Košarka

Partizan nastavio seriju loših rezultata: ASVEL slavio u neizvesnoj završnici

Komentari

Autor: Euronews

13/12/2022

-

19:32 >> 22:44

Partizan nastavio seriju loših rezultata: ASVEL slavio u neizvesnoj završnici
Partizan - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana nastavili su seriju loših rezultata u Evroligi, gde su zabeležili peti uzastopni poraz. U 13. kolu elitnog takmičenja bolji od crno-belih bili su košarkaši ASVEL-a, koji su pred svojim navijačima u neizvesnoj završnici slavili 91:87 (25:25, 22:23 26:18, 18:21).

Posle loše igre u trećoj ćetvrtini, crno-beli su se na krilima Egzuma vratili u odlučujućoj deonici, gde su zahvaljujući sjajnoj roli Australijanca uspeli da uvedu susret u neizvesnu završnicu, ali su na kraju, nakon Valensije, Crvene zvezde i Cedevite, ponovo izgubili na jednu loptu. Najpre je Egzum realizovao oba bacanja na 40 sekundi do kraja i doneo izjednačenje (86:86), da bi posle polovičnog učinka De Koloa sa penala i Naneli bio neprecizan... 

Prelomni trenutak utakmice dogodio se na devet sekundi do kraja, kada je Papapetru, mimo želje Obradovića, faulirao De Koloa, koji je ovaj put bio siguran sa linije za slobodna bacanja (89:87). Partizanu je ostao poslednji napad i nešto više od osam sekundi da dođe do izjednačenja ili pobede, ali je Naneli pogrešio pri ulasku na polaganje. Izgubio je loptu pod košem, posle čega su crno-beli pokušali da uvedu meč u penal završnicu, ali je vremena ponestalo.

Crno-beli su na taj način nastavili seriju neuspešnih rezultata. Zabeležili su sedmi poraz u poslednjih osam utakmica u svim takmičenjima. Trenutno su na 16. mestu Evrolige sa učinkom 4-9, a šansu da se vrate na pobednički kolosek imaće 16. decembra  kada im u Beograd stiže šampion Evrope - Anadolu Efes.

Najefikasniji u taboru Partizana bio je Egzum sa 26 poena, Lesor je pomogao sa 15 uz osam skokova, dok je Naneli postigao 11 sa klupe. Sa druge strane, De Kolo je bio fenomenalan u pobedi ASVEL-a sa 32 poena. Iskusni veteran je tokom čitavog držao svoju ekipu u igri i upravo zahvaljujući njegovim poenima u finišu meča, francuski tim je uspeo da dođe do petog trijumfa u Evroligi.

Prvu četvrtinu obeležila je dinamična igra obe ekipe, koje su od starta pokazale veliku želju za pobedom. Partizan zbog serije loših rezultata, dok je protivnik posle trijumfa nad Barselonom, želeo da nastavi pobednički niz. De Kolo je bio prava enigma za crno-bele tokom većeg dela meča, a naročito posle uvodnih 10 minuta, kada je bio nadomak dvocifrenog učinka. 

Sa druge strane, crno-beli su se mahom u početku oslanjali na Papapetrua i Anđušića, da bi u nastavku meča dobili pomoć Lesora i Egzuma. Duo visokih igrača dominirao je reketom francuskog tima i zahvaljujući snazi i dobrim pik-en-rolom često dolazio do lakih poena. Međutim, Metjuz i De Kolo nisu dozvolili Partizanu da se razgoropadi. Kada god bi crno-beli prišli ili preokrenuli rezultat, De Kolo bi imao spreman odgovor i to uglavnom sa distance, odakle je, ruku na srce, često imao otvorene poglede.

Uprkos dobroj partiji veterana, crno-beli su uspeli da odu na odmor sa pola koša razlike (48:47), da bi u trećoj četvrtini potpuno posustali. ASVEL je zahvaljujući čvrstoj odbrani i efikasnoj igri na drugoj strani terena dobio ovu deonicu sa 26:18 i u odlučujuću četvrtinu ušao sa sedam poena prednosti (73:66). Crno-beli su na krilima Egzuma, koji je 10 od 26 poena postigao u poslednjoj deonici, preokrenuli rezultat. Napravili su 11:2 seriju (82:84) i uveli meč u neizvesnu završnicu. Međutim, pad koncentracije i neke nesvakidašnje odluke u odbrani, koštali su Beograđane važne pobede...

Valja napomenuti da je ključ pobede ASVEL-a takođe ležao u odličnim procentima šuta iz igre. Francuska ekipa je šutirala 22/28 za dva poena, dok je učinak sa distance bio nešto skromniji - 11/25. Sa druge strane, crno-beli su takođe imali dobre brojke na šutu za dva (25/37), što se ne može reči za učinak za tri (5/17). Uz to, Partizan je večeras imao dosta promašaja sa linije penala (22/31), što se ne može dozvoliti ako želite da se takmičite sa najboljim timovima Evrope...

Evroliga, 13. kolo

Utorak

Crvena zvezda - Žalgiris 77:73

Olimpijakos - Fenerbahče 94:67

Asvel - Partizan 91:87

Bajern - Real 64:68

Olimpija Milano - Makabi 71:77

Valensija - Panatinaikos 20.45

Sreda

Efes - Baskonija 18.30

Monako - Barselona 19.00

Virtus - Alba 20.30

 

Standings provided by Sofascore

 

Kraj utakmice.

10` Naneli je izgubio loptu u poslednjem napadu, posle čega su igrači Partizana napravili faul na 0.8 sekundi do kraja. Rezultat je 89:87, crno-belima se smeši peti uzastopni poraz u Evroligi. Metjuz je pogodio oba slobodna bacanja, 91:87, pobeda ASVEL-a. Još jedna neizvesna utakmica u kojoj je Partizan izgubio na jednu loptu.

9` Naneli je fauliran pri šutu, posle čega je pogodio jedno slobodno bacanje. Trenutno je 87:87, Papapetru je potom napravio faul nad De Kolom, koji je pogodio oba penala. 89:87 za ASVEL, Obradović pravi tajm-out, videćemo kakvu je akciju nacrtao trener Partizana za svoje igrače. Devet skundi do kraja.

9` Egzum je realizovao oba slobodna bacanja i doneo egal u finišu. Na drugoj strani De Kolo je bio polovičan i trenutno je 87:86 za ASVEL na 30 sekundi do kraja.

8` Posle poena De Koloa, Metjuz pogađa trojku sa distance i donosi ASVEL-u +3 (87:84) na nešto manje od dva minuta do kraja utakmice. Ima dosta vremena do kraja utakmice, Egzum je raspoložen, pa je utisak da bi lopta trebala da ide na njega što je više moguće u ovim ključnim trenucima.

6` Crno-beli igraju najbolju četvrtinu na utakmici. Partizan je smanjio zaostatak od sedam poena na početku deonice i preokrenuo na 83:82. Najzaslužniji je Egzum, koji je od 24 poena, osam postigao u odlučujućoj četvrtina. 

4` Partizan je nekoliko puta imao posed za vođstvo, ali nije uspeo da preokrene rezultat. Crno-beli, koji iako nemaju mnogo izgubljenih lopti na ovoj utakmici (šest) često greše u napadu prilikom uručenja, što može da se odrazi na konačan rezultat, 77:76.

2` Egzum sa distance postiže prvu trojku za Partizan u drugom poluvremenu i to u kakvom trenutku! Partizan je smanjio prednost rivala na -2 (73:71) i tako zadržao priključak.

Treća četvrtina:

10` Na ulasku u odlučujuću deonicu ASVEL ima sedam poena prednosti (73:66) u odnosu na Beograđane, koji su zahvaljujući lošim odlukama u finišu četvrtine dozvolili rivalu da stekne osetniju prednost. Crno-beli nisu pogodili nijedan šut za tri poena u ovoj deonici, dok je protivnik pogodio tri. 

7` Posle dve vezane trojke i dobrog perioda ASVEL-a, Partizan je odgovorio preko Smailagića i Egzuima i smanjio prednost rivala na 68:66. 

5` Lajti je dobio nesportsku ličnu grešku posle faula nad Ledejom, pa će crno-beli imati priliku da smanje zaostatak rivala, koji na polovini treće četvrtine vodi 57:54. Videli smo mali broj poena u drugom poluvremenu. Utisak je da nijedna ni druga ekipa nemaju ideju u napadu, a ruku na srce, ni odbrana nije na nivou. Partizan loše brani tranziciju i šut sa distance, dok se ASVEL muči u svom reketu, odakle crno-beli često dolaze do poena preko Lesora i Egzuma.

3` Tvrd početak drugog poluvremena, gde nismo videli mnogo dešavanja. Nakon tri minuta obe ekipe postigle su po četiri poena i trenutno je 53:52 u korist Partizana.

Druga četvrtina:

10` Kartrajt je uz zvuk sirene pogodio trojku ali je pogodak poništen, budući da je plejmejker ASVEL-a zakasnio da izbaci loptu na vreme. Na isteku poluvremena Partizan ima minimalnu prednost (48:47). Crno-beli imaju odlične procente šuta za dva poena (13/19) i uglavnom iz reketa i sa poludistance dolaze do koša. Najefikasniji na utakmici je Lesor sa 12 poena, Egzum je dodao 9, dok je Panter sa klupe postigao sedam. Na drugoj strani De Kolo je jedini dvocifren sa 10 poena, dok su Nua i Kartajt postigli po sedam. 

7` Za razliku od uvodne četvrtine, ova deonica nije naročito dinamična. Dosta gruba igra na obe strane sa mnogo prekida, što u ovim trenucima nešto više odgovara gostima iz Beograda, koji su 9:2 serijom Lesora i Pantera preokrenuli rezultat na 44:41.

