Košarka

Partizanu triler u Banjaluci: Turk Telekom pokazao zube, vratio se sa -18, ali ostao bez iznenađenja u finišu

Komentari

Autor: Euronews

09/09/2023

-

20:47

Partizanu triler u Banjaluci: Turk Telekom pokazao zube, vratio se sa -18, ali ostao bez iznenađenja u finišu
Željko Obradović i Alen Smailagić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Posle tesne pobede nad Hapoelom iz Jerusalima, delovalo je da će Partizan imati nešto lakši zadatak večeras protiv Turk Telekoma na turniru koji se održava u Banjaluci i Laktašima u čast 50 godina postajanja košarkaškog kluba Igokee. Vodili su crno beli tokom gotovo čitavog susreta protiv turskog tima. U jednom trenutku su imali i 18 poena prednosti, ali su serijom grešaka u samom finišu zakomplikovali sebi život, da bi na kraju ipak došli do druge pobede na takmičenju - 75:71 (25:15, 19:13, 18:21, 13:22).

Na sedam minuta do kraja, Partizan je vodio 67:51. A, onda su počele da se nižu greške crno-belih... Šut iz igre nisu mogli da pogode do poslednjih 30 sekundi utakmice. Manjak produkcije u napadu dao je krila ekipi Nenada Čanka, koja je 12:0 serijom uspela da uhvati priključak (67:63). Meč je ušao u neizvesnu završnicu, Turk Telekom je potom prišao na dva poena zaostatka (73:71), da bi utakmicu prelomio Anđušić u samom finišu. Valas je mogao da donese još veće uzbuđenje, ali je promašajima sa penala u odlučujućim momentima, zapečatio poraz turskog tima, koji će se sutra u Laktašima boriti sa Igokeom za peto mesto, dok će Partizan odmeriti snage u finalu turnira sa CSKA iz Moskve.

Iako su tokom uvodne četvrtine crno-beli stekli dvocifrenu prednost (25:15), Partizan nije blistao u odbrani u prvih 10 minuta. Smailagić je bio odličan u napadu, ali je pik-en-rol turskog tima, pravio probleme visokim igračima beogradskog tima. Inok je postigao veliki broj lakih poena na obruču. Odbrana na niskom postu nije bila na zadovoljavajućem nivou. Grešilo se u preuzimanjima, vođenju lopte... Ali, na radost Beograđana, Anđušić je, kao i protiv Hapoela, bio raspoložen na startu. Sa tri vezane trojke preokrenuo je rano vođsto rivala (8:11).

A, kada su se "kockice u napadu složile", serijom 14:2 u režiji Smailagića, Anđušića i Vukčevića, crno-beli su preuzeli kontrolu nad rezultatom, koji su sačuvali do poslednjeg zvižduka. Partizan je takođe bio odičan u odbrani na perimetru. U potpunosti su zaustavili tim Nenada Čanka u tom segmentu (3/21). Kuburili su u doduše u skoku (30/41). Ali, kada se sve sabere, jedno solidno izdanje izabranika Željka Obradovića, izuzev poslednjih 6-7 minuta meča.  

Panter je imao dobre minute, Vukčević takođe. Kaminski se pokazao kao solidno pojačanje, iako se vidi da mora još da poradi na formi. Utisak je da mu fali čvrstine u odbrani i možda malo više osećaja u rukama. Ima vrlo dobru leđnu tehniku. Dožir se traži, ali prema svemu prikazanom danas, vidi se da se radi o kvalitetnom timskom igraču. U kratku analizu treba takođe uzeti obzir da se utakmica protiv Turk Telekoma igrala pred otvorenim nebom. Iako je bilo 20-ak stepeni u Banjaluci, vlažnost vazduha je bila visoka, a kada se na to sve doda da je Partizan tek okončao prvi deo priprema i da su za dva dana odigrali dva meča. Oscilacije i pad u igri, naročito u finišu poslednje četvrtine su možda i opravdani.

Najefikasniji na utakmici je bio Anđušić sa 15 poena, Vukčević i Smailagić su dodali po 13, dok je Panter ubacio 10 poena. Sa druge strane 14 poena Inoka, 13 Mekdafija, 11 Sajsira i 10 Alabaja, koji se naročito istakao u poslednjoj četvrtini.

Partizan će sutra u večernjem terminu (17:00, Arena 3 Premium) igrati protiv CSKA u finalu. Od 13 časova Igoka igra protiv Turk Telekoma, dok će Galatasaraj i Hapoel odmeriti snage od 16 sati u razigravanju od 3-5 mesta.

Komentari (0)

Sport