Košarka

Lebron Džejms najefikasniji igrač u istoriji NBA

Komentari

Autor: Euronews

08/02/2023

-

08:37

Lebron Džejms najefikasniji igrač u istoriji NBA
Lebron Džejms - Copyright Tanjug/(AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

veličina teksta

Aa Aa

Više se ne postavlja pitanje da li će i kada će Lebron Džejms postati najbolji strelac u istoriji NBA lige. Košarkaš Los Anđeles Lejkersa prethodne večeri oborio je rekord Karima Abdula Džabara i sa novih 38 poena, koliko je postigao u porazu od Oklahome (130:134), postao najefikasniji košarkaš u istoriji najkvalitetnije lige sveta.


Odigrao je "kralj" još jednu izvanrednu utakmicu u karijeri, a u trećoj četvrtini gurao je "jezerdžije" do preokreta, koji na kraju, ipak, nije bio dovoljan za trijumf. Džejms je, međutim, u tom periodu postigao 16 od 36 poena koliko mu je bilo potrebno da izjednači rekord slavnog Džabara, a on je do utakmice između Tandera i Lejkersa iznosio 38.390 poena.

"Nikada nisam mislio da bi neko mogao da obori Karimov rekord", rekao je Medžik Džonson prilikom čestitke koju je uputio Lebronu Džejmsu. Kao što Medžik nikada nije verovao da će neko da obori rekord svog saigrača, tako ni Džejms nikada nije ozbiljno razmišljao o rušenju istog, jer je pre svega to smatrao nemogućnom misijom.

 

 

Da nije nemoguće i da u sportu rekordi postoje da bi se rušili, 38-godišnji košarkaš potvrdio je prethodne večeri. Džejms samo na osam utakmica u prebogatoj karijeri nije uspeo da prebaci dvocifren broj poena, a u svih 19 NBA sezona imao je prosek preko 25 poena po meču, što je neverovatan rezultat. Karim Abdul Džabar je završio karijeru 1989. godine, dok je Džejms svoju u NBA ligi počeo u sezoni 2003/2004.


"Čestitam Lebronu što je oborio jedan od najsvetijih rekorda u svim sportovima tako što je postao najbolji strelac u istoriji NBA", bile su reči komesara takmičenja Adama Silver: u saopštenju. "To je ogromno dostignuće koje govori o njegovoj neverovatnosti tokom 20 sezona u ligi. I prilično je čarobno, Lebron nastavlja da igra na elitnom nivou i njegova košarkaška istorija se još uvek ispisuje", dodao je prvi čovek NBA lige.

Najbolji strelci lige do sada su bili Džo Fulks, Džordž Mikan, Dolf Šejs, Bob Petit, Vilt Čemberlen, Abdul Džabar, čije se ostvarenje, baš kao i danas Džejmsovo činilo nedostižnim.

"Biti u prisustvu takve legende i velikana kao što je Karim, mnogo mi znači", rekao je Džejms u trenutku kratkog prekida utakmice zbog mini ceremonije povodom njegovog dostignuća: "Svima koji su ikada bili deo ove trke sa mnom u poslednjih 20 godina, samo želim da kažem veliko hvala. Poruka za NBA... Puno vam hvala momci što ste mi dozvolili da budem deo nečega o čemu sam oduvek sanjao. Nikada, nikada, pa  ni za milion godina ne bih imao drugi san, ne vidim šta je bolje od ovoga večeras", poručio je Džejms.

Poruku za "kralja" imao je sada već bivši rekorder.

"Lebronova karijera je jedna od onih koji su planirali da dominiraju ovom igrom. Imao je veličinu i talenat da zakorači pravo u NBA i odmah je počeo da impresionira. To traje već 20 godina. On ima tu osobinu koju vi nazivate vođstvom, da ljudi žele da stoje uz njega", rekao je Karim Abdul Džabar.

Komentari (0)

Sport