5` Usledio je nešto slabiji period igre domaćina, koji često nerezonskim šutevima pokušava da dođe do poena, ali bezuspešno. Crno-beli su podigli stepen odbrane, dok se u napadu oslanjaju mahom na visoke igrače - Lesora i Egzuma, koji su kombinovani zabeležili 17 poena, 39:37. 

 4` Partizan sa Lesorom sve više napada reket i to im donosi rezultat. Domaćin teško izlazi na kraj sa pik-en-rolom crno-belih pa često prave faulove, što može da pomogne Beograđanima da dođu do lakih poena sa linije penala, 34:31.

2` ASVEL ide na +5 u ranoj fazi ove deonice. Rezultat je 34:29, a nakon nekoliko lakih poena domaćina, Željko Obradović je primoran da napravi tajm-out. 

Prva četvrtina:

10` Nakon uvodnih 10 minuta, rezultat u Vilberinu je izjednačen - 25:25. Najefikasniji na utakmici je De Kolo sa osam poena, dok listu strelaca Partizana predvodi Egzum sa sedam. Crno-beli igraju solidno u napadu, ali imaju probleme u odbrani. Dozvolili su ekipi koja nema toliko šuterskog potencijala da postigne 25 poena i to mahom iz reketa. Uz to francuski tim je duplo bolji u skokovima (10-5), što se dokazalo kao veliki problem u prethodnim utakmicama, pa će biti zanimljivo kako će crno-beli odgovoriti u tom statističkom parametru u nastavku meča.

7` Agresivnom igrom u reketu, crno-beli su naterali rivala da uđe bonus tri minuta pred kraj uvodne četvrtine. Crno-beli mahom preko Anđušića i Lesora dolaze do poena, dok na drugoj strani blista De Kolo, koji je sa osam poena najefikasniji na utakmici. Valja napomenuti da je najbolji igrač ASVEL-a nepogrešiv iz igre, nešto na čemu će Beograđani morati da povedu računa, 23:20.

3` Za sada gledamo izjednačenu utakmicu u Franuskoj. I jedna i druga ekipa su šuterski raspoložene i ako je suditi po uvodnim minutima, čeka nas efikasna utakmica u Vilberanu, 9:9.

1` Utakmica je počela, prvi posed imaju košarkaši ASVEL-a.

Dvorana: Astrobal. Kapacitet: 5,556. Sudije: Danijel Hiereuzelo, Jakub Zamojski, Ane Parter.

Startne petorke:

PARTIZAN: Danilo Anđušić, Zek Ledej, Dante Egzum, Joanis Papapetru, Matijas Lesor.

ASVEL: Nando de Kolo, Retin Obasohan, Amine Nua, Jusufa Fol, Jonah Matjuz.

 

 

Crno-beli se uoči ovog duela nalaze na 13. mesto elitnog takmičenja sa učinkom 4-8, dok je francuski predstavnik dve pozicije ispod, sa identičnim skorom.

Beograđani se trenutno nalaze u rezultatskoj krizi, čemu svedoči podatak da su zabeležili samo jednu pobedu u poslednjih sedam utakmica u svim takmičenjima, dok za trijumf u Evroligi ne znaju još od 18. novembra i meča sa Makabijem u Areni.

Ni ASVEL ne blista ove sezone, ali ako je sudeći po rezultatima iz prethodna dva meča, Partizan neće imati lak zadatak. Francuski klub je posle serije poraza, pobedio Barselonu na teškom gostovanju 75:74, da bi na krilima velikog trijumfa deklasirao Pariz 94:60 u domaćem prvenstvu, pa je za očekivati da će i duel sa crno-belima dočekati u dobrom raspoloženju.

Trener Partizana Željko Obradović istakao je da njegova ekipa neće imati lak zadatak protiv tima koji je nedavno "uzeo meru" Kataloncima, kao i da se nada da će uspeti da podigne moral u svom taboru posle serije loših rezultata.

"ASVEL u ovaj meč ulazi posle pobede u poslednjem kolu Evrolige protiv veoma jake ekipe Barselone u gostima i znamo da nas očekuje teška utakmica. Nismo imali mnogo vremena za odmor, ali nisu ni oni. Probaćemo opet da reagujemo. Nije lako kad izgubiš u veoma kratkom periodu par utakmica u kojima odlučuje jedna lopta. Da li napadački, da li je skok ili bilo šta, nije lako. S te strane, naravno da je moj posao kao trenera da probam da dignem ekipu. Koliko ćemo uspeti, videćemo", istakao je Obradović.

Evroliga, 13. kolo

Utorak

Crvena zvezda - Žalgiris 19.00

Olimpijakos - Fenerbahče 19.00

ASVEL - Partizan 20.00

Bajern - Real Madrid 20.30

Olimpija - Makabi 20.30

Valensija - Panatinaikos 20.45

Sreda

Efes - Baskonija 18.30

Monako - Barselona 19.00

Virtus - Alba 20.30

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport