Košarka

Srbija je u finalu: "Orlovi" razbili mit o moćnoj Kanadi i dokazali da su tim za velika dela

Komentari

Autor: Euronews

08/09/2023

-

12:37

Srbija je u finalu: "Orlovi" razbili mit o moćnoj Kanadi i dokazali da su tim za velika dela
Srbija je u finalu: "Orlovi" razbili mit o moćnoj Kanadi i dokazali da su tim za velika dela - Copyright Tanjug AP/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Kada je u pitanju reprezentacija, dokle god je tu želja i hemija, sastav je praktično nebitan, koga nema bez njega se može i mora, a to su na ovom prvenstvu dokazali košarkaši Srbije, koji su pobedili Kanadu 95:86 (23:15, 29:14, 23:24, 20:23) i tako se plasirali u finale.

Iako pred prvenstva nije postojao niko ko je bio siguran da će naša selekcija uspeti da izbori plasman na Olimpijkse igre, a kamoli da će osvojiti medalju, a izabranici Svetislava Pešića će u nedelju igrati za zlato sa boljim iz duela SAD - Nemačka.

Radili su "orlovi" u tišini, i verovali su u svoj trud i rad, iako nakon poraza od Italije mnogi nisu. Ali baš taj neuspeh je dodatno približio naše igrače, koji su danas bili prava mašina, naterali su i trenera Kanade, Đordija Fernandeza, da baci peškir minut i po pred kraj i uvede rezerviste.

Pored poraza od Italije, još jedan momenat obeležio je prvenstvo Srbije, a to je cela situacija sa Borišom Simanićem. A nakon ove pobede, nema sumnje da je svim našim igračima srce bilo puno kada su naši navijači skandirali ime krilnog centra na kraju utakmice.

Što se samog meča tiče, Srbija je tokom svih 40 minuta igrala pametno, napad je bio fluidan i "orlovi" nisu komplikovali, što je rezultiralo mnoštvu lakih koševa i otvorenih šuteva za tri poena.

Kanađani su probali svaku vrstu odbrane: čovek na čoveka, zona, presing po velom terenu, zonski presing, ali odgovora jednostavn nije bilo.

A Srbija je bila sjajna i u odbrani. Jedan od najboljih igrača na ovom prvenstvu, Šej Gildžes-Aleksander, nije bio na svom nivou, i to zahvaljujući odbrani Stefana Jovića i pogotovo Alekse Avramovića, kog će zvezda Oklahome još dugo sanjati.

Što se poenterskog učinka tiče, Bogdan Bogdanović je ubacio 23 poenam po 16 su dodali Ognjen Dobrić i Nikola Milutinov (10 skokova), a 12 je ubacio Marko Gudurić.

Na drugoj strani najefikasniji je bio RJ Beret sa 23 poena, a 16 je postigao Dilo Bruks.

IV četvrtina

Kraj, Kanađani su bacili peškir, uveli rezerviste, a Srbija je mirno privela meč kraju. 95:86.

Srbija korača ka pobedi, do kraja je ostalo svega dva minuta, a mi vodimo 95:79.

Juriša Srbija ka pobedi, Kanađani ne znaju kako da čuvaju izabranilke Svetislava Pešića koji održavaju veliku prednost - 86:73.

Neverovatno otvranje poslednje četvrtine za nas, Avramović je ukrao loptu i lagano zakucao, a onda je Marko Gudurić postigo trojku iz ćoška, plus 17 - 82:65.

III četvrtina

Bravo majstori! Sjajan kraj treće deonice za Srbiju. Prvo "step-back trojka Marka Gudurića u stilu Džejsma Hardena, a onda je iz velike daljine precizan bio i Vanja Marinković za veikih +12 - 75:63.

Dobrić briljira sa 16 poena, ali i igra sjajnu odbranu. Probudio se i Nikola Milutinov koji je postigao 2+1 preko tri igrača, za novih +10 - 68:58

Trenutno imamo priliku da gledamo "razmenu" koševa, za Kanađane su bili precizni Aleksander-Volker i RJ Beret, dok je su u našem timu poene postizali Nikola Jović i Ognjen Dobrić. Kanada igra zonu - 59:52.

Želi Kanada što pre da se vrati u ovaj meč, dve trojke je pogofdio Bruks koji za sada ima 10 poena - 54:45.

II četvrtina

Fenomenalan završetak druge deonice za Srbiju. Naši momci igraju veoma intelgintno, a raduje i činjenica da najbolji igral Kanade, Gildžes-Aleksnader ima tri lične greške. Hala u Manili je prepuna srpskim navijačima koji su veoma glasni i daju vetar u leđa našoj selekciji. Sačuvali smo dvocifrenu prednost i sa +13 ulazimo u drugo poluvreme - 52:39.

Dobriiiić! Pogađa bek Srbije važnu trojku i to nakon što su sudije poklonile Kanadi napad 5 na 4, a potom i Miltinov završava dve prelepe akcije naše ekipe - 45:35.

U dva navrata je Srbija imala i dvocifrenu plus, ali u se Kanađani brzo vraćali. Srbija igra tečno i pametno, dok su u taboru Kanade od selektora do 12. igrača svi vidno nesigurni - 35:27.

Trojka Bogdanovića vraća Srbiji +8, ali još važnije, "orlovi" igraju perfektnu odbranu za sada i očigledno je da se Kanađani ne snalaze za sada - 31:23.

Kanada otvara deonicu sa dve trojke, Dort i Aleksander- Volker su pogađali, dok je na drugoj strani van linije 6,75 precizan bio Gudurić. Srpski bek je već sada zaradio tri lične greške i Bogddanović ponovo ulazi na teren - 28:23.

I četvrtina

Uspela je Srbija da zadrži prednost do kraja prve deonice iako su glavnu ulogu u finišu uvodnog kvartala preuzele sudije, koje su bez potrebe gledale snimak faula Vanje Marinkovića nad Kelijem Olinikom. Za sada svoju rolu sjajno odrađuje Avramović koji ukrao živu loptu Beretu i potom pogodio slobodna bacanja - 23:15.

Mora da reaguje tajm-autom selektor Kanade pošto Srbija igra baš onako kako treba. "Orlovi" su napravili seriju 9:0 koju je krunisao Aleksa Avramović sjajnim polaganjem za potpuni delirijum naših navijača u hali - 21:13

Konsolidovala se Kanada i prešla u vođstvo. Trojka Bereta, zakucavanje Pauela i četiri poena Bruksa bili su dovoljni da ekipa iz Severne Amerike dođe do minimalne prednosti - 12:13.

Jasna je ideja Srbije na ovom duelu, što više lopti na Nikolu Milutinova. Naš centar je izvukao faul Pauela, potom izgubio loptu, ali se brzo iskupio sugurnim zakucavanjem, da bi u naredna dva napada Ognjen Dobrić i Bogdan Bogdanović pogodili za tri - 8:1.

Komentari (0)

Sport