Košarka

Trijumf ''Orlova'' na premijeri: Srbija ubedljiva protiv Holandije u prvom kolu Evrobasketa

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2022

-

22:39 >> 22:46

Trijumf ''Orlova'' na premijeri: Srbija ubedljiva protiv Holandije u prvom kolu Evrobasketa
Trijumf ''Orlova'' na premijeri: Srbija ubedljiva protiv Holandije u prvom kolu Evrobasketa - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije je u prvom kolu grupne faze Evrobasketa savladala selekciju Holandije rezultatom 100:76 . Više nego dobar otpor pružili su Holanđani, ali su ''Orlovi'' pokazali da su kvalitetniji rival, kako individualni, tako i kolektivno.

Veliki deo posla odrađen je u prvoj četvrini u kojoj je Srbija došla do deset poena prednosta, koja je tokom utakmice, uglavnom, samo rasla. 

Najefikasniji igrač na meču bio je holandski reprezentativac, Vorti De Jong, koji je za nepunih 30 minuta na terenu postigao 28 poena, ubeležio četiri skoak i upisao jednu asistenciju. U redovima Svetislava Pešića poenterski se najviše istakao Nikola Jokić sa 19 postignutih poena, deset skokova i četiri asistencije. Odmah iza njega bili su Vasilije Micić sa 16 i Vanja Marinković sa 12 postignutih poena.

Sastavi

Srbija: Davidovac 1, Kuridža 2, Marinković 15, Nedović 2, Ristić 11, Gudurić 5, Jaramaz 9, Jokić 19, Kalinić 10, Lučić 6, Micić 15

Holandija: Edvards 2, Hamink 6, Klof 7, O. Šaftenar 0, De Friz 11, De Jong 28, Franke 0, Harms 8, Kerazi 6, Kok 0, R. Šaftenar 0, Vilijams 6

U narednom kolu selekciju Srbije očekuje duel sa Češkom koji je na programu sutra od 17.30

Uživo, Srbija Holandija 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15)

Četvrta četvrtina (25:15)

U završnoj četvrtini Srbija je pokazala da je bolji tim, uprkos tome što Holanđani nisu odustajali od šuta sa distance. Ipak, ''Orlovi'' su prikazali kvalitet i bili pravi primer sigurne i ozbiljne ekipe, pa tako mirno uveli utakmicu u završnicu. 

Jedan od igrača koji se najviše istakao u poslednjih deset minuta bio je Dušan Ristić koji je svojim ofanzivnim skokovima u velikoj meri doprineo svom timu.

Treća četvrtina (24:23)

Treći period nije počeo najbolje za Srbiju, s obzirom na to da su Holanđani napravili seriju od 7:0, najviše zahvaljujući neverovatnom De Jongu koji je tokom cele večeri bio i više nego raspoložen. Seriju je trojkom prekinuo Vasilije Micić, čime je pokazao koliko je bitan igrač za srpsku reprezentaciju. Dobru odbranu su igrali Holanđani, pa su u nekoliko navrata dobijalu loptu na faulove u napadu.

Fenomenalan je bio Vasilije Micić, koji je nizom asistencija, ali i atraktivnih poteza uz Nikolu Jokića držao Srbiju u prednosti tokom trećeg, reklo bi se, kriznog perioda tima Svetislava Pešića.

Veoma grubo su košarkaši Holandije igrali defanzivu nad Nikolom Jokićem, koji je par puta ostao nem na to, ali je u jednom momentu izgubio živce i ušao u žustru raspravu sa jednim od arbitara, te je zaradio i tehničku grešku.

Nakon toga su fantastično sarađivali Micić i Jokić i uz koju pogođenu trojku Vanje Marinkovića, Srbija je vratila samopouzdanje i potpunu kontrolu nad utakmicom.

Treba napomenuti da je De Jong na kraju treće četvrtine imao čak 25 postignutih poena, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Nikola Jokić sa 19.

Druga četvrtina (20:17)

Samo dva minuta po nastavku igre u drugoj četvrtini Srbija je došla do plus 18. Odlični su ''Orlovi'' bili sa linije za tri poena, s obzirom na to da su u tom mentu imali uspešnost 42 odsto. Na poluvremenu prednost nije bila tolika kolika je mogla da bude, upravo zbog De Jonga koji je prvi holandski igrač koji je došao do dvocifrenog broja postignutih poena.

Fantastičan je bio i Vasilije Micić koji je u prvih 20 minuta uspeo da upiše pet poena i čak osam asistencija!

Prva četvrtina (31:21)

Direktno su krenuli Holanđani i već posle nekoliko sekundi došli do prvog vođstva. Međutim, usledile su dve bravure Nikol Jeokića i Srbija je lako preokrenula u svoju korist. Do sigurne prednosti ''Orlovi'' su došli preko Vanje Marinkovića koji je vezao dve trojke za redom, te je na prvom tajm-autu rezultat bio 11:4. Jedini raspoložen na startu u redovima Holanđana bio je De Jong koji je postigao prvih sedam poena za svoju ekipu. Ipak, uprkos njegovim sjajnim potezima, Srbija je bila mnogo kvalitetnija i konkretnija te je prvu četvrtinu pobedila rezultatom 31:21.

Kao što smo već pomenuli, na startu se najviše istakao Nikola Jokić sa devet postignutih poena, Vanja Marinković je postigao isto toliko, dok je Nikola Kalinić zabeležio poen manje. U redovima protivnika najefikasniji je bio bio De Jong sa devet.

 

 

Izabranici Svetislava Pešića su veliki favoriti na ovom meču, što je jasno i jednima i drugima, ali protivnik se na ovako ozbiljnom prvenstvu nikako ne sme potceniti. Holanđanima je predviđena borba za pretposlednje mesto za reprezentacijom Poljske, s obzirom na to da nemaju preterani individualni kvalitet, ali im se timska organizacija ne sme osporiti, što je i sam Pešić istakao:

"Veoma dobar tim u tranziciji, igraju jako u pojedinačnoj odbrani, imaju dobre promene sistema odbrani. Zato poštujemo našeg rivala, kao što ćemo i svakog narednog protivnika. Svaki tim koji se kvalifikovao za Evrobasket zaslužuje poštovanje, to je slučaj i sa Holandijom".

Selektor Pešić na premijeri neće moći da računa na Nikolu Milutinova koji zbog viroze nije ni otputovao u Prag, ali će u konkurenciji za tim biti oporavljeni Nemanja Nedović. Novi košarkaš Crvene zvezde je u prvom prijateljskom meču protiv Slovenije zadobio povredu lista, koju je sada zalečio i trebalo bi da je spreman za prvenstvo.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentari (0)

Sport