Košarka

Srbija nakon velike drame u završnici poražena od Belgije

Komentari

Autor: Euronews

04/07/2022

-

20:50 >> 21:22

Srbija nakon velike drame u završnici poražena od Belgije
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Belgije u Nišu rezultatom 73:74 (21:23, 17:15, 22:15, 13:21)  u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Planirano je da meč bude odigran u nedelju, ali je zbog nestanka struje u Nišu pomeren za ponedeljak. To se nije dopalo Belgijancima, međutim, morali su da ispoštuju odluku FIBE.

Gostujuća selekcija je bolje otvorila meč, te je posle prve četvrtine imala dva poena prednosti. Ipak, izabranici Svetislava Pešića su u drugoj deonici uhvatili bolji ritam i na pauzu otišli sa nerešenim rezultatom.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Treba pomenuti da je selektor Srbije bio više nego nezadovoljan reakcijama arbitara, te je u prvom poluvreme zaradio i tehničku.

U nastavku je Srbija pokazala da je kvalitetniji tim i došla do prednosti koja je mogla biti ključna za dalji ishod meča. Najzaslužniji za to bio je Aleksa Avramović koji je serijom sjajnih poteza nosio ''Orlove'' to plus sedam pred poslednju četvrtinu.

Ipak, domaći su pali u samoj završnici. Uprkos prednosti koju su imali, nisu mogli da pronađu prava rešenja i Belgija je došla do serije od 11:0, a potom i preokrenula. Uspeli su srpski reprezentativci da prekinu taj loš niz i poveli su jednim poenom razlike na manje od minuta do kraja, ali je loša odbrana u sledećem napadu bila kobna i trijumf su odneli gosti.

 

 

Igrač utakmice bio je Ismael Bako sa 17 postignutih poena, šest skokova i dve asistencije. U redovima srpske reprezentacije najefikasniji je bio Vanja Marinković sa 14 poena, dva skoka i jedom asistencijom.

Srbija je trenutno trećeplasirana u grupi sa osam osvojenih bodova. U narednoj fazi, Srbija će igrati protiv Grčke, Velike Britanije i Turske a rezultati iz prve faze se prenose u novu grupu.

Poznat je i raspored Srbije u finalnom krugu kvalifikacija.

"Orlovi" će kvalifikacije otvoriti protiv Grčke na domaćem parketu 25. avgusta, a tri dana kasnije gostovaće Turskoj (28. avgust).

Zatim sledi gostovanje velikoj Britaniji (10. novembar), pa duel sa Turskom na domaćem terenu (13. novembar).

Kvalifikacije se završavaju duelima u februaru 2023. godine. Košarkaši Srbije 24. februara 2023. gostovaće Grčkoj, dok će poslednji duel kvalifikacija za SP odigrati na domaćem terenu protiv Velike Britanije 27. februara.

Sastavi:

Srbija: Marinković 14, Bjelica 12, Avramović 11, Marjanović 7, Todorović 6, Simanić 5, Dangubić 3, Davidovac 3, Ristić 3

Belgija: Bako 17, Obasohan 16, Lekomte 14, Vanvijn 8, De Zeu 6, Libert 3, Salumu 3, Seron 3, Tumba 2, Švarc

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentari (0)

Sport