Košarka

Sprečena senzacija, Španija u polufinalu EP: Finska pala u trećoj četvrtini

Komentari

Autor: Euronews

13/09/2022

-

19:20 >> 19:47

Sprečena senzacija, Španija u polufinalu EP: Finska pala u trećoj četvrtini
AP Photo/Mićael Sohn - Copyright AP Photo/Micael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Španije pobedili su Finsku u Berlinu 100:90 (19:30, 24:22, 30:15, 27:23) i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva, gde će igrati protiv pobednika meča Grčka - Nemačka.

"Crvena furija" je nakon nešto lošijeg starta i generalno slabije igre u prvom poluvremenu, uhvatila priključak u trećoj četvrtini i zahvaljujući iskustvu i dobroj igri sa distance rešila pitanje pobednika na dva minuta do kraja utakmice.

Sam početak susreta pripao je Špancima, koji su na krilima raspoloženog Vilija Ernangomeza poveli 8:2, da bi potom usledila efikasna igra Finaca. 

Markanen i družina napravili su 20:5 seriju, preokrenuli na 22:13, a onda zahvaljujući odličnim procentima šuta, stekli maksimalnih +15 sredinom druge četvrtine 48:33. Sve je u tim trenucima išlo "niz vodenicu" Finaca. Markanen je gospodario u reketu "crvene furije", Jantunen i Salin su bili gotovo nepogrešivi iz igre, a veliki doprinos sa klupe dali su Madsen i Litl. 

Dobra timska igra krasila je rivala Srbije iz Praga. Devet košarkaša se upisalo u listu strelaca i sve je do poluvremena "mirisalo" da se sprema debakl Španije. 

Međutim Vilijamu Ernangomezu se u finišu druge deonice pridružio brat i nekadašnji igrač Denvera, Huančo, koji je sa nekoliko dobrih poteza smanjio vođstvo Finske do pred odlazak na odmor na 52:43.

Dobar momentum Španaca iz kraja prvog poluvremena, preneo se i u treću četvrtinu...

Vilijam Ernangomez je nastavio gde je i stao, a dobio je i podršku Lorenca Brauna. Španija je zaigrala svoju igru, ređali su se poeni iz tranzicije, rešavali se napadi u ranoj fazi...  Finska u tim trenucima nije znala šta ju je snašlo, a posle 17:5 serije, Španija je po prvi put povela nakon dugo vremena (60:57).

Loša komunikacija u odbrani Finske, ostavila je danak i u napadu i gotovo niko osim Markanena nije uspeo da se upiše u listu strelaca do kraja treće četvrtine, koja je završena rezultatom 30:15 u korist tima Serđa Skariole.

Španija je povela 73:67 na ulasku u odlučujuću deonicu, gde se do kraja utakmice vodila velika borba. Ofanzivna četa Finaca iz prvog poluvremena predvođena Madsenom, Jantunenom i Markanenom je pokušala da vrati utakmicu u egal. Na dva minuta do kraja su prišli na 90:84, ali više nisu mogli. 

Španci su u poslednjoj deonici pogodili pet od svojih 12 trojki, a kada se utakmica lomila neke ključne šuteve je pogodio iskusni Rudi Fernandez i tu je bio kraj za Finsku.

Markanen i njegovi saigrači su prethodno upisali tri pobede u grupi, zatim su izbacili favorizovanu Hrvatsku u četvrtfinalu, ali nisu uspeli da ponove isto sa trostrukim šampionom Evrope.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Vili Ernangomez sa 27 poena, Huančko je postigao 15, Brizuela 14, dok je Fernandet dodao 11 poena.

Na drugoj strani listu strelaca predvodio je ko drugi nego Markanen. Postigao je 28 poena uz 11 skokova, Jantunen je pomogao sa 18, dok su Madsen i Salin zabeležili 13, odnosno 11 poena.

 

 

Komentari (0)

Sport