Košarka

Novo leto, nova dilema - ima li Jokić volje, snage i vremena za reprezentaciju Srbije?

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2023

-

21:48

Novo leto, nova dilema - ima li Jokić volje, snage i vremena za reprezentaciju Srbije?
Novo leto, nova dilema - ima li Jokić volje, snage i vremena za reprezentaciju Srbije? - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Još u noći istorijskog slavlja košarkaša Denvera u petoj utakmici finalne serije plej-ofa NBA lige sa Majamijem svaki Srbin se zapitao da li će prva zvezda tima iz Kolorada, Nikola Jokić, imati volje, vremena i snage da učestvuje sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu, od 25. avgusta do 10. septembra. Potonji odgovor dobijen od selektora Svetislava Pešića nije umirio javnost u našoj zemlji, ali ni strane medije, pa su sami krenuli sa odgonetanjem zagonetke, jer nijednom protivniku nije svejedno kada u dresu "orlova" vidi dvostrukog MVP-a najjače košarkaške lige na svetu.

Tako je današnja vest iz Sjedinjenih Američkih Država brzinom svetlosti obišla planetu, jer tamošnji ugledni "Atletik" s velikim uverenjem tvrdi da su minimalne, gotovo nikakve, šanse da košarkaški virtuoz iz Sombora "uglavi" Mundobasket u svoj letnji raspored obaveza. I tako "pobija" Karijevu glasnu konstataciju "Jokić je na reprezentativnom spisku, kao i ostali kandidati".  

"Tokom iscrpljujućeg NBA plej-ofa i finalne serije, obećanje da će nastupati za reprezentaciju nije bilo prioritet za Jokića. Odbio je da odgovara na pitanja u vezi sa svojim statusom sa nacionalnim timom. Zasad je Jokićeva naredna obaveza prisustvo šampionskoj paradi u Denveru“, navodi između ostalog u svom članku Atletikov novinar Džo Vardon.

I nije da nema logike u tome što je napisao, imajući u vidu enormnu Jokićevu potrošnju fizičke i mentalne energije na putu ka prvom trofeju u 47 godina dugoj istoriji Nagetsa. Nikola je gomilu utakmica izneo na svojim plećima, o čemu svedoče i brojni rekordi dobroćudnog i skromnog košarkaškog diva sa Balkana, pa bi svakom na njegovom mestu prioritet bio dug godišnji odmor.

Bez dodirnih tačaka sa sportom, a kamoli sa koševima, pogotovo što je tek ovog utorka razdužio Denverov dres, do jeseni i sledeće NBA sezone, pogotovo ako se zna da će tek krajem nedelje doći u Srbiju. Pošto u međuvremenu sa timskim kolegama isparadira ulicama Denvera, na zajedničkoj proslavi sa navijačima. 

Što, opet, ne znači da ne razmišlja o žrtvovanju slobodnog vremena, kao što je to učinio zbog prošlogodišnjeg prvenstva Evrope, gde je sa ostalim Pešićevim izabranicima zaustavlje od Italije u osmini finala. Pre toga na Svetskom prvenstvu 2019. godine, kada su "orlovi" zauzeli peto mesto, ili na Olimpijskim igrama 2016, odakle je doneta srebrna medalja. 

Međutim, dok se on Jokić sam ne izjasni, izjavom za medije ili, što je još važnije, u komunikaciji sa selektorom sve priče ostaju u domenu pretpostavki. Čiju potvrdu željno čekaju svi u Srbiji, ali i u Kini, Portoriku i Južnom Sudanu, jer njihove selekcije stoje na putu Srbiji u grupnoj fazi takmičenja u Japanu, Indoneziji i Filipinima. 

Komentari (0)

Sport