Košarka

Bolan poraz evropskog prvaka: Belgija deklasirala Srbiju u borbi za polufinale

Komentari

Autor: Euronews

22/06/2023

-

16:43

Bolan poraz evropskog prvaka: Belgija deklasirala Srbiju u borbi za polufinale
Bolan poraz evropskog prvaka: Belgija deklasirala Srbiju u borbi za polufinale - Copyright Košarkaški savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Srbije poražena je od Belgije 53:93 (8:28, 23:21, 14:22, 8:22)  u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za žene koje se održava u Sloveniji i Izraelu. Još uvek aktuelne evropske prvakinje predale su tron ekipi koju su pre dve godine pobedile u polufinalu Eurobasketa. Na šampionatu u Španiji i Francuskoj, Srbija je osvojila prvo, a Belgija treće mesto.

Evropsko prvenstvo za izabranice selektorke Marine Maljković nije završeno, jer im predstoji veoma važna borba za plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Najbolje srpske košarkašice sastaće se u borbi za plasman od petog do osmog mesta sa poraženim iz meča Francuska – Crna Gora.

Učešće na olimpijskom kvalifikacionom turniru izboriće šest najboljih timova sa Eurobasekta, tako da je jasno koliko će naredni duel biti bitan za našu ekipu.

Meč u ljubljanskim "Stožicama" bio je praktično rešen već posle pet minuta igra, a okončan je jednim od najubedljivijih poraza Srbije u poslednjoj deceniji, u kojoj je naš tim osvojio dva evropska zlata (2015. i 2021), bronzu 2019. i treće mesto na Olimpijskim igrama u Riju, a četvrto u Tokiju. Čak ni u dva duela sa neprikosnovnim Amerikankama razlika nije bila ovoliko ubedljiva. 

Za početni period meča Srbija je jedva ubacila dva poena, a Belgija stigla do velikih 17. Ništa nije polazilo za rukom srpskom timu, osim skoka u napadu, ali ni iz popravnih šuteva nije uspevao da pogodi, dok su Belgijanke demonstrirale moć i praktično svaki napad rešavale pogotkom. Epilog takvog razvoja situacije na terenu je bio ubedljivih 28:8 posle prve četvrtine, razlika koju je jedan od glavnih kandidata za zlato uspešno i bez problema održavao do kraja.

Ako je, rezultatski po periodima gledano, meč bio u egalu u drugoj (pripala Srbiji) i trećoj četvrtini, poslednja je bila preslikana kao prva, tako da je na kraju bilo ogromnih 93:53. 

Ema Meseman imala je učinak poput onog koji je ove sezone u NBA ligi bio zaštitni znak Nikole Jokića. Jedna od najboljih košarkašica sveta, WNBA šampion iz 2019. i MVP finala sa Vašingtonom, ubacila je 15 poena, dodala 12 skokova i upisala deset asistencija. Ona je ove sezone osvojila Evroligu sa Marinom Maljković i Fenerbahčeom, a naredne će igrati opet u WNBA za Čikago. Žuli Alemand je ubacila takođe 15, a po 14 Kjara Linskens i Žuli Vanlo. U srpskom timu vredi istaći da je Ivon Anderson postigla 20 poena, uz pet skokova i dve asistencije. Saša Čađo je meč završila sa devet, a Mina Đorđević sa osam poena.

Ranije danas u polufinale Evropskog prvenstva plasirala se Mađarska, pobedivši 62:61 Češku

Komentari (0)

Sport