Košarka

Partizan vezao treću pobedu u Evroligi: Panatinaikos bez rešenja za Pantera

Komentari

Autor: Euronews

03/11/2022

-

22:37 >> 00:35

Partizan vezao treću pobedu u Evroligi: Panatinaikos bez rešenja za Pantera
Partizan vezao treću pobedu u Evroligi: Panatinaikos bez rešenja za Pantera - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana savladali su Panatiniakos u OAKA Areni 91:89 (31:16, 22:25, 14:23, 23:25) za prvu pobedu u gostima u Evroligi ove sezone. Nakon tri startna poraza crno-beli su vezali isto toliko pobeda u elitnom takmičenju, dok je grčki tim upisao peti poraz, a jedini trijumf zabeležen je protiv Crvene zvezde na startu takmičenja.

Kao i na meču sa Žalgirisom, ključni igrač Partizana bio je Kevin Panter, koji je utakmicu završio sa 29 poena uz odličan šut iz igre.  Amerikanac je imao nešto slabiju realizaciju za dva poena (4/9) dok je sa distance bio gotovo nepogrešiv (6/8).

Kapiten crno-belih naročito se istakao u prvom poluvremenu, kada je postigao 20 poena. Pri naletu Panatinaikosa u trećoj četvrtini, Amerikanca nije bilo na terenu, međutim istakao se u odlučujućoj četvrtini, kada je postigao neke ključne trojke, posle čega su crno-beli lakše prebrodili poslednji nalet domaćina.

Pored sjajne prve četvrtine, ključ pobede Partizana leži u odličnoj timskoj igri. Čak šestorica igrača Partizana završilo je meč sa dvocifrenim učinkom. Listu strelaca predvodio je Panter, a odličan doprinos dali su i Matijas Lesor i Zek Ledej sa 15 i 13 poena, Dante Egzum je dodao 12, dok su Danilo Anđušić i Jam Madar postigli po 10 poena.

Iako je Partizan ceo meč proveo u vođstvu, grčki tim je u nekoliko navrata stigao nadomak preokreta. Četa Dejana Radonjića pokušala je penal završnicom da dođe do čuda, ali Anđušić, Egzuim i Panter nisu dozvolili iznenađenje.

Susret u Atini počeo je fenomenalno za košarkaše Partizana, koji su zahvaljujući agresivnoj odbrani i izuzetno efikasnoj igri na drugoj strani terena, stekli dvocifrenu prednost već nakon nekoliko minuta (20:8). Koliko je početak za domaće igrače bio loš, govori podatak da su prve poene iz igre postigli tek u petom minutu, što su gosti iz Beograda umeli da naplate.

.

Do kraja deonice ubacili su 31 poen, a u ovom periodu najviše su se istakli Panter, Madar i Ledej, koji su odlično koristili mis-meč situacije i smušenost u odbrani rivala, koji je odigrao jednu od najgorih četvrtina ove sezone.

Međutim, u poslednjim sekundama uvodne deonice Kalaizatis je postigao trojku sa gotovo celog terena, nakon čega se podigla atmosfera u OAKA areni, gde su domaći košarkaši na krilima svojih navijača, pružili bolji otpor u drugoj četvrtini.

Volters i Grigonis su vezali dve trojke, posle čega se probudili i Papajanis i Li, dok su crno-beli počeli da beleže pad u igri. Osim loše odbrane na šutu sa distance, Beograđani su se mučili i u svom reketu, gde su dopustili rivalu čak osam ofanzivnih skokova do kraja poluvremena.

Međutim, uprkos nešto slabijoj igri u defanzivi, crno-beli su uspeli da izdrže nalete rivala da dođe do rezultatske klackalice. Za to je najviše bio zaslužan kapiten Partizana, koji je 12 od svojih 20 poena, sa distance.

Amerikanac je poput meča sa Žalgirisom, vešto koristio mis-meč situacije, sjajnim driblinzima zadavao je velike muke protivničkim bekovima, a naročito se istakao sa iza linije 6.75, odakle je bio gotovo nepogrešiv.

Crno-beli su na odmor otišli sa 13 razlike (54:41), da bi Panatinaikos počeo drugo poluvreme sa 16:4 serijom, posle čega su sredinom treće deonice prišli na samo poen zaostatka (58:57) Prvi put još od starta utakmice...

Kada se ruka Beograđanima u tim trenucima zadrhtala, neke ključne poene postigli su Anđušić i Lesor, koji je u trećoj četvrtini zamenio Pantera. Francuski centar odlično se snalazio u reketu rivala, gde je često umeo da dođe do ofanzivnog skoka, a upravo posle takvih akcija, crno-beli su koliko toliko uspeli da održe priključak u ovoj deonici.

