Košarka

Arena "proključala", Panter "pojeo" Žalgiris: Partizan pobeđuje u Evroligi

Komentari

Autor: Euronews

27/10/2022

-

19:40

Arena "proključala", Panter "pojeo" Žalgiris: Partizan pobeđuje u Evroligi
Kevin Panter protiv Žalgirisa - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana ušli su u pobedničku evroligašku seriju! Crno-beli su, pred 18.000 navijača u Beogradskoj areni, pobedili Žalgiris 87:76 (20:22, 24:14, 16:21, 27:19), u petom kolu elitnog takmičenja i sada su izjednačeni na tabeli sa ekipom iz Kaunasa - sa skorom od dva trijumfa i tri poraza.


Čekali su navijači Partizana, a mnogi i posumnjali u kvalitete Kevina Pantera, ali je Amerikanac sa srpskim papirima proradio u četvrtak uveče i posle nekoliko loših izdanja bio istinski lider i kapiten "parnog valjka". Sjajni šuter je sa 26 poena nosio Partizan pred bučnom publikom do trijumfa. Proradila je njegova delekometna paljba, ali i sjajni prodori, tako da je čak tri puta imao priliku da pogodak "začini" i dodatnim slobodnim bacanjem. Panter je, u šutu za tri, bio gotovo pa perfektan, jer je ubacio tri od četiri pokušaja.

 


Matijas Lesor je svojim požrtvovanjem i borbenošću, pre svega u odbrani, po ko zna koji put oduševio navijače. A ako se tome doda i učinak od deset poena i osam skokova (najviše na utakmici), onda se sa sigurnošću može konstatovati da je Francuz imao još jednu odličnu rolu u crno-belom dresu. Džejms Naneli polako nalazi pravu formu, "pogurao" je Partizan na početku, a trojkom "stavio tačku na i" na kraju utakmice. Pobedi su doprineli i ostali, Danilo Anđušić sa dve trojke, Dante Egzum sa preko potrebnih 11 poena, dok je Zek Ledej imao jedan manje. Trener Željko Obradović pružio je priliku gotovo svim igračima, osim Gregoru Glasu.

Partizan je dobro otvorio utakmicu i činilo se da ide ka još jednoj ubedljivoj pobedi. Međutim, nije bilo tako. Iako je domaćin veći deo meča bio u "plusu", Žalgiris je i te kako umeo da zapreti, prvi put već pred kraj prve četvrtine, kada je serijom 8:0 preokrenuo rezultat  i na prvu pauzu otišao sa dva poena prednosti. Minus faza "parnog valjka" nije potrajala, a upravo u tim trenucima je i proradio Panter, pa je vicešampion ABA lige na poluvremenu imao prednost 44:36.

Kada je Partizan stekao "+12" u trećoj četvrtini, mnogi su pomislili da je Žalgiris na kolenima i da će se ovaj put teško vratiti. Opterećen sa četiri faula, Obradović je morao raspoloženog Pantera da premesti na klupu, što su gosti iskoristili ubrzavši igru i sa nekoliko lakih poena iz kontri vratili rezultatsku neizvesnost, čak pred kraj treće deonice i stigli do 60:60. Ispostavilo se da je to bio poslednji trzaj Litvanaca u Beogradu…

Partizan je smanjio broj izgubljenih lopti (ukupno 13, u prvom svega 4), kojih je i te kako bilo u trećoj četvrtini, pojačao odbranu i počeo da koristi činjenicu da je Žalgiris u bonusu. Za razliku od zeleno-belih, čiji je šut sa penala bio katastrofalan (11/21), crno-beli su promašili svega tri (24/27). Beograđani su imali i odličan procenat za tri poena (9/20), dok su Litvanci pogodili isto, ali su imali dva pokušaja više.

Najefikasniji u redovima Žalgirisa bio je Kinan Evans sa 16 poena.

U narednom kolu, 3. novembra, Partizan je gost Panatinaikosu, dok Žalgiris dočekuje Albu.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 10p, 6sk, 4as, Koprivica 0, Panter 26p, Papapetru 4p, 4sk, Egzum 11p, Naneli 10p, Glas, Lesor 10p, 8sk, 3as, Trifunović 3p, Anđušić 8p, Madar 5p.

