Košarka

Neizvesna završnica u Pioniru pripala Srbiji: "Orlovi" savladali Tursku i približili se Svetskom prvenstvu

Komentari

Autor: Euronews

14/11/2022

-

21:57 >> 22:11

Neizvesna završnica u Pioniru pripala Srbiji: "Orlovi" savladali Tursku i približili se Svetskom prvenstvu
Neizvesna završnica u Pioniru pripala Srbiji: "Orlovi" savladali Tursku i približili se Svetskom prvenstvu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Turske sa 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22) u uzbudljivoj završnici u hali "Aleksandar Nikolić" i tako se za ceo stepenik približila plasmanu na Svetskog prvenstvo 2023. godine. Poslednji napad gostiju odlučivao je o pobedniku, ali je kapiten, Vladimir Lučić odigrao perfektnu odbranu protiv Vilbekina i sprečio ga da postigne koš.

Najefikasniji igrač na meču bio je bio je upravo Vilbekin sa 22 postignuta poena, dva skoka i tri asistencije, dok je u redovima Srbije najunčinkoviti bio Marko Gudurić sa 18 poena, pet skokova i dve asistencije. Međutim, nikako se ne sme zaboraviti veliki doprinos Dušana Ristića koji je na maestralan način koristio svaki trenutak koji je proveo u igri.

On je u poslednjoj četvrtini praktično sam održavao Srbiju u igri, kada je Turska bila blizu da prelomi meč. Od svojih 16 poena na meču, čak 11 postigao je u toj poslednjoj deonici i na njegov račun idu velike zasluge za ovaj rezultat.

Ne treba zaboraviti ni publiku koja je večeras bila sjajna i u nekoliko navrata pružila vetar u leđa srpskim igračima, a uspešno remetila turske, kao kada je u poslednjoj četvrtini omela Vilbekina koji je promašio oba slobodna bacanja.

Izabranici Svetislava Pešića sada zauzimaju drugo mestu u grupi sa skorom 5:3. Prva je Litvanija sa 7:1, dok se na trećoj poziciji nalazi upravo Turska, koja ima i utakmicu manje od prve dve selekcije.

U narednom kolu Srbija će gostovati selekciji Grčke 24. februara.

Sastavi:

Srbija: Anđušić, Dobrić 11, Gudurić 18, Jagodić Kuridža, Jaramaz 5, Jović 6, Lučić 8, Mitrović 10, Radanov 3, Ristić 16, Simanić, Trifunović

Turska: Birsen, Bitim 18, Hazer 5, Kabadža 6, Koksal, Mahmutoglu 2, Osmani 8, Sajbir 2, Tundžer, Vilbekin 22, Jašar 2

Uživo, Srbija - Turska 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22)

IV četvrtina

Kraj

40' Odlična odbrana Srbije i promašaj Vilbekina!

40' Pobegla je lopta Mitroviću i Srbija će sada morati da brani poslednji napad za koji Turska ima 12 sekundi.

39' Kako su sada sudija pogrešile... Gudurić je na fenomenalan način zaustavio Vilbekina pod košem, ali su arbitri procenili da je u pitanju faul. Vilbekin je promašio prvo,a potom i prvo bacanje.

39' Gudurić pogađa oba slobodna bacanja i Srbija sada vodi sa 77:76.

37' Dobrić pogađa za tri u fenomenalnom momentu! Srbija sada ima tri poena prednosti.

36' Gudurić prolazi i pogađa, pa tako donosi izjednačenje 70:70.

35' Praktično sam Ristić drži Srbiju u igri u poslednjoj četvrtini. Postigao je 16 poena na meču, od čega 11 u poslednjoj deonici za sada.

35' Ristiiić! Četvrta trojka za fenomenalnog Ristića koji je možda i najbolji pojedinac među srpskom ekipom večeras.

33' Sada za tri pogađa i Lučić, po prvi put iz igre večeras.

33' Zakucavanje Sajbira, ali ponovo Ristić pogađa za linije za tri poena. Neverovatno bitni poeni srpskog reprezentativca.

32' Ristić odmah vraća trojku! Prvi poeni za Ristića još od prve četvrtine. Rezultat je 57:57.

31' Vilbekin trojkom otvara poslednju deonicu.

III četvrtina

30' Jako loš potez Dobrića, nakon čega je Turska krenula u napad koji je faulom osujetio Jaramaz- Pogodio je Vilbekin oba slobodna bacanja i doneo izjednačenje. Srbija sada ima 18 sekundi za napad.

28' Trojkom odmah uzvraća veoma raspoloženi Vilbekin.

28' Velika požrtvovanost Jaramaza u odbrani donosi Srbiji novi napad. Potom sjajna asistencija na drugoj strani, gde silovito zakucava Mitrović i Srbija vodi sa 54:47.

27' Gudurić koristi oba slobodna bacanja i vraća domaćima prednost od tri poena razlike.

25' Trojka na drugoj strani i prvo vođstvo Turske posle dugo vremena 46:45.

25' Ponovo sjajni potezi Mitrovića koji upisuje osmi poen na meču.

24' Interesantna situacija kraj terena. Ataman je tražio nesportski faul Gudurića, na šta mu je Pešić odgovorio i zatražio da ne vrši pritisak na sudije, koje su potom pogledale snimak i odlučile da nema govora o nesportkoj grešci.

