Košarka

Dončić pokrenuo sudski spor protiv majke: Želi potpuno kontrolu nad svojim brendom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

13:39

Dončić pokrenuo sudski spor protiv majke: Želi potpuno kontrolu nad svojim brendom
Dončić pokrenuo sudski spor protiv majke: Želi potpuno kontrolu nad svojim brendom - Copyright Profimedia/Logo

veličina teksta

Aa Aa

Superstar NBA lige, Luka Dončić, podneo je u utorak tužbu Kancelariji za patente i žigove Sjedinjenih Američkih Država (USPTO), tražeći da poništi registraciju brenda "LUKA DONČIĆ 7", koji je trenutno u vlasništvu njegove majke Mirjam Poterbin. Ovu informaciju saopštila je pravna firma Braun Rudnik, koja, inače, zastupa poznatog slovenačkog košarkaša.


As Dalas Meveriksa već nekoliko meseci pokušava da povrati kontrolu nad pomenutim žigom.

"Imam dosta razloga za zadovoljstvo dok nastavljam da rastem kao igrač i kao osoba. Veoma mi je važno da kontrolišem sopstveni brend i da se fokusiram na to da ga povratim", rekao je Dončić u izjavi za "The Stein Line".

U novembru 2018, Dončićeve prve NBA sezone, kada je imao 19 godina, košarkaš je dao saglasnost svojoj majci za registraciju njegovog punog imena kao brenda. Posle brojnih pokušaja da kontrolu nad brendom prenese na sebe, Dončić je, prema rečima njegovih advokata, u julu 2021. pismeno obavestio Mirjam da želi da opozove tu saglasnost. Dončićeva operativna kompanija "Luka99 Inc", sa kojom ima ugovore o svim njegovim brendovima, zvanični je podnosilac tužbe.

Neposredno pre početka sezone 2021/22, Dončić je predstavio novi logo, koji se koristi na svim njegovim patikama i odeći brenda "Jordan". Logo uključuje inicijale (LD), broj dresa (77) i "S" kao simbol Slovenije. Logo se takođe nalazi u središnjem krugu oba terena, koje je Dončić, u saradnji sa filantropskim ogrankom franšize video igrice "NBA 2K", obnovio u svom rodnom gradu Ljubljani prošlog septembra.

Pokušaje Dončića da logo "LUKA DONČIĆ" registruje i vrati pod svoju kontrolu, USPTO je preliminarno odbio zbog postojećeg žiga "LUKA DONČIĆ 7". Spor je, inače, nastao jer je Mirjam Poterbin odbila je da se odrekne prava na prethodni logo.

Dončić više nema nikakve veze sa kompanijom koja poseduje i prodaje brend "LD77", kao ni sa vođenjem sajta "lukadoncic.com". Tim preduzećima, prema slovenačkoj javnoj evidenciji, trenutno zajedno upravljaju Dončićeva majka i direktor Boris Požeg. Humanitarna fondacija "Luka Dončić" iz Dalasa, takođe osnovana 2021. godine, isto nema nikakve veze sa slovenačkom fondacijom, iako koriste isto ime.  

Dobro upućeni izvori u aktuelnu situaciju rekli su da su Dončić i njegovi pravni zastupnici učinili sve kako ovaj problem ne bi izašao u javnost. Dončić je rekao da tužbu smatra krajnjim sredstvom u pokušaju da stekne potpunu kontrolu nad svojim imenom, brendom i humanitarnom fondacijom, jer druga strana, odnosno njegova majka Mirjam Potrebin, sprečava Luku da ima jasna prava na korišćenje sopstvenog imena.

U tužbi se navodi da Dončić nije povezan sa brendom "LUKA DONČIĆ 7" i ne odobrava njegove proizvode i usluge.

Luka Dončić je trenutno sa reprezentacijom Slovenije na Evropskom prvenstvu, gde brane zlatnu medalju osvojenu pre pet godina. Na dan tužbe, aktuelni prvaci Evrope igrali su važnu utakmicu protiv Nemačke i pobedili 88:80. Najbolji slovenački košarkaš ubacio je 36 poena i upisao 10 asistencija, čime je pružio najbolju partiju od početka turnira.

"Poznajem Luku i njegovu porodicu jako dugo. Pored veštine sa loptom, Luka izrasta u pametnog mladog biznismena, on jednostavno vodi računa o tome da ima punu kontrolu nad svojim brendom. Ali njegov fokus na Evropskom prvenstvu je 100 odsto na reprezentaciji i turniru. On je takmičar, pravi lider i njegov glavni prioritet je vođenje reprezentacije", objasnio je Raša Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije.

Komentari (0)

Sport