Košarka

Selektor košarkaša ne odustaje od Bjelice: Bolje se oseća, videćemo do kraja šta će biti

Komentari

Autor: Euronews

15/08/2022

-

14:28

Selektor košarkaša ne odustaje od Bjelice: Bolje se oseća, videćemo do kraja šta će biti
Selektor košarkaša ne odustaje od Bjelice: Bolje se oseća, videćemo do kraja šta će biti - Copyright Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

veličina teksta

Aa Aa

Selektor košarkaša Srbije Svetsilav Pešić nije kao većina njegovih kolega danas objavio konačan spisak igrača na koje računa za predstojeće Evropsko prvenstvo. 

Govorio je više o povredama bitnih igrača, nadanjima u oporavak Avramovića i Bjelice.

"Završili smo prvu fazu priprema za kvalifikacije i EP. Pozvali smo 22 kandidata, Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli da imamo. Prva faza je prošla dosta dobro, plan je 100 odsto ostvaren i radilo se na poboljšanju fizičkih sposobnosti. Većina od tih 22 kandiata nije igrala u poslednjem "prozoru", neki su otkazivali zbog povreda, drugi zbog premorenosti, neki iz privatnih razloga. Od tih 22 igrača koje smo pozvali Pokuševski i Jović su bili stopirani od njihovih NBA klubova, Smajlagić je imao operaciju i dogovorili smo se da nastavi da radi sa Partizanom. Oporavci su mogući, Avramović je isto u fazi mirovanja, videćemo za vikend da se utvrdi njegovo stanje. Desna ruka je u pitanju i igrao je sa tom povredom protiv Belgije", rekao je Pešić.

Selektor je rekao da još ništa nije konačno, da se Bjelica bolje oseća. NBA šampion sa Golden Stejtom neće putovati sa ekipom na pripremnu utakmicu protiv Slovenije (17. avgust) i turnir u Hamburg gde će protivnici biti Italija, pa Češka ili Nemačka.

"Bjelica je loše stao, ni on ne zna kako se povredio. Stavljen je u mirovanje, on neće putovati sa ekipom i ostaje ovde. U subotu ili nedelju će profesor Radovanović napraviti detaljan snimak. Danas mu je malo bolje, videćemo kako će se dalje odvijati. Za nas je svaki dan bitan, a opet ne igramo samo kvalifikacije za Mundobasket, već idemo i na Evropsko prvenstvo".

Ne odustaje selektor od igrača.

"Po FIBA pravilima imamo još vremena da prijavimo kompletan spisak za Evrobasket, tako da se ne uzbuđujemo previše. Naravno, žao nam je što se povredio, ali šta da radimo. I drugi se povređuju. Svi iz medicinskog osoblja rade sve da nam pomognu, svuda su nam vrata otvorena. Neki su doktori dolazili čak i po noći da rade, zahvalni smo im na tome".

Kapiteni će biti Nemanja Bjelica i Vladimir Lučić.

"Još ranije je odlučeno. Imaćemo dva kapitena Nemanju Bjelicu i Vladimira Lučića. To je moja želja i želja igrača".

A, ko će biti novi lider Srbije?

"Lider se ne stvara, ne određuje trener, najgore je kada trener odredi. Lider zavisi od njegovih igračkih sposobnosti i od podrške koje mu daje okolina. Ne bih nikoga proglašavao liderom. Niko se do kraja ne može zameniti, kao što se ne može zameniti Bodiroga, Saša Đorđević, svaki nosu neku specifičnost, ali to će vreme pokazati. Imamo igrače koji su afirmisani, koji su igrali velike utakmice, koji znaju da iznesu teret", zaključio je selektor.

S obzirom na to da je Bjelica trenutno povređen, u sredu će protiv Slovenije biti kapiten Lučić

Srbija prvu utakmicu na Evrobasketu igra 2. septembra protiv Holandije od 21 čas. Pre toga Orlove čekaju kvalifikacioni mečevi sa Grčkom 25. avgusta u Beogradu u isto vreme, pa tri dana kasnije sa Turskom u Istanbulu.

Komentari (0)

Sport