22' Sjajni Mitrović pogodio uz faul, a zatim iskoristio i dodatno slobodno bacanje, te odvojio Srbiju na plus četiri.

21' Drugo poluvreme otvara Turska zakucavanjem Osmanija.

 

 

II četvrtina

19' Gudurić snažno zakucava! Fantastičan prodor i poentiranje srpskog reprezentativca koji je upisao svoj osmi poen. Srbija trenutno vodi sa 34:29.

17' Zaista izvanrednu odbranu igraju izabranici Svetislava Pešića u drugoj četvrtini, a nuspojava toga su uzastopni napadi Turci koji ističu.

15' Fenomenalan pas Anđušića i prvi poeni za Mitrovića večeras.

14' Snažno zakucavanje Gudurića koji je iskoristio smušenost odbrane turske.

13' Sjajna kombinacija Anđišića i Dobrića, nakon čega Srbija stiže do prednosti od 26:23.

11' Prvi do poena stižu Turci, nakon ofanzivnog faula Jagodić-Kuridže.

I četvrtina

10' Odlična odbrana i oduzeta lopta Jaramaza, koji je potom proigrao Dobrića, a ovaj silovito zakucao na drugoj strani.

9' Trojka Jaramaza! U pravo vreme pogađa Ognjen Jaramaz i Srbija sada ima vođstvo 21:17.

8' Srbija ponovo u vođstvu. Gudurić koristi oba slobodna bacanja i postavlja rezultat na 18:17 za domaću selekciju.

7' Fantastični potezi Radanova oomogućili su Srbiji da se vrate na poen zaostatka. Atraktivnom fintom je izbacio dvojicu protivničkih igrača i potom rutinski zakucao.

5' Sjajna trojka Jovića koji smanjuje na 17:14. Mnogo poena na startu meča, goste hoće put sa distance, ali treba očekivati da u jednom momentu njihova fortuna stane.

3' Neverovatna trojka iz očaja sa polovine igrališta koju na isteku napada pogađa Sipahi i Turska vodi sa 10:4.

2' Rutinski poeni za Osmanija, nakon čega su usledila dva protraćena napada domaćih i Turska trenutno vodi sa 7:3.

1' Meč je počeo, prvi napad imala je Turska ali su "Orlovi", a pre svega Ristić, odigrali sjajnu odbranu i istekao je napad, nakon čega je pomenuti Ristić pogodio sa linije za tri poena i nagovestio dobru partiju.

Svetislav Pešić je za start duela na parket izveo sledeću petorku: Vladimir Lučić, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Marko Gudurić i Stefan Jović.

Ergin Atman odlučio da meč počne u sledećem sastavu: Vilbekin, Bitim, Kabadža, Osmani i Sipahi.

Izabranici Svetislava Pešića su u prethodnom meču slavili protiv Velike Britanije sa 74:68, a sada će selektor na raspolaganju imati Vladimir Lučić i Marko Gudurić:

 

 

"Očekuje nas izazovna utakmica, sa druge strane i reakcija naših navijača je dosta dobra. Motivacija je dosta dobra, tako je i kod igrača. Želimo da uđemo u utakmicu sa pozitivnom energijom, da damo sve kako bismo pobedili. Nije presudna utakmica, ali može mnogo toga da nam donese, ne samo zbog dva boda, već i zbog direktnog odnosa sa Turcima. Grupa je dosta komplikovana, svako svakog može da dobije, o Letoniji ne bih trošio mnogo reči jer su se već prvi kvalifikovali za Mundobasket iz naše grupe. Nije ovo presudna utakmica, ali je mnogo značajna i bilo bi dobro da pobedimo. Biće teško i neizvesno, jer je njima praktično odlučujuća utakmica. U utakmicu sa Turskom ulazimo sa pozitivnom energijom i trudićemo se da odnosom, energijom i motivacijom nadoknadimo nedostatak uigranosti, što nam fali. Sada je potrebno da se svi udruže i dođu da bodre zajedno našu ekipu. Ne sumnjam da će to biti pokretačka snaga koja je ovoj ekipi potrebna. Košarka je, kako god mi svi razmišljali, ipak timski sport. Tu je pet igrača i oni moraju da se nađu zajedno kada je u pitanju napad, odbrana, zajednički ciljevi… To je da damo maksimum da se pobedi. Turska je ekipa koji su nosioci igre u turskim klubovima. Skoti Vilbekin iz Fenerbahčea daje kvalitet, dobro sastavljena ekipa Mahmutoglu je u životnoj formi, mi ga jako dobro znamo. Nije prvi put da on ima izražen procenat šuta za tri poena. Dosta dobar balans između unutrašnje i spoljne igre. Oni su borbena ekipa, igrali su sa dodatnom energijom protiv Belgije, bili jako agresivni. Moramo da odgovorimo na to, da odbrana budemo na minimumu agresivnosti koju očekujemo od Turske i da budemo jako odgovorni u igri", rekao je Pešić.

Srbija je bitnu pobedu nad Turskom ostvarila pred Evrobasket, kada je slavila sa 79:72 i tako stekla sedam poena prednosti, koji bi mogli da budu od velikog značaja u nastavku.

Da podsetimo, utakmicu propuštaju Vasilije Micić, kome Efes nije dozvolio da se odazove pozivu reprezentacije i Nemanja Nedović, koji je napravio takav dogovor sa selektorom.

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport