Košarka

Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović složni: Tek nam predstoje prave borbe

Komentari

Autor: Euronews

30/08/2023

-

13:16

Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović složni: Tek nam predstoje prave borbe
Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović složni: Tek nam predstoje prave borbe - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije ostvarili su i treću pobedu na Mundobasketu. Nakon Kine i Portorika, savladan je i Južni Sudan, pa će "orlovi" sa maksimalnim učinkom otići u narednu fazu takmičenja, gde će za rivale imati Italiju i Dominikansku Republiku.

Blisala je Srbija na svim poljima protiv afričke selekcije. Iz tranzicije, spoljnih pozicija, unutrašnje igre, da bi na kraju slavila sa ubedljivih 115:83. Nakon utakmice utiske su sumirali Bogdan Bogdanović i selektor Svetislav Pešić.

Prvo se medijima obratio kapiten "orlova".

"Bio je ovo takav meč da rezultat ne pokazuje koliko je fizički bio zahtevan. Najteži u grupi. Srećan sam što smo pobedili i ponosan. Pokazali smo karakter. Srećni smo rezultatom, ali je turnir tek počeo", rekao je Bodanović.

Novinare je zanimalo da li dobro što su sve tri utakmice u prvoj fazi takmičenja dobili sa velikom razlkom.

"Igra se zbog rezultata naravno. Ne možemo da gađamo koliko ćemo koga da dobijemo. Neke su utakmice teže, naredne će biti teže i zahtevnije. Sada je to tako. Spremni smo da igramo neizvesnije završnice", rekao je Bogdanović.

Imao je samo reči hvale o Južnom Sudanu.

"Južni Sudan je prvi put na Mundobasketu i pokazali su da vole svoju zemlju. Način na koji igraju. Imaju karakter, srećni su što su tu. Nisu došli kao turisti, nego da se takmiče. To će podići nivo košarke u njihovoj zemlji", rekao je košarkaš Atlante.

Potom je pred medije stao Svetislav Pešić, koji nije želeo previše da govori o Italiji u ovom trenutku.

"Mi ne razmišljamo o Italiji sada. Sutra ćemo pričati i analizirati kako treba da igramo protiv njih. Pričaćemo o meču sutra i na dan utakmice", rekao je Pešić.

Nikola Jović odigrao je fenomenalnu utakmicu. Završio je meč sa 25 poena, uz stopostotan učinak iz igre.

"Rekao sam mu da ako je sam, da donese svoje odluke. Da ne okleva, da šutira, da ide na prodore. On je talentovan, ima dobar osećaj. Najvažnije nije ono što mu ja kažem, nego to što ima podršku saigrača. Oni ga podržavaju i veruju u njega. To je najvažnije", rekao je selektor.

Svetislav Pešić oduševljen je igrom "orlova" u Manili.

"Svime sam zadovoljan, kao i delovima igre na kojima treba da rastemo. U odbrani, napadu, pomaganju, preuzimanju. Odbrana je bila izvanredna dobar deo utakmice, jedan na jedan. Igrači su preuzeli odgovornost. Bili su svesni da igramo protifv atletske ekipe. Videli ste odakle su oni uzimali šuteve, ne respektuju nikoga. Zahvaljujući toj odgovornosti, dobili smo timsku odbranu. Treba to nastaviti i dalje. Sve počinje, ipak, od odbrane na plejmejkeru i završava se odbranom na visokim igračima. Treba da postavimo takvu igru da se naši igrači najbolje osećaju i da napravimo meč-ap da oni mogu da dođu do izražaja."

Aleksa Avramović i Dušan Ristić imali su dobru minutažu tokom protekle tri utakmce na Mundobasketu.

"Zadovoljan sam. Više sam govorio o odbrani. Videli ste koliko su dva naša najiskusnija igrača napravila asistencija. Ne možeš da budeš nezadovoljan. Tim se razvija, to ne može da bude loše. Mi smo nova ekipa. Imamo Bogdana i našeg Stefana Jovića koji znaju, igrali su zajedno, ali nisu igrali sa svima ostalima. Mi se tražimo i najvažnije je da oni između sebe sarađuju i o tome sam govorio. Trening je važan, ali je važnije šta se dešava pre i posle utakmice, šta mi prija ili ne prija. Uigravanje je važno, na dobrom smo putu. Pobedi ne treba da se gleda u zube. Mi smo pobedili ovde. To su dobre pobede i ostavili smo dobar utisak. Kroz te pobede se diže i samopouzdanje igrača, tako da idemo dalje. Što je Bogdan rekao, ovo je tek početak, ne samo za nas nego i za ostale igrače."

Komentari (0)

Sport