo se da će igrati na Evropskom prvenstvu. Teo je imao povredu u trećoj utakmici, u finalu protiv Milana. Pod injekcijama je završio seriju, a mi u reprezentaciji ne dajemo injekcije."

U subotu, 25. juna, reprezentacija Srbije putuje za Niš gde će nastaviti sa pripremama. 29. juna tim Srbije putuje iz Niša za Rigu, gde će 30. juna igrati protiv Letonije. Nakon utakmice, reprezentacija se vraća u Niš gde će 3. jula od 21 čas dočekati reprezentaciju Belgije.

Orlovi su trenutno na deobi prvog mesta Grupe A sa Letonijom i obe ekipe su već obezbedile plasman u finalnu fazu. U poslednjoj fazi kvalifikacija ekipe iz ove grupe ukrštaju se sa selekcijama Grčke, Turske i Velike Britanije, a samo će tri od šest timova izboriti plasman na Svetsko prvenstvo.

Pešić je iskoristio šansu da posebno pohvali Nemanju Bjelicu, sa kojim će raditi skoro deceniju i po nakon što ga je trenirao u Zvezdi na početku karijere aktuelnog NBA šampiona sa Golden Stejtom.

"Nemanja je uvek bio taj timski igrač, i kad je igrao Evroligu nikad nije bio 'meč viner' da mu date zadnju loptu, ali on pomaže i radi mnogo drugih stvari. Zbog toga uživa ogroman respekt u Americi, trener ga voli, poštuje. Naravno, svi bi ovde voleli da on dobije malo više minuta, ali to je velika konkurencija i zaslužuje ogromne čestitke za to što je postigao i napravio fantastičan doprinos ekipi. Nadam se da će to da podiže njegovo samopouzdanje i moram da ga spomenem. Njega niko ne spomene, a u NBA ligi je. Bio je MVP, osvajao evropske titule, dugo osvajao medalje za reprezentaciju, na svim takmičenjima bio uvek tu da pomogne drugima. Volim ga jer je spreman sve da uradi za ekipu. Koji trener ne bi voleo da ima takvog igrača? Bjelica nije igrač od 20 godina, već igrač koji koristi ogromno iskustvo, dođe kao 'kec na 11'. Radujemo se što je tu, ne samo ja, već i svi igrači".

Osvrnuo se i na situaciju oko krila Oklahome, Alekseja Pokuševskog, koji nije dobio dozvolu da igra kvalifikacije.

"Pokuševski nije dobio dozvolu. Želi da igra, ne postavlja se pitanje, međutim, nije dobio dozvolu kluba jer oni smatraju da su kvalifikacije neobavezno takmičenje. Po pravilima ugovora između FIBA i NBA, on mora da se stavi na raspolaganja zvanična takmičenja, a NBA tretira EP, SP i OI kao zvanična. On je kandidat za EP, a da li će mu klub dozvoliti to ćemo videti. Nije dobio dozvolu da igra kvalifikacije", istakao je Pešić.

Na kraju selektor je dao svoj sud o igračima koji su mu na raspolaganju.

"Petruševu treba samopouzdanje. Ristić je odličan, Davidovac je vrlo motivisan, Dobrić je u dobrom stanju, Vanja je izvanredan. Dangubić nije igrao poslednje utakmice, znamo ga dobro. Aleksa dobar, Dejan Todorović je isto došao iz plej-ofa. Marko Pecarski, kog smo pozvali da vidimo dokle je stigao, dosta je dobar. Aleksa Novaković je nov, trojka i jedan od najboljih igrača ABA. Boriša SImanić je završio sezonu, računamo na Bobija, a Nemanju smo već objasnili", završio je selektor Srbije.

Komentari (0)

Sport