Košarka

Srbija izgubila u Atini: Neizvestan plasman na Svetsko prvenstvo

Komentari

Autor: Euronews

24/02/2023

-

20:16 >> 20:49

Srbija izgubila u Atini: Neizvestan plasman na Svetsko prvenstvo
Srbija izgubila u Atini: Neizvestan plasman na Svetsko prvenstvo - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Grčke u Atini nakon produžetaka rezultatom 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12) u pretposlednjoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. 

"Orlovi" su na taj način propustili prvu meč loptu za plasman na Mundobasket, koji će se održati od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Međutim, uprkos porazu u Atini, "orlovi" će imati još dve šanse da se nađu na najvećoj smotri. 

Za to je potrebna pobeda Velike Britanije nad Belgijom večeras, ili da Srbija savlada ostvrsku selekciju u ponedeljak, kada je i poslednja utakmica kvalifikacija.

Susret u Atini počeo je poprilično tvrdo, gde smo poene iz igre videli tek nakon pet minuta. Obe ekipe su kombinovano promašile čak 16 šuteva, a nakon nešto lošijeg starta, Srbija je počela da pokazuje bolju sliku na terenu sredinom uvodne četvrtine. Serijom 10:0 u režiji Jovića Jeremića i Jagodić-Kuridže, "orlovi" su poveli 13:6, da bi uprkos očajnim procentima sa penala (šest promašenih bacanja) otišli na prvi mali odmor rezultatom 15:8.

Sredinom druge deonice Grčka je podigla nivo odbrane i zahvaljujući odličnoj igri u tranziciji smanjila vođstvo gostiju na 21:20. Međutim. Srbija je odmah odgovorila 7:0 serijom i u režiji Radanova i Milutinova ponovo stekla +8 (28:20), da bi na odmor otišla sa tada, maksimalnih 39:30.

I treća četvrtina se igrala po uzoru na drugu, sa dosta poena iz serija i velike borbe na sredini terena. Grčka se neko vreme mučila u napadu, gde je uprkos dobroj roli Moraitisa, mašila dosta otvorenih šuteva, dok je u tim trenucima Srbija blistala na drugoj strani zahvaljujući Milutinovu. Upravo je posle njegovih poena stekla najveću prednost na utakmici sredinom treće četvrtine (48:35), da bi Grčka najavila preokret u finišu deonice.

Domaći tim je najpre prišao na sedam poena zaostatka (62:55), da bi na krilima sjajne igre sa distance preokrenuo rezultat na četiri minuta do kraja regularnog toka (71:68). Valja napomenuti da se Jović povredio ranije u toku meču, a u nedostatku broja plejmejkera, "orlovi" nisu imali mnogo šansi u finišu. Falio je prodor u reket, Srbija je ušla u kontra ritam, a utisak je da izabranici Svetislava Pešića nisu dovoljno koristili činjenicu da su Heleni ušli u rani bonus početkom odlučujuće četvrine.

Sa druge strane Grčka je i dalje pronalazila rešenja u napadu preko Rogavopulosa i Moraitisa, koji su večeras u potpunosti nadigrali srpsku odbranu. Ipak, i pored nešto lošije igre u finišu regularnog toka, Srbija je imala šansu za dođe do trijumfa, ali je Jaramaz promašio šut sa distance, pa je pobednik odlučen nakon produžetaka (80:80).

Dodatnih pet minuta donelo nam je izjednačenu igru obe ekipe. Davidovac, Jaramaz i Milutinov su bili jedini raspoloženi za goste, dok je na drugoj strani blistao pomenuti dvojac Helena. Na kraju, tačku na meč stavio je Rogavopulos sa tri vezane trojke. Davidovac je na šest sekundi smanjio na poen zaostatka (93:92), ali nije bilo šanse za preokret.

Milutinov je bio najefikasniji u taboru Srbije sa 24 poena, Davidovac je dodao 11, Ristić 10, dok su Rogavopulos i Moraitis predvodili listu strelaca Grčke sa 28 i 23 poena.

Produžeci: Kraj utakmice. Grčka je pobedila 97:92.

45. min: Jaramaz precizan oba puta sa penala (91:89). Pokušala je Srbija presingom da oduzme loptu Grčkoj, koja ipak došla do koša preko Kalaicakisa (93:89), da bi Davidovac na šest sekundi pogodio trojku iz ugla i doneo novu nadu gostima (93:92). Srbija pravi faul, međutim namerni, posle čega je Moraitis pogodio oba koša sa penala (95:92). Jeremić pravi novi faul, Rogavopulos siguran sa linije slobodnih bacanja - pobeda Grčke 97:92.

44. min: Milutinov je realizovao jedno bacanje (81:80), posle čega je usledio sušni period obe ekipe. Srbija nije iskoristila nekoliko otvorenih šuteva, da bi ubrzo stigla kazna u vidu trojke Rogavopulosa. Grčka vodi 83:81, Srbija nema svežinu, dugo je ista petorka na terenu, a Pešić za sada nema nameru da je promeni. Davidovac pogađa oba bacanja i donosi izjednačenje. Da bi Rogavopuls pogodio još jednu trojku i doneo domaćinu  + 4 (89:85).

Četvrta četvrtina:

40. min: Milutinov se sjajno snašao u reketu i pogodio za 80:78, da bi Moraitis izjednačio rezultat. Srbija je imala poslednji napad, ali je Jaramaz promašio šut sa distance. Slede produžeci, Srbija je na ovoj utakmici imala 13 poena prednosti u jednom trenutku.

39. min: Davidovac je pogodio trojku, ali je Moraitis odmah odgovorio na isti način - 78:78. Milutinov maši šut za dva poena, da bi Moratos na drugoj strani nagazio liniju i prokockao napad Helena, koji vode u poslednjoj četvrtini 23:16.

38. min: Srbija nije pogodila koš iz igre još od poena Ristića iz horoga (63:67). Sa druge strane, Grčka je napravila 7:0 seriju na krilima Čugaza i Moraitisa i došla do prve prednosti na meču još od starta utakmice - 71:68. Jaramaz je potom pogodio trojku i prekinuo sušni period Srbije - 71:71

34. min. Posle samo četiri minuta igre u odlučujućoj deonici, obe ekipe su već ušle u bonus, pa možemo očekivati sve veću igru u reketu i jednih i drugih. Grčka je odličnu počela poslednju četvrtinu, u kojoj vodi 10:5, dok je ukupan rezultat 68:64 za Srbiju. 

Treća četvrtina:

29. min: U periodu igre kada se teško dolazi do koša, Dangubić postiže važne poene za Srbiju. najpre je oba puta bio siguran sa penala, Moraitis je potom promašio trojku, kao i Dangubić. Grčka ne koristi naredni napad, da bi sušni period prekinuo Dangubić, koji sa linije za slobodna bacanja donosi Srbiji +12 (58:46). Konstatinos potom pogađa za dva poena i smanjuje vođstvo rivala - 58:48. 

26. min: Milutinov nastavlja da dominira u Atini, gde je najefikasniji pojedinac na meču sa 12 poena. Grčka u ovim trenucima sigurna sa distance, odakle Kalaciakis i Muratus smanjuju vođstvo rivala na 50:41, samo da bi Jeremić uzvratio trojkom za novu dvocifrenu prednost "orlova" - 53:41.

24. min: Jagodić-Kuridža otvara drugo poluvreme trojkom i donosi Srbiji prvu dvocifrenu prednost (42:30). Topulas potom vraća trojku, da bi nakon serije promašaja na obe strane, Milutinov oba penala za +11 (44:34). Srbija ima loše procente šuta sa linije za slobodna bacanja večeras (6/12).

 

Druga četvrtina:

20. min: Za sada gledamo dosta tvrdu utakmicu u Atini, sa malim brojem poena. Srbija je nakon nešto lošijeg starta, uhvatila priključak sredinom uvodne četvrtine i otišla na malu pauzu sa prednošču od 15:8. Druga deonica se igrala u serijama. Najpre su "orlovi" otišli na +8 (21:13), da bi domaćin odgovorio serijom 7:0 i prišao na 21:20. Međutim, ubrzo su "orlovi" odgovorili na isti način i preko Radanova, Ristića i Milutinova ponovo stekli najveću prednost (22:30). Do kraja poluvremena i jedni i drugi su se opustili i počeli da pogađaju, da bi Ristić u finišu pogodio trojku za maksimalnih +9 Srbije (39:30). 

16. min:  Posle dobre role domaćina, Srbija je u režiji Radanova, Simanića i Ristića kreirala 7:0 seriju i ponovo stekla osam poena prednosti (20:28). Muratos je smanjio rezultat dvojkom, ali je Radanov odmah odgovorio na isti način - 22:30.

12. min: Čacidakis pogađa sa poludistance, što je prva dvojka Grčke na meču (10:15). Jeremić potom odgovara na isti način, da bi nakon poena Muratosa, Radanović pogodio za 12:19. Srbija polako podiže tempo, ali i dalje kuburi sa penala, gde je promašila čak šest slobodnih bacanja u prvoj četvrtini.

Prva četvrtina:

10. min. Posle nešto lošijeg početka, Srbija se vratila u igru. Flionis je doneo Grcima +3. Jović je nakon prodora pogodio za 2+1. Usledio je potom slab period Grčke, koji su iskoristili Jagodić-Kuridža, Jeremić i Dangubić. "Orlovi" su muče sa penala, slaba je komunikacija u napadu, ali ipak imaju prednost na kraju uvodne četvrtine 15:8.

5. min. Teško se dolazi do poena u Atini u ovim trenucima. Obe ekipe su dosta loše ušle u utakmicu, gde smo u prvih pet minuta videli seriju promašaja na obe strane terena. Grčka, ipak, nešto raspoloženija, koja vodi 6:4.

 

 

Selektor Svetislav Pešić ne može da računa na igrače iz Evrolige, osim Ognjena Jaramaza iz Bajerna. Na raspolaganju je i tandem moskovskog CSKA, Dejan Davidovac - Nikola Milutinov.

U poslednjem meču kvalifikacija Srbija će u ponedeljak dočekati Veliku Britaniju u Beogradu.

Prvo mesto na tabeli grupe I Letonija sa 15 bodova, dok Srbija i Grčka imaju po 13. Potom slede Turska i Belgija sa po 11 bodova, dok je Velika Britanija poslednja sa devet. 

Letonija i Grčka su već izborile nastup na SP, a Srbiji je neophodna jedna pobeda u naredna dva meča za siguran plasman na Mundobasket.

SP će biti održano od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Komentari (0)

Sport