Košarka

Niko kao Bjelica: Srpski košarkaš jedini koji je osvojio NBA prsten i bio MVP Evrolige

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2022

-

14:46

Niko kao Bjelica: Srpski košarkaš jedini koji je osvojio NBA prsten i bio MVP Evrolige
Bjelica - Copyright Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Srpski košarkaš Nemanja Bjelica (34) postao je prvi igrač u istoriji koji je uspeo da osvoji NBA prsten i titulu MVP-ja Evrolige.

Košarkaši Golden stejta su ove sezone došli do nove titule, pošto su posle šest utakmica savladali Boston Seltikse.

Nemanja Bjelica, koji se priključio timu Stiva Kera pred početak takmičarske godine, bio je deo šampionskog sastava Voriorsa i postao tek četvrti Srbin, koji se popeo na pobedničko postolje NBA lige.

Minule sezone provodio je 16 minuta na parketu, tokom kojih je u proseku beležio šest poena, uz četiri skoka i dve asistencije po meču.

Krilni centar je takođe bio najkorisniji igrač Evrolige u sezoni 2014/15. Nastupajući za ekipu Fenerbahčea stigao je do polufinala elitnog takmičenja, gde ih je eliminisao Real Madrid, da bi u finalu turskog šampionata izgubili od Karšijake.

Uprkos neslavnog sezoni, Nemanja Bjelica postao je MVP Evrolige, gde je u proseku beležio 12 poena, devet skokova uz dve asistencije i jednu ukradenu loptu po meču.

Te godine je, logično, uvršten u idealnu petorku najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Nakon što je prošao mlađe selekcije Partizana i 2000. godine došao do šireg spiska za pionirsku reprezentaciju, Nemanja Bjelica se preselio u austrijski Arkadiju. Tamo ga je zadesila teška povreda noge, zbog čega je razmišljao da prekine sa košarkom.

Ipak, u leto 2008. godine usledio je poziv tadašnjeg trenera Crvene zvezde Svetislava Pešića i Nemanja Bjelica se vratio u Beograd, gde je tokom dvogodišnjeg mandata u dresu crveno-belih upisao 101 nastup.

Srpski košarkaš je potom branio boje Kahe Laborala, Fenerbahčea, da bi zatim prešao u Minesotu, koji su ga posle NBA drafta u trejdu uzeli od Vašingtona. Tamo je proveo tri sezone, koliko i u Sakramentu, da bi 2021. godine stigao u Golden stejt, gde je posle jedne sezone osvojio šampionski prsten NBA lige.

Komentari (0)

Sport