Košarka

"Orlovi" slavili nad Portorikom: Nije bilo rutinski, ali jeste ubedljivo

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2023

-

15:46 >> 15:56

"Orlovi" slavili nad Portorikom: Nije bilo rutinski, ali jeste ubedljivo
"Orlovi" slavili nad Portorikom: Nije bilo rutinski, ali jeste ubedljivo - Copyright Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije je u drugom kolu grupne faze Mundobasketa nadigrala selekciju Portorika sa 94:77 (27:15, 30:12, 31:18, 19:19), ali se za to žestoko pomučila. Uprkos fantastičnom startu, drugo poluvreme nije izgledalo kako treba, te se rival "orlova" rezultatski vratio u igru.

Nisu naravno izabranici Svetislava Pešića dozvolili da se pobeda dovede u pitanje, ali su ipak doživeli pad koncentracije, što je Portoriko iskoristio i na kraju priredio koliko-toliko neizvesnu završnicu.

Tokom prvog poluvremena delovalo je da će ovo biti i više nego rutinska pobeda, s obzirom na to da je Srbija posle uvodnih 20 minuta uspela da postigne čak 57 poen. U tom periodu nanjefikasniji su bili Nikola Jović i Nikola Milutnov sa dvocifrenim brojem poena.

Međutim, u trećoj deonici Portoriko je potpuno šokirao rivala i postigao je 31 poen, a primio samo 18 te je prednost Srbije sa +30 pala u jednom momentu pala na svega +13. 

Nije bilo pitanje da li će Srbija pobediti, ali je na momente brinuo pad koncentracije i sitne greške u ofanzivi i napadu. Kada je bilo najbitnije istakao se kapiten, Bogdan Bogdanović, koji je za 28 minuta na terenu imao učinak od 17 poena, pet skokova i pet asistencija.

Dvocifreni su bili još i Nikola Jović sa 17, Aleksa Avramović sa 15 i Nikola Milutinov sa 12 poena. U redovima Portorika najefikasniji su bili Isaija Pinjero sa 12 i Džordan Hauard sa 11 postignutih poena.

Podsetimo, u trećem kolu grupne faze Srbija će odmeriti snage sa selekcijom Južnog Sudana u sredu od 10.00.

Srbija: Bogdanović 17, Jović 17, Avramović 15, Milutinov 12, Dobrić 9, Jović 6, Gudurić 5, Marinković 5, Ristić 4, Simanić 2, Davidovac 2

Portoriko: Pinjero 14, Hauard 13, Ford 9, Tompson JR 9, Voters 9, Romero 8, Ortiz 5, Kondit 5, Holand 3, Toro 2, Tompson, Rejes

 

 

KRAJ: Srbija - Portoriko 94: 77(27:15, 30:12, 31:18, 19:19)

IV četvrtina: 

36. minut: Veliku uslugu Srbiji učinio je selektor Portorika, Nelson Kolon, kada je zbog protesta na sudijsku odluku zaradio tehničku i obezbedio protivniku dva slobodna bacanja, koja je iskoristio Aleksa Avramović.

34. minut: Tremont Volters je neoprezno sapleo Aleksu Avramovića koji je potom pao, ali je srećom prošao bez povrede. Trajala je par minuta pauza zbog toga, što je bilo i potrebno Srbiji da stane na noge i podigne nivo igre.

III četvrtina 75:58

Neočekivano loš period srpske reprezentacije. Portoriko je uhvatio pravi ritam, dok su "orlovi" doživeli pad koncentracije i dozvolili protivniku da drastično smanji zaostatak. Ipak, ne treba praviti preveliku dramu oko pomenutih 10 minuta, ipak nije lako ostati koncentrisan kada na poluvremenu imate +30, a pritom ste pre deset dana igrali isti meč u Beogradu.

15. minut: Svega jednu izgubljenu loptu za prvo poluvreme imala je Srbija, a na startu druog odma je usledila druga. Romero je zakucavanjem otvorio drugo poluvreme, ali je Stefan Jović ubrzo još atraktivnije uzvratio. Ipak, materijala za brigu uopšte nije bilo, jer je Pešićev tim pokazao zrelost i nastavio da igra u istom ritmu.

II četvrtina 57:27

Fenomenalno poluvreme odigrala je selekcija Srbije. U napadu veoma razigrano, u odbrani organizovano i odgovorno. Nikola Jović i dalje predvodi sa 11 poena, a među dvocifrenima nakon 20 minuta našao se i Nikola Milutinov. Sada treba mirno odigrati treću deonicu, da bi završna četvrtina predstavljala "formalnost".

18. minut: Dilema oko pitanja pobednika je već sada definitivno otklonjena. Kapiten srpske selekcije je pogodio za tri sa velike udaljenosti, a već u sledećem napadu je ukrao loptu i pogodio iz polaganja.

15. minut: Odličnu odbranu igraju Pešićevi izabranici, a ništa manje uspeha nema ni u napadu. Na polovini druge deonice Portoriko je uspeo da postigne svega dva poena, te je Srbija sada vodi sa 41:17

11. minut: Avramović polovičan sa linije slobodnih bacanja na startu druge deonice. Već u narednom napadu fauliran je Gudurić, ali je bio siguran iz oba pokušaja.

I četvrtina 27:15

Odličan početak čete Svetislava Pešića! Najviše se istakao mladi Nikola Jović sa sa 11 postignutih poena, dva skoka i dve asistencije. Imali su "orlovi" +18, ali je Portoriko uspeo da smanji zaostatak i nakon prvih 10 minuta Srbija vodi sa 27:15.

8. minut: Fanstičnu prvu četvrtinu odigrali su "Orlovi", a dominirao je mladi košarkaš Majamija. Nakon osam minuta igre Srbija ima rezultat 25:7

2. minut: Odmah je usledila i trojka najmlađeg srpskog igrača, Nikole Jovića. Ali tu se nije zaustavio, već je odmah u narednom ponovio pogodak sa linije za tri poena.

1. minut: Srbija je odlično otvorila utakmicu, pošto je Ognjen Dobrić presekao loptu na polovini terena, a potom rutinski zakucao i doneo prve poene.

Selektor Pešić je na parket poslao petorku koju čine: Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov

Pre samo 12 dana, Srbija je u Beogradu nadigrala Portoriko sa 110:75, tako da je jasno da je tim Svetislava Pešića definitivno kvalitetniji rival.

 

 

Selektor srpske reprezentacije, Svetislav Pešić, danas je napunio 74. godine, tako da bi eventualan trijumf bio fenomenalan poklon za rođendan iskusnom stručnjaku.

 

 

Mundobasket 2023 - grupa B

Kina - Južni Sudan 69:89
Portoriko - Srbija 14.00

 

Komentari (0)

Sport