Na ulasku u odlučujuću četvrtinu Panatinakos je istopio prednost Beograđana, koja je u jednom trenutku iznosila i +18. Crno-beli su u poslednjih 10 minuta ušli sa četiri poena prednosti (68:64). Grčki tim je na krilima Nejta Voltersa ponovo uveo meč u egal, ali onda je zablistao Panter, posle čega su Beograđani stekli novu dvocifrenu prednost, koju su uspeli da sačuvaju do kraja susreta.

Partizan će u narednom kolu, 10. novembra gostovati Olimpijakosu, dok će Panatinaikos pokušati da popravi sliku na terenu protiv Baskonije.

 

 

10` Kraj utakmice, pokušavao je Panatinaikos u finišu da preko penal završnice dođe do čuda, ali crno-beli nisu dozvolili iznenađenje. Partizan je slavio rezultatom 91:89 i tako upisao prvu gostujuću pobedu u Evroligi ove sezone.

9` Ledej maši dva puta, kao i Lesor, posle čega Panatinaikos dolazi do ofanzivnog skoka. U nastavku akcije Bejkon je fauliran na šutu. Pogodio je oba bacanja i smanjio prednost crno-belih na 88:84. Do kraja utakmice ostalo je još 20 sekundi. Prva pobeda u gostima u Evroligi se najzad smeši crno-belima.

9` Ledej maši dva puta, kao i Lesor, posle čega Panatinaikos dolazi do ofanzivnog skoka. U nastavku akcije Bejkon je fauliran na šutu. Pogodio je oba bacanja i smanjio prednost crno-belih na 88:84. Do kraja utakmice ostalo je još 20 sekundi. Prva pobeda u gostima u Evroligi se najzad smeši crno-belima.

8` Serija promašaja crno-belih, sa druge strane Ponitka i Vilijams postižu poene i sada je 88:82 na minut i po do kraja utakmice.

7` Kevin Panter pogađa još težak šut sa distance i ponovo je 10 razlike za Beograđane! Crno-beli na nešto više od tri minuta do kraja vode 88:78. Amerikanac je stigao do svog 26. poena na meču i tačno se vidi na koga će lopta ići u finišu utakmice.

6` Panter pogađa trojku i na kratko donosi crno-belima dvocifrenu prednost (83:73), međutim već u narednom posedu Vilijams uzvraća trojku. Crno-beli moraju da pronađu način da zaustave tranziciju Grka, koji su dodatno motivisani posle velike podrške svojih navijača.

5` Najzad nešto bolja igra Partizana. Crno-beli u režiji Pantera i Egzuma prave "veliku" 7:0 seriju, posle koje su ponovo blizu dvocifrene prednosti, 80:71.

2` Agonija Partizana se nastavlja i u poslednjoj četvrtini. Posle 12. izgubljene lopte, grčki tim je na pragu preokreta, 72:70 za crno-bele.

10` Na ulasku u poslednju deonicu, Partizan ima četiri poena prednosti (68:64). Grčki tim dobio je ovu četvrtinu sa 23:14 i uveo susret u egal. Podsetimo, Beograđani su u jednom trenutku imali i +18, međutim crno-beli su izgubili veliku prednost zahvaljujući nekim nerezonskim šutevima i lošoj komunikaciji u odbrani. Panatinakos je to umeo da kazni i veći deo poena postigli su iz tranzicije...

7` Partizan je ušao u bonus na nešto više od tri minuta do kraja treće četvrtine. Sada je važno zaustaviti protivničke centre bez faula, koji sve više napadaju reket Beograđana, prednost Partizana 63:57. Panatinakos je u ovoj deonici postigao 16 poena, a crno-beli samo devet.

6` Posle serije promašaja crno-belih, Panatinakos je na sredini treće četvrtine uspeo da priđe rivalu na samo poen zaostatka. Grigoris je realizovao oba bacanja i sada je 58:57 za crno bele.

2` Panatinaikos pravi 7:0 seriju na početku drugog poluvremena, posle čega se istopila prednost Partizana, koja je u jednom trenutku iznosila +18. Probudila se i publika, što može biti dodatna otežavajuća okolnost po crno-bele, koji za razliku od prvog dela igre, ne mogu da se sastave u nastavku meča, gosti vode 54:48.

Druga četvrtina: 

9` Kako igra Kevin Panter večeras! Amerikanac je pogodio četvrtu trojku na utakmici i stigao do svog 20. poena! Grčki tim ne pronalazi načina da zaustavi kapitena Partizana, koji igra svoje najbolje poluvreme od početka sezone. Partizan vodi 51:38 na minut do kraja prvog dela igre.

7` Madar pravi faul na šutu za tri poena, posle čega Li sa penala smanjuje vođstvo crno-belih na 44:33.  

5` Posle nekoliko dobrih akcija Panatinaikosa, domaći košarkaši smanjili su razliku i sada je rezultat 37:28 za Partizan. Utisak je kao da je zadrhtala ruka gostima iz Beograda, a u prilog ne ide ni sve veća buka u OAKA areni, gde su se probudili grčki navijači.

2` Trojka Kalaizatisa u poslednjim trenucima prve četvrtine kao da je razmrdala domaći sastav, koji je dobro počeo drugu deonicu - 24:35. Crno-beli osim šuta sa distance, loše brane skok. Grčki tim ima čak sedam ofanzivnik skokova posle 12 minuta igre.

Prva četvrtina:

10` Panter realizuje 3+1 i dolazi do svog 13 poena na utakmici, nakon čega je u poslednjoj sekundi, sa više od pola terena, Kalaizatis pogodio trojku. Rezultat je 31:16 u korist crno-belih, koji su u potpunosti nadigrali rivala nakon uvodnih 10 minuta.

7` Odličan početak utakmice za Pantera, koji sa distance dolazi do svog osmog poena u Atini. Usledila je nešto efikasnija igra i jednih i drugih, posle koje crno-beli imaju prednost 20:10.  

5` Na isteku petog minuta Ponitka iz odbojke donosi grčkom timu prve poene iz igre, da bi posle nove greške crno-belih, Bejkon smanjio na 13:6. Obradović prinuđen da napravi prvi tajm-out.

3` Katastrofalan početak domaćina, koji posle više od tri minuta nije pogodio šut igre. Uz to, Panatinaikos dosta greši u odbrani, što su igrači Željka Obradovića umeli da iskoriste, 11:2 za crno-bele, smeši se dvocifrena prednost već na startu meča.

2` Nakon uvodna dva minuta, crno-beli imaju prednost od 7:2. U listu strelaca upisali su se Madar i Panter, dok je na drugoj strani Bejkon oba puta bio siguran sa penala.

1` Počela je utakmica u OAKA areni, prvi posed ima ekipa Partizana.

Hala: OAKA Arena u Atini. Sudije: Migel Anhel Peres, Fernando Roka, Saulijus Racis

PANATINAIKOS: P.Kalaicakis, Volters, Li, Papajanis, Bohoridis, Vilijams, Endrjus, G. Kalaicakis, Ponitka, Grigonis, Mancukas, Gudaitis.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej, Koprivica, Panter, Papapetru, Egzum, Naneli, Glas, Lesor, Trifunović, Anđušić, Madar.

 

 

Posle pet kola, crno-beli zauzimaju deveto mesto tabele sa učinkom 2-3, dok je grčki tim na 17. poziciji elitnog takmičenja sa pobedom i četiri poraza.

Susret u Atini će ujedno imati i poseban značaj za Željka Obradovića, koji je naslavnije trenutke u svojoj trenerskoj karijeri upravo doživeo na klupi grčkog tima. Strateg “parnog valjka“, koji je vodio Panatinaikos od 1999. do 2012. godine, osvojio je pet titula šampiona Evrope sa Atinjanima i veliki broj nacionalnih pehara.

U zelenom delu glavnog grada Grčke, status legende Obradović je još odavno zaslužio, pa će biti interesantno videti kakav će mu doček prirediti domaći navijači, koji će svog miljenika po 17. put gledati kako sedi na klupi protivničkog tima otkad je napustio Atinu.

Od prethodnih 16 duela, Čačanin je dobio čak 10. Prvu pobedu po okončanju ere u Grčkoj, upisao je 23. januara 2014. godine u Istanbulu, kada je Fenerbahče slavio na krilima Bogdana Bogdanovića. Međutim, te godine se više pamti utakmica u Atini, gde mu je priređen nezaboravan doček, a ne sumnjamo da će večeras biti išta drugačije...

 

 

Ono što može da predstavlja problem za Obradovića je odsustvo Džejmsa Nanelija, koji je nedavno blistao u pobedi protiv Virtusa, kada je ubacio 20 poena. Pored Amerikanca, Partizan će igrati i bez povređenih Alena Smailagića i Alekse Avramovića.

“Smailagić je dobro, trebalo bi da počne uskoro da trenira. Koliko će mu biti potrebno vremena da se priključi timu, to je veliko pitanje. Ne očekujem ga dvadesetak dana sigurno. Aleksa mora da nosi gips još tri nedelje najmanje, pa ćemo onda videti šta dalje. Što se tiče Nanelija, on nije trenirao sa ekipom i oseća se loše...", rekao je Obradović uoči duela u Atini.

Ako izuzmemo dve prijateljske utakmice, ovo će biti njihov prvi duel posle 12 godina. U ovom veku sastali su se 12 puta u eliitnom takmičenju, gde je Panatinakos bio uspešniji osam puta.

 

Komentari (0)

Sport