Košarka

Pešić nakon trijumfa nad Turskom: Maestralna odbrana u završnici za podizanje samopouzdanja

Komentari

Autor: Euronews

14/11/2022

-

23:15

Pešić nakon trijumfa nad Turskom: Maestralna odbrana u završnici za podizanje samopouzdanja
Pešić nakon trijumfa nad Turskom: Maestralna odbrana u završnici za podizanje samopouzdanja - Copyright Košarkaški savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Srpski košarkaši su u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo savladali Tursku sa 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22).

Selektor "Orlova", Svetislav Pešić, izneo je svoje utiske nakon meča. Za početak prokomentarisao je atmosferu u dvorani "Aleksandar Nikolić":

"Izuzetna atmosfera. Poznato je kad igraju Zvezda i Partizan da je uvek ovako. Bilo je slično kao u avgustu protiv Grčke u Areni. Ovakva podrška je sjajna, hvala mnogo svima! Očigledno je da su se zastave klubova udružile u jednu – u zastavu Srbije. Bilo nam je potrebno za ove momke. Sećate se protiv Letonije. Bilo je 500 gledalaca. Tada su se neki pitali da li igram za Srbiju ili... Sada se to apsolutno popravilo. Bilo je fantastično, osećaj kad treba da se pomogne da se odigra dobra odbrane, da se bodri ako se pogreši. Imali smo samo 10 izgubljenih lopti, za ovako tvrde odbrane to je sasvim u redu. Ovo je timska pobeda. Svi su stajali zajedno u odbrani. Odlične su i brojke, 14 ofanzivnih skokova, to znači pristup, agresivnost. Asistencija je bilo 20, to znači da svi žele da igraju timski napad. To je ono što smo pokazali", rekao je Pešić, pa dodaoo:

"Grupa je fantastična. Takva je bila i čitavog leta. Očigledno je da imamo reprezentativce koji kada se oslobode obaveza u klubovima, dolaze srcem i željom da daju najviše što mogu. To je za mene pozitivna poruka. Igrači žele da igraju za Srbiju. Problemi stoje na drugoj strani".

Zatim je upitan da prokomentariše situaciju koja se desila tokom meča, kada je bio u verbalnom duelu sa protivničkim trenerom, Erginom Atamanom:

"Ne bih o Atamanu ni jednu reč. To je sastavni deo utakmice. Da je pobedio, ne bi bio razočaran. Za Tursku je ovo bila odlučujuća utakmica, morali su na pobedu".

Dušan Ristić je bio jedan od najboljih pojedinaca na meču, što svakako nije promaklo ni selektoru:

"Danas svi znaju sve. On je već to pokazao u španskoj ligi, odigrao je fantastično pre nego što je došao u prozor. Mi znamo šta on može. Iako je centar, ima veliku inteligenciju, zna da sakrije nedostatke i istakne prednosti. Sada dolazi i iskustvo".

Ipak, utakmicu je odlučio poslednji napad na meču, kada je Vladimir Lučić odigrao odličnu odbranu protiv Skota Vilbekina:

"Bilo mi je u glavi da li da pravimo faul, da uzmemo sudbinu u svoje ruke. To mi je uvek u glavi. Ali, na terenu smo imali stvarno nisku postavu koji su mogli. Zato sam i vratio Mitrovića, da može da preuzme. Uvek postoji rizik, ali šta sad. Bez rizika nema pobede. Ali, sada ne smatram rizikom jer smo imali najbolje odbrambene. Radanov je odigrao fantastično u prvom poluvremenu na Vilbekinu. Videli ste kako je Lučić odigrao fantastičnu odbranu. Ja verujem u odbranu. Za nas nije važna samo pobeda, već za budućnost da pokažemo kako smo odbranili tih 12 sekundi. Da od toga podižemo samopouzdanje, da se vidi da sve može da se odbrani ako se zna kako. Maestralno smo to uradili. Otišao je u korner i nije znao gde mu je dupe, gde mu je glava. I to je veliko zadovoljstvo".

 

Komentari (0)

Sport