Košarka

Košarkašice Srbije šampionke Evrope

Komentari

Autor: Euronews

27/06/2021

-

22:39 >> 23:48

Košarkašice Srbije šampionke Evrope
Srbija prvak Evrope - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Košarkašice Srbije nove su šampionke Evrope, budući da su u finalu Evrobasketa u Valensiji bile bolje od selekcije Francuske 63:54 (14:11, 17:15, 17:14, 17:15).

Najbolje srpske igračice su sve vreme meča bile u prednosti, kontrolisale su igru, kao i skok pod oba koša, čvrstom i pokretljivom odbranom izluđivale rivalke, koje ni u petom uzastopnom finalu evropskih prvenstava nisu uspele da se okite šampionskom titulom.

Srbija ih je dva puta sprečila u tome, prvi put 2015. u Budimpešti i sada na šampionatu u Valensiji i Strazburu.

Sonja Vasić, Ana Dabović, Ivon Anderson i saigračice, nisu dozvolile rivalu da se razmahne, već su sigurnom, smirenom i pametnom igrom krčile put do velikog trijumfa.

U svojevrsnoj reprizi finala iz 2015. godine, koje je imalo identičan epilog, reprezentativke Srbije su pokazale koliko su sazrele, ali i koliko su energije i pozitivnih impulsa izvukle iz onog dramatičnog polufinalnog susreta protiv Belgije.

Ekipa u takvim pobedama raste, dobija samopouzdanje koje se ne može steći kroz treninge i vežbu, a upravo to ih je vodilo do novog zlata.

Kada su se Francuskinje krajem treće i početkom četvrte četvrtine vratile u igru i pokušale da preuzmu primat, nove vladarke Evrope su zaigrale još bolje, snažnije i agresivnije. Na šut za tri poena rivala su odgovarale na identičan način, na izgubljenu loptu čvrstom odbranom, a na pokušaje protivnika da ubrza igru, pametno su spuštale loptu i "trošile vreme" dugim napadima.

Sonja Vasić je proglašena za MVP turnira, a u poslednjem meču na zlatnom Eurobasketu postigla je 12 poena. Ivon Anderson bila je možda i najbolja u finalu.sa 18, dok je Jelena Bruks dodala 15 poena. Ali nikako ne bi trebalo zaboraviti i učinak ostalih devojaka...

Šampionke Evrope su Ivon Anderson, Jelena Bruks, Ana Dabović, Tina Krajišnik, Sonja Vasić, Dajana Butulija, Saša Čađo, Aleksandra Crvendakić, Anđela Dugalić, Maša Janković, Nevena Jovanović i Maja Škorić. Naravno, na čelu sa Marinom Maljković..

Sada sledi nekoliko dana slavlja, pa pripreme za Olimpijske igre.
 

Komentari (0)

Sport