ŽALGIRIS: Evans 16, 9as, Lekavičius 8p, Hejs 7p, 7sk, Kalneitis, Smits 11p, 4sk, Birutis 2p, Lukosinas, Brazdeikis 10p, Dimša, Kevano 8p, Butkevičius 7p, Ulanovas 7p, 5as.

 

 

IV ČETVRTINA

-
Sigurna završnica i pobeda Partizana 87:76!

39. minut – U poslednja dva minuta Partizan je ušao sa 78:70, pošto je Egzum ubacio oba penala, kojih inače ima mnogo u završnici. Ulanovas je polovičan sa penala, a onda odmah pravi i faul, koji Madara odvodi na liniju za slobodna bacanja. Izraelac je precizan 80:71.

38. minut - Panter razbija Žalgiris! Još jednom koš i faul i to u trenucima kada se lomi pitanje pobednika. Kevano drži Litvance u igri, takođe 2+1 za njega – 72:67. Lesor je siguran sa linije za slobodna bacanja. Postigao je osam poena Francuz, ali je u odbrani odradio lavovski posao – 74:67. Evans trojkom smanjuje na 74:70.

36. minut - Kapiten nastavlja seriju, izmišlja poene. Lesor se odlično postavio i iznudio faul u napadu Brazdeikisa na 5,23 do kraja utakmice. Evans igra agesivnu odbranu na Egzumu, koji će na liniju za slobodna bacanja. Australijanac je siguran za 69:63. Počinje rasplet ove drame u Beogradu.

35. minut -  Kakav posao sada završava Lesor u odbrani. Neverovatno! Faul odbrane, pa tehnička Maksivitisu. Partizan ne koristi ništa, Panter je promašio bacanje, a potom su crno-beli izgubili loptu. Kevano je odmah sve to kaznio. Zatim i Papapetru pravi korake… Veliki problemi za Beograđane, nikako da uhvate ritam i smire meč. Kevano izvlači faul Ledaja… I on je iskoristio samo jedno, ali je samo "+2" za Partizan 65:63.

32. minut - Nastavlja se loš period Partizana i Žalgiris stiže do izjednačenja. Mora Partizan hitno da smanji izgubljene lopte, da se vrati na nivo na kojem je bio veći deo utakmice. Kada je teško Panter, nova njegova trojka, sjajno  veče za Amerikanca. Ima 21 poen, ali je opterećen sa četiri lične.Kucanje Ledeja za urnebes navijača u Areni i prednost 65:60. Žalgiris zove tajm-aut.

 

MN Press

 

III ČETVRTINA
 

60:57 KRAJ TREĆE Četvrtine 30. minut - Ušao je Danilo Anđušić i pogodio trojku. Igra se koš za koš. Lesor koristi oba bacanja za "+3". Nisu lepo zagradili ispod koša crno-beli, što je kaznio Ulanovas, a Anđušić napravio faul. Iskusni košarkaš litvanskog prvaka bio je polovičan sa linije slobodnih bacanja, baš kao i njegov tim večeras 6/12. Egzum je protiv Hejsa izborio dva penala, ali je pogodio samo jedno. Partizan 12/14 slobodna bacanja.

29. minut - Loši minutu za crno-bele. Opet gube loptu i primaju lake poena. Evans vraća utakmicu u potpuni egal trojkom - 54:54. Imao je Evans i šut za vođstvo, ali nije pogodio za tri. Obradović pravi trostruku izmenu.

27. minut - Tek prvi prekršaji igračima u zeleno-belim dresovima u trećoj četvrtini. "Pukla" je odbrana Partizana, Brazdeikis zakucava, a onda opet iz kontre poentira. Žalgiris postiže četiri laka poena i rezultatski se vraća u igru. Odmah reaguje Obradović i zove igrače na predah – 54:49.

54:45 26. minut - Matijas Lesor je na svom nivou – dobar u napadu, odličan u odbrani, gde deli rampe redom igračima Žalgirisa. U ovim momentima, kada nema Kevina Pantera, definitvno pokretač dobre energije u Partizanu. Televizijski tajm-aut je na četiri i po minuta do kraja treće četvrtine.

25. minut - Nešto lošija igra Partizana u ovim trenucima. "Parni valjak" je opterećen ličnim greškama, a sve to koriste Litvanci i prave seriju s kojom smanjuju prednost protivnika na 43:49. A onda se budi Uroš Trifunović, koristi priliku i ubacuje trojku 52:43.

24. minut - Ofanzivni skokovi crno-belih. Partizan ima 49:37, a onda i jedna diskutabilna odluka sudija. Dosuđen je faul odbrani, Zeku Ledeju, iako deluje da je u pitanju bio prekršaj u napadu. Partizan je brzo izašao iz bonusa, jer je i Tristan Vukčević igrao nedozvoljnu odbranu. Šmits kažnjava odbranu domaćina trojkom za 49:40.

21. minut - Panter trojkom otvara drugo poluvreme! Nažalost, vrlo brzo stiže do četvrtog penala...

 

MN Press

 

II ČETVRTINA
 

44:36 - Po dva neiskorišćena napada na obe strane. Poslednji u prvom poluvremenu pripao je Partizanu. Kraj prvog dela.

19. minut - Partizan ima čak šest ukradenih lopti. Panter večeras ne greši. Veoma težak šut sa "kapice" je pogodio za njegovih 15 poena. Hejs se snalazi pod košem. Madar ne pogađa trojku, a Lesor pravi čuda u odbrani, potpuno je zbunio Tomasa Dimšu, a Naneli doprineo novoj desetoj izgubljenoj lopti Litvanaca. Lekavičijus pravi treći prekrša, Papapetru ubacuje oba slobodna – 44-36.

17. minut - Dva ofanzivna skoka za Žalgiris, iz drugog pogađa Hejs. Madar je precizan iz daljine, ali je prilikom asistencije Vukčević napravio faul u napadu. Šteta. Neverovatna borbenost crno-belih u odbrani, uz prikazanu požrtvovanost dobijaju ovacije cele Arene. Ipak, Žalgiris je na "-6" (40:34). Obradović odmah reaguje…

16. minut - Raspoložen je i to je dobro za Partizan, Panter je odličan! Igra kapitenski za sada… Iz naskoka je ubacio za dva i opet iznudio prekršaj za 2+1. Ubacio je već 10 poena. Stekao je samopouzdanje i onda bacio "bombu" za najvećih 40:30.

15. minut - Laurinas Birutis poenima pod košem prekida nalet crno-belih. Vukčević je "kratak", a Obradović pravi nekoliko izmena. Na klupu šalje Pantera zvog dve lične greške. Evans je ostao sam, Koprivica nije preuzeo, samo poen prednosti za Partizan. Ali, Kevin Panter je za sada odličan, daleko bolji nego na poslednjim utakmicama. Uz faul daje koš iz prodora, uz ubačeno slobodno bacanje to je "+4" 34:30.

14. minut - Ulanovas je precizan za tri, prekida seriju domaćina. Kevin Panter konačno pogađa, ali za dva poena. Lopta se nećkala, ali ipak je prošla kroz obruč Lesor i Vukčević na drugoj strani igraju sjajnu odbranu, posle koje Panter "kuca" loptu u obruč. Maskvitis mora da zove novi minut odmora, jer Partizan vodi 31:25.

12. minut - Serija Partizana. Žalgiris je ispunio bonus, a sve zahvaljujući vrlo dobro odbrani tima Željka Obradovića. Posle krize pri kraju prve četvrtine, Partizan se popravio i ponovo je nesnosna buka u Areni. Ona je postala još veća kada je Danilo Anđušić pogodio trojku, a onda i iskoristio slobodna bacanja za 27:22.

 

MN Press

 

 

 

I ČETVRTINA

10. minut - Butkevičius je pogodio novu trojku za Žalgiris, a onda je Panter izgubio loptu i omogućio gostima da iz kontre smanje na 19:20. Nekoliko grešaka u finišu prve četvrtine omogićile su Litvancima da povedu. Lekavičijus je još jednom trojkom doneo dva poena prednosti svom timu 22:20.

9. minut - Prednost Partizana od osam poena se skoro istopila kada je Evans zakucao. Naneli je konačno prekinuo seriju "zelene šume" i to novom trojkom. Partizan je poveo 20:14.

7. minut - Kazis Maksivitis je morao u šestom minutu da traži tajm-aut. Oba tima su imala po neiskorišćen napad, da bi Lukas Lekavičijus pogodio prvu trojku za Žalgiris. Zatim ubacuje i dvojku iz "brzog" napada. Serijom 5:0 Litvanci su smanjili na 12:15. Tajm-aut je zatražio i Željko Obradović.

5. minut - Odlična odbrana Partizana na početku utakmice i vrlo sigurna igra crno-belih u napadu. Pri šutu za tri poena fauliran je Džejms Naneli. Iskoristio je dva. Rolands Šmits je trenutno najrazpoloženiji igrač Žalgirisa, ali i Naneli – 13:5.

3. minut – Kakvo otvaranje utakmice za Jama Madara. Pogodio je prvu trojku na meču, a potom ukrao loptu, pa izvukao prekršaj. Iz tog napada "upisao" se i Papapetru za 9:3.

2. minut - Utakmicu protiv Žalgirisa pogotkom iz reketa otvorio je Matijas Lesor. Na drugoj strani, sa linije za slobodna bacanja uzvratio je Šmits, ali je samo jedno ubacio.

- Sve je spremno za početak utakmice. U Areni ima oko 18.000 navijača, atmosfera je upravo anakva na kakvu su nas navikli navijači Partizana.

Predstavnik Litvanije je na početku takmičenja tesno izgubio u Tel Avivu od Makabija (83:84), da bi potom bio poražen u Atini od Olimpijakosa (80:90). Posle dva neuspeha, usledile su dve pobede na domaćem terenu. Prvo je u Kaunasu pobeđen Virtus (68:65), a potom i Barselona (73:72).

 

 

 



I pored lošijeg skora u prva četiri kola, Partizan u naredni meč ulazi kao favorit.

"Nadamo se da ćemo ponovo da imamo atmosferu kakvu smo imali u prve dve utakmice, što je ekipi izuzetno važno. Svima nama, naravno. Kroz našu analizu smo videli da igramo protiv tima koji je izuzetno agresivan, pre svega odbrambeno i iz te odbrane žele da trče i da se oslanjaju na igru u tranziciji. Za sve to moramo da se pripremimo. Posle toga, dolazi ono po čemu su najbolji u Evroligi, a to je ofanzivni skok. Poslednje dve utakmice u Evroligi koje smo skautirali, pokazuju da su tim koji pri negativnom rezultatu zna da reaguje dobro, zbog čega su uspeli da pobede i Barselonu i Bolonju. Utakmica zahteva maksimalnu koncentraciju, pripremu i da probamo da odigramo na nivou kako smo to radili u poslednjim utakmicama", izjavio je Obradović pred meč sa Litvancima.

Osim Alekse Avramovića i Alena Smailagića, svi igrači Partizana su spremni za utakmicu.

 

 

 



I u taboru Žalgirsa sa dosta optimizma dočekuju beogradski meč, ali su i svesni atmosfere koja ih čeka u Areni.

"Biće teško, pre svega zbog uslova u kojima ćemo igrati – vruće atmosfere i strastvenih gledalaca. Važno je da ne izgubimo glavu i da nas ne obuzmu emocije. Moramo da ostanemo mirni. U prvom utakmicama njihova igra još nije bila optimalna, ali su u poslednjem meču u Evroligi dominirali od početka do kraja. Talentovan su tim, koga s klupe vodi jedna od najboljih trenera u Evropi. Nismo se ranije sretali na terenu, pa će mi biti velika velika čast i zadovoljstvo da se takmičimo. Pokušaćemo ne samo da se borimo, već i da pobedimo", rekao je Kazis Maksivitis.

Partizan i Žalgiris su od 2010. odigrali četiri evroligaška meča, a ekipe su maksimalno koristile prednost domaćeg terena, odnosno rezultat u međusobnim susretima je 2:2. Poslednji meč odigrali su u aprilu 2014. i "parni valjak" je tada pobedio 77:67.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport