Košarka

Dobićemo novog svetskog šampiona! Kanada srušila Španiju i otišla u četvrtfinale Mundobasketa!

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2023

-

17:54

Dobićemo novog svetskog šampiona! Kanada srušila Španiju i otišla u četvrtfinale Mundobasketa!
Dobićemo novog svetskog šampiona! Kanada srušila Španiju i otišla u četvrtfinale Mundobasketa! - Copyright AP Photo/Tatan Syuflana

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo je! Svetski i evropski šampion eliminisan je u poslednjem kolu grupne faze Mundobasketa. Uprkos dvocifrenoj prednosti i činjenici da su gotovo čitavu utakmicu proveli u vođstvu, košarkaši Španije platili su danak lošoj igri u poslednjoj deonici. Kanada se vratila od -12 i na krilima Gildžijusa Aleksndra i Dilona Bruksa došla do pobede, a ujedno i plasmana u četvrtfinale Svetskog prvenstva - 88:85 (21:21, 17:27, 23:25, 27:12).

Zahvaljujući dobroj timskoj igri, kao i odličnoj roli centarskog tandema Santija Aldame (20) i Vilija Ernangomeza (25), koji su kombinovali više od polovinu poena za "crvenu furiju", Španija je stekla dvocifrenu prednost tokom druge četvrtine, a u poslednju deonicu ušla je sa prednošću od 12 poena (73:64).

Međutim, kada je bilo najpotrebnije, zadrhtala je ruka svetskim i evropskim prvacima. Kanada  je podigla ritam u poslednjoj četvrtini. Preko NBA tandema Žulijus Aleksandera i Bruksa, prišla je na tri poena zaostatka, na nešto manje od dva minuta do kraja (80:77). Da bi serijom 7:0, preko pomenutog dvojca došla do preokreta na 20 sekundi do poslednjeg zvižduka (84:80).

Španci su se četiri minuta mučili da postignu koš iz igre, a kada je Nunjez najzad prekinuo sušu na 16 sekundi do kraja (82:84) rodila se nada da bi "crvena furija" možda mogla da povrati izgubljeno u finišu. Ali je zvezda Oklahome, Žulijus -Aleksander, otklonila sve dileme sa linije penala (86:82). Aldama je pogodio trojku za Španiju u sledećem napadu na tri sekunde do kraja, ali nije bilo vremena za čudo.

Španija je tako ostala bez mogućnosti da se bori za medalje i sačuva svetski tron, a Kanada je prošla dalje. Ovom utakmicom je i kompletirana ova faza Mundobasketa. Kanada će kao prvoplasirana u grupi L igrati protiv Slovenije u četvrtfinalu. Dok će lider grupe K, Nemačka, igrati protiv Letonije.

Žulijus-Aleksander završio je utakmicu sa 30 poena, Bruks je postigao 22...

Komentari (0)

Sport