Košarka

Partizan slavio protiv Žalgirisa u Kaunasu: Važna pobeda crno-belih za plasman u Top 8 Evrolige

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2023

-

18:32 >> 01:10

Partizan slavio protiv Žalgirisa u Kaunasu: Važna pobeda crno-belih za plasman u Top 8 Evrolige
KK Partizan - Copyright AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović

veličina teksta

Aa Aa

Partizan je zabeležio treću uzastopnu pobedu u Evroligi i napravio veliki korak u borbi za plasman u plej-of. Nakon Crvene zvezde i Asvela, savladan je Žalgiris po drugi put u sezoni. Ovaj put u Kaunasu  88:74 (26:15, 21:15,14:24, 27:20) za 12. trijumf crno-belih u elitnom takmičenju.

Iako je dvorana u Litvaniji važila za jedno od najtežih gostujućih terena u Evropi, srpski tim se nije previše obazirao na ovu činjenicu. Od starta je preuzeo kontrolu nad utakmicom i zahvaljujući sjajnoj igri u prvom poluvremenu, zabeležio prvu pobedu u Kaunasu, dok je Žalgiris upisao treći poraz u nizu. Litvanski tim imao je svoje prilike na ovom meču, naročito u trećoj deonici kada je prišao na dva poseda zaostaka, ali je Partizan ponovo podigao ritam u poslednjoj deonici i zahvaljujući požrtvovanoj igri na obe strane terena i definitivno rešio pitanje pobednika.

Partizan je imao čak šest igrača sa dvocifrenim učinkom, a listu strelaca predvodio je Papetru sa 17 poena. Lesor i Panter su dodali po 14, Ledej i Egzum po 11, dok je Naneli zabeležio 10 poena. Na drugoj strani istakao se Brazdeikis sa 17 poena, dok su Šmits i Birutis pomogli sa po 10.

Nakon početnog odmeravanja snaga, Partizan je do prve osetnije prednosti i dvocifrenog vođstva stigao u finišu uvodne četvrtine, kada je na krilima Pantera i Papapetrua poveo 20:9. Žalgiris je sa druge strane, imao velikih poteškoća u organizaciji napada, kao i u defanzivnim zadacima, gde se često mučio sa individualnim kvalitetom Beograđana. 

U prilog Partizanu išla je i loša komunikacija rivala u svom reketu, gde su u prvom poluvremenu dopustili izabranicima Željka Obradović čak 12 ofanzivnih skokova, odakle su mahom dolazili do poena iz druge šanse. Osim Brazdeikisa i centarskog tandema Hejsa i Birutisa, Žalgiris nije imao mnogo raspoloženih košarkaša u prvom delu igre, pa su crno-beli u jednom trenutku imali i 22 poena prednosti.. 

Zahvaljujući dobrim procentima šuta iz igre crno-beli su otišli na odmor sa 17 razlika (47:30) i taman kada se očekivalo da će "parni valjak" nastaviti u istom ritmu, Žalgiris je počeo da pokazuje zube u drugom delu meča. Posle odličnih rola Brazdeikisa i Butkevičijusa, kao i druge postave litvanskog tima, domaćin je uspeo da istopi vođstvo Beograđana, kada je u trećoj četvrtini prišao na 58:52. 

Međutim, ispostavilo se da je to bio poslednji trzaj domaćeg tima, pošto je Partizan ponovo zaigrao u visokom ritmu i zahvaljujući odličnoj igri u tranziciji i pravim rešenjima u napadu, zabeležio važnu pobedu. U ključnim trenucima Naneli i Ledej su pogodili neke važne šuteve, a posle 20:7 serije crno-belih, Žalgiris je poražen i u drugom međusobnom delu sa Beograđanima ove sezone.

Partizan je trenutno na sedmom mestu Evrolige sa 12 pobeda i 11 poraza. Do kraja regularnog dela sezone ostalo je još 11 mečeva, a naredni rival srpskom timu biće Bajern iz Minhena. Taj duel je na programu devetog februara u 20:30 časova.

Evroliga, 23. kolo.

Četvrtak

Barselona - Bajern Minhen 72:70

Olimpija Milano - Crvena zvezda Meridianbet 74:68

Valensija - Makabi Tel Aviv 93:94

Petak

Fenerbahče - Alba 101:86

Monako - Real Madrid 91:95

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet 74:88

Olimpijakos - Efes 76:70

Baskonija - Panatinaikos 95:90

Asvel - Virtus 64:77

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport