Košarka

Zabava, pa drama u Denveru: Jokić "srušio" Lejkerse na početku finala Zapada

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2023

-

08:01

Zabava, pa drama u Denveru: Jokić "srušio" Lejkerse na početku finala Zapada
Zabava, pa drama u Denveru: Jokić "srušio" Lejkerse na početku finala Zapada - Copyright Tanjug / AP Photo/Jack Dempsey

veličina teksta

Aa Aa

Ništa nije nagoveštavalo dramatičnu završnicu prve utakmice finala Zapadne konferencije. Denver je ceo meč vodio ubedljivo i apsolutno kontrolisao dešavanja na terenu. Los Anđeles Lejkersi su kaskali, sve dok pred kraj treće četvrtine nisu ozbiljno dodali gas, da bi u finišu duela, na manje od minut do kraja imali posed za izjednačenje, ali je veteran Lebron Džejms promašio šut za tri poena…

Denver Nagetsi pobedili su 132:126 (37:25, 35:29, 34:38, 26:34) i tako poveli 1:0. Druga utakmica igra se takođe u Koloradu kroz dva dana.

Najbolji u pobedi domaćina bio je fenomenalni Nikola Jokić, koji je, mora se priznati, pred kraj ostao i bez snage. Srpski centar je upisao šesti "tripl-dabl" u ovogodišnjem plej-ofu, a već u uvodnim minutima prve četvrtine bilo je jasno da će ovo biti njegove veče. Dominirao je pod oba obruča, a i ruka mu je bila perfektno naštelovana, pa je meč završio sa 34 poena (12-17), 21 skokom (12 u prvoj četvrtini) i 14 asistencija.

Jokić je imao sjajnu podršku u saigračima, pre svega Džamalu Mareju, koji je ubacio 31 poen i Koldvelu Poupu sa 21 košem. Aron Gordon je dodao 12, Porter Džunior 15, dok je Brus Braun ubacio 16.

Prvi strelac meča, iako je krenuo veoma loše, bio je Entoni Dejvis sa 40 poena. Sjajni centar je na početku šutirao 2-8, da bi utakmicu završio sa 14-23. Dejvis je uhvatio 10 lopti, imao je i tri asistencije, odnosno dve blokade. Pratili su ga Džejms sa 26 poena, 12 skokova i devet asistencija, odnosno Ostin Rivs sa 23 i Rui Hačimura sa 17 poena.

Dominacija Denvera na krilima Jokića

Tek što je počela finalna serija Zapadne konferencije između Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa odmah je i pao prvi personalni rekord. Postavio ga je naravno Nikola Jokić. 

Srpski centar je uspeo da već u prvoj četvrtini uhvati 12 lopti, što nikada ranije nije uspeo. Tome je dodao i osam poena, odnosno pet asistencija za nešto manje od 12 minuta na parketu tokom prve deonice finala Zapada.

U tom periodu igre je u potpunosti zaustavio Entonija Dejvisa, s druge strane Jokić je bio udvajan u napadu, tako da je Nagetsima to dalo širinu, ali i priliku da se razigra ostatak ekipe. Denver je u prvoj četvrtini imao apsolutnu dominaciju u skoku, a sam odnos od 22 prema 6 sve dovoljno govori. Rezultat je posle prve četvrtine bio 37:25, s tim da je ekipa iz Kolorada imala u jednom momentu i 15 poena prednosti.

Tamo gde su stali, nastavili su košarkaši Denvera i do poluvremena. Lejkersi su uspeli da priđu na "minus devet", ali su Nagetsi do odmora otišli na 72:54. Jokić je igrao fenomenalno, prvo poluvreme završio je sa 19 poena (7-10), 16 skokova, 7 asistencija i dve blokade.

Imao je više uhvaćenih lopti nego kompletan tim Lejkersa (13). Kod "jezerdžija" je Lebron Džejms bio raspoložen u prvoj, a Dejvis je, ipak, proredio u drugoj četvrtini, koju je završio sa 18 poena. Jedini koji je uspevao da parira Denveru pod oba koša bio je Džejms sa osam skokova.

Lider Zapadne konferencije posle regularnog dela imao je daleko više raspoloženih igrača. Blistao je Džamal Marej sa 17 poena (7-11), Brus Braun je ubacio 14, a Majkl Porter Džunior 10…

Šesti "tripl-dabl" Jokića u ovom plej-ofu.

Nastavak utakmice doneo je poene u serijama, ali se rezultatska razlika uglavnom kretala oko one koja je bila i na poluvremenu. Marej je pogodio dve trojke za Denver, raspucao se Dejvis, a Nikola Jokić je igrao konstantno dobro, tako da je već sredinom treće četvrtine upisao "tribl-dabl".

Za Srbina je to bio šesti trostruki dupli učinak u ovom plej-ofu (12. u karijeri), u momentu kada ga je zabeležio imao je 23 poena, 17 skokova i 10 asistencija.

Imali su Lejkersi zaostatak i preko 20 poena, a onda su sjajno odigrali finiš treće deonice i rivalu prišli na svega "minus 11". Iako je utakmicu počeo sa očajnim šutom 2-8, u nastavku je Dejvis retko promašivao. Ali je i Jokić bio praktično bez greške, a posebno je ekipu iz Los Anđelesa zabolela njegova treća trojka (3-3) uz zvuk sirene preko ruke upravo Entonija Dejvisa. Pred ulazak u poslednju četvrtinu rezultat je bio 106:92.

Gosti su uspeli da zaustave Jokića u poslednjoj četvrtini. Napravili su seriju i prišli na 121:124. Imali su čak i napad za izjednačenje, međutim Džejms nije pogodio iz daljine, tako da je izostao veliki preokret. Denver je poveo 1:0, a nema sumnje da nas očekuje veoma zanimljiva serija.

 

 

Komentari (0)

Sport