Košarka

Denver vodi 2:0 protiv Lejkersa: Nikla Jokić ponovo ostvario "tripl-dabl"

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2023

-

09:07

Denver vodi 2:0 protiv Lejkersa: Nikla Jokić ponovo ostvario "tripl-dabl"
Denver vodi 2:0 protiv Lejkersa: Nikla Jokić ponovo ostvario "tripl-dabl" - Copyright Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey, File)

veličina teksta

Aa Aa

Denver je odbranio domaći teren i u Los Anđeles nosi kapitalnih 2:0.

Nagetsi su u drugom meču finala plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige pobedili Lejkerse 108:103 (27:27, 21:26, 28:26, 32:24). Junak je bio Džamal Marej, koji od svojih 37 poena, 23 postigao u poslednjoj četvrtini, pre svega kanonadom iz daljine. Nikola Jokić pružio je još jednu neverovatnu partiju, upisavši 106. "tripl-dabl" u karijeri, sedmi u ovogodišnjem plej-ofu, a drugi u aktuelnoj seriji. Srpski centar postigao je 23 poena, imao je 17 skokova i 12 asistencija. Bio je bez poena u poslednjoj četvrtini.

Lebron Džejms je bio najbolji u poraženoj ekipi, ovaj put mu je falio skok sa "tripl-dabl". Ubacio 22 poena i 10 asistencija. Odličnu rolu imao je i Ostin Rivs, koji je takođe postigao 22 poena, dok je Rui Hačimura stao na 21. Iako je Entoni Dejvis sa 18 poena i 14 skokova, može se reći da je bio tragičar, jer mu je malo toga polazilo za rukom, a i šut ga nije služio kao u prvom meču.

Naredni duel igra se u Los Anđelesu u noći između subote i nedelju od 02.30 uz direktan prenos na TV Arena sport.

Rivs je sjajno šuterski otvorio utakmicu za Lejkerse, ali je Denver preko Mareja i Jokića uzvratio. U prvoj deonici viđena je egal borba, a prvu osetniju razliku napravili su gosti iz Los Anđelesa, kada je Majkl Meloun odlučio da posle provedenih svih 12 minuta u prvoj četvrti na parekti, odmori najefikasniji tandem svog tima.

"Jezerdžije" su uspele da iskoriste izostanak Jokića u odbrani, a sa druge strane napad Denvera ništa nije mogao da ubaci. Posle 27:27 na kraju prvog dela, vrlo brzo je razlika postala dvocifrena u korist gostiju, pa je posle nešto manje od četiri minuta, Meloun bio primoran da vrati najbolje igrače. Briljirao je Rui Hačimura, iznenađujuće najefikasniji igrač prvog poluvremena sa 17 poena i bez promašaja iz igre (7/7).

Povratak Mareja i Jokića se odmah odrazi i na rezultat, na jaču odbranu i efikasniji napad. Nagetsi su prišli na poen zaostatka, ali je neverovatno da nisu uspeli potpuno da preokrenu, jer su Lejkersi imali deset vezanih promašaja iz igre, od kojih je dva puta Lebron Džejms prilično šokirao sve. Najbolji poenter u istoriji NBA lige je prvo promašio zicer, a zatim mu je ispala lopta kada je želeo da atraktivnim zakucavanje završi kontru.

Za razliku od prve utakmice, kada su obe ekipe bile izuzetno šuterski raspoložene, u drugoj situacija na terenu nije bila ni slična. Viđene su sjajne odbrane, a briljirao je Džejms, čiji je učinak u defanzivi bio nemerljiv za Lejkerse.

I drugo poluvreme donelo je na početku bolju igru gostuju. Ponovo su nalazili najbolja rešenja u napadu, dok je s druge strane samo Jokić bio raspoložen. To je rezultiralo novom dvocifrenom razlikom, i to opet 11, pa deset poena. Međutim, u finišu treće četvrtine polako je počeo da se budi i ostatak Denvera… Serijom 10:0 Nagetsi su stigli do izjednačenja 74:74, ali su Lejkersi, ipak, uspeli da na poslednji veći odmor odu sa prednošću. Jokić je iz odbojke pogodio za "minus tri".

Ali…

"Bol" arena je eksplodirala u poslednjih 12 minuta. Denver je počeo da pogađa sve, pre svega dalekometni šutevi su konačno ulazili, a posle prve četvrtine pojavio se i Marej i to u svom najboljem izdanju. Sve je pogađao, proredili su i ostali, pa je vrlo brzo domaćin prešao u vođstvo, a zatim se odlepio 96:84, na nešto više od pet minuta do kraja. Bila je to serija od 20:5...

Ali daleko od toga da je pitanje pobednika bilo rešeno. Imali su Lejkersi priliku i da se vrate, međutim nisu je iskoristili. Marej je utakmicu završio sa 37 poena, a čak 23 je postigao u poslednjoj četvrtini.

Komentari (0)

Sport