Košarka

Crvena zvezda upisala 13. pobedu u Evroligi i održala nade za Top 8

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2023

-

20:51

Crvena zvezda upisala 13. pobedu u Evroligi i održala nade za Top 8
Crvena zvezda upisala 13. pobedu u Evroligi i održala nade za Top 8 - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Uspela je Crvena zvezda konačno da sačuva prednost u finišu i dođe do pobede. Izabranici Duška Ivanovića nadigrali su Baskoniju 74:63 (21:26, 18:12, 18:11, 17:14) i tako upisali 13. pobedu u Evroligi ove sezone.

Ovim trijumfom zadržali su nade za plasman u Top 8 fazu, ali zaista mnogo rezultata drugih mečeva mora da im pođe za rukom. Uspeli su i da pomognu svom "večitom rivalu", budući da je baskonija diretkan konkurent Partizanu za prolaz u doigravanje.

Ipak, večeras su u prvom planu crveno-beli koji nisu dobro otvorili utakmicu, mučili su se u napadu prvih četvrtinu i po, ali su onda zaigrali bolje i do kraja poluvremena poveli sa 39:38.

Ovaj deo igre obeležila je i magična asistencija Fakunda Kampaca koji u kontri izenadio sve prisutne i proigrao Hasana Martina koji je snažnim zakucavanjem zadrmao konstrukciju koša.

U drugom poluvremenu Zvezda je održavala prednost, a svi navijači su i dalje strepeli za trijumf usled istorije sastava sa Malog Kalemegdana koji u poslednje vreme često prokocka stečeno vođstvo.

Taj scenario sprečio je Luka Mitrović sjajnim zakucavanjem, a potom je Nemanja Nedović, koji se vratio u tim posle dva meča pauze usled povrede, trojkom stavio tačku na ovaj meč.

Najefikasniji u Zvezdi bio je upravo sjajni bek sa 20 poena, 12 je dodao Ben Bentil, a 11 je upisao Ognjen Dobrić.

Loša vest za Duška Ivanovića bila je povreda Luke Vildoze koji se u drugoj četvrtini zažalio na povredu zadnje lože i nije se vraćao na teren.

U ekipi Baskonije najviše se istakao Darijus Tompson sa 15, dok je Rokas Giedraitis "ubacio" 10 poena. Nevidljiv na ovom duelu bio je markus Hauard koji je postigao svega tri poena, uz šut za tri 1/10.

Zvezda je sada na učinku od 13 pobeda i 17 poraza i zauzima 14. mesto na tabeli, dok je Baskonija deveta sa skorom 15-15.

Crvena zvezda - Baskonija

Hala: Aleksandar Nikolić

Sudije: Mehdi Difalah, Fernando Roha, Ana Panter

Crvena zvezda: Vildoza 3, Kampaco 3, Dobrić 11, Nedović 20, Marković 3, Ilić, Lazarević, Mitrović 8, Petrušev 4, Bentil 12, Martin 10, Kuzmić. 

Baskonija: Hauard 3, Hajdiger 2, Raiste 3, Tompson 15, Kuruks, Marinković 7, Diez, Geidraitis 10, Homes 6, Kocar 9, Enoh 2, Kostelo 6

Evroliga, 30. kolo.

Četvrtak

Crvena zvezda - Baskonija 74:63
Panatinaikos - Barselona 19.30
Alba - Efes 20.00
ASVEL - Makabi Tel Aviv 20.00

Petak

Fenerbahče - Žalgiris 18.45
Virtus - Real Madrid 19.00
Monako - Valensija 19.00
Partizan - Olimpijakos 20.00
Armani - Bajern 21.00

 

 

 

Uživo, Crvena zvezda - Baskonija

Kraj utakmice. 13. poebda Zvezde u ovoj evroligaškoj sezoni. Zakucao je Mitrović pobedu Zvezde na minut i po do kraja za 71:61.

Nedović je krunisao pobedu trojkom za 74:63.

37.minut: Zvezda na plus osam pred poslednja tri minuta. Ima Zvezda sve u svojim rukama, ali ima i istoriju da i veća vođstva "prospe".

33. minut: Vraća se Baskonija. Pala je malo Crvena zvezda što je Baskonija umela da iskoristi i smanji prednost domaćih na sedam razlike pogotkom Dariusa Tompsona posle prodora.

Kraj treće četvrtine: 57:49 za Zvezdu. Igra se ratnička košarka u Pioniru koja više odgovora Crvenoj zvezdi koja je zadržala prednost i vodi osam razlike pred poslednjih 10 minuta.

24. minut. Raste prednost Crvene zvezde na plus 10. Dobro je otovorila Zvezda treću deonicu. Poenima Luke Mitroviće ispod koša uspela je da dpđe i do prednosti od sedam razlike.

Potom sjajan "pik end pop" Kampaca i Bentila koji trojom donosi Zvezdi dvocifrenu prednost.

Kraj durge četvrtine: Vodi Zvezda 39:38. Sjajan kraj deonice za Zvezdu. Baskonija je sedam i po minuta bila bez koša, a u poslednjem napadu Dobrić je uz zvuk sirene pogodio iz skok-šuta.

19. minut: Egal u Pioniru. Ponovo je Bentil aktivan na ofanzivnoms skoku, a onda je sa linije penala doneo svojoj ekipi izjednačenje.

16. minut. Zvezda šutira mnogo trojki, a poene postiže samo iz reketa. Ben Benntil je pogodio uz faul i prepolovio prednost gostiju na 35:30. Potom je Kampaco ukrao loptu, a u kontri uposlio Martina koji je umalo srušio konstrukciju koša.

13. minut: Dvocifrena prednost za Baskoniju, 33:23. Košarkaši baskonije vode 33:23, a dvocifrenu prednost doneo im je Vanja marinković, odličnim prodorom posle "pik end rola" sa Enohom. Duško Ivanović je primoran da zatraži tajm-aut, njegova ekipa primila je sedam poena za svega dva minuta u drugoj deonici.

Kraj prve četvrtine. Izlaskom Tompsona i Haurda Zvezda je postala agresivnija nad protivničkim rezervnim plejmejkerom, Hajdigreom. U napadu crveno-belih ključnu ulogu imao je Luka Mitrović koji je kratkim otvaranjima iz pika kreirao otvorene šuteve za svoje saigrače. Ipak, Baskonija je održala prednost od pet razlike i vodi 26:21.

5. minut: Zvezda previše greši. TV tajm-aut u pravom trenutku. Crveno-bele je trojkom probudio Luka Vildoza, malo su se izabranici Duška Ivanovića konsolidovali i u odbrani, ali na drugoj strani parketa prečesto prave greške. Baskonija vodi 13:7.

3. minut: Odličan početak gostiju. Zvezda ne može da pronađe put do koša, Baskonija je povela 11:4 i na startu kontroliše ovu utakmicu.

Startne petorke

Crvena zvezda: Vildoza, Kampaco, Lazarević, Bentil, Martin.

Baskonija: hauard, Tompson, Giedraitis, Kocar, Kosteljo.

 

Komentari (0)

Sport