Ostali sportovi

Posle odbojkašica i odbojkaši Srbije na kvalifikacionom olimpijskom turniru

Komentari

Autor: Euronews

24/09/2023

-

09:59

Posle odbojkašica i odbojkaši Srbije na kvalifikacionom olimpijskom turniru
Posle odbojkašica i odbojkaši Srbije na kvalifikacionom olimpijskom turniru - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Ženska odbojkaška reprezentacija ponovo nas je obradovala i u subotu, posle pobede Dominikanske Republike nad Kinom, i definitivno je postala učesnik Olimpijskih igara u Parizu. Za sada su taj status stekli samo još domaćin Francuska, evropski prvak Turska, koja je takođe briljirala na kvalifikacionom turniru, i svetski šampion Srbija.

Posle dama red je da konačno na olimpijskom turniru vidimo i naše najbolje odbojkaše. Odbojkašice su sa poslednja dva olimpijska turnira donele srebro i bronzu, dok odbojkaša nije bilo na Igrama u Riju i Tokiju. Olimpijski šampion iz 2000. i bronzani iz Atlante 1996. nikako da se domogne najveće smotre svetskog sporta, a verujemo da će mu to poći za rukom početkom oktobra.

Izabranici selektora Igora Kolakovića žrebom svrstani u vrlo jaku Grupu B, koja će svoje utakmice igrati u Tokiju.

Srbija je deveta na FIVB svetskoj rang listi, a u Japanu će igrati protiv čak tri selekcije koje su bolje plasirane, a to su SAD na drugom mestu, Japan na petom i Slovenija na osmom. Upravo će ove selekcije biti i glavni konkurenti "orlovima" u borbi za Pariz.

Pored nabrojanih tu su još Turska (14), Tunis (18), Egipat (19) i Finska (28).

Srbija turnir započinje 30. septembra duelom sa Turskom, koji će se po srednjeevropskom vremenu igrati u 06.00 sati ujutru. Dan kasnije, u istom terminu, naš tim će na megdan Tunisu, a 3. oktobra, takođe od 06.00 časova, odmeriće snage sa Egiptom. Žreb je hteo da Srbija u prva četiri meča ima i na papiru najlakše protivnike, pa će posle "faraona" imati utakmicu sa Finskom 4. oktobra od 06.00.

Nakon ovih mečeva sledi rasplet i dueli sa konkurencijom za prva dva mesta, koliko iz svake od tri grupe vodi u Pariz.

Posle dva dana pauze, 6. oktobra, na programu je meč sa domaćinom Japanom od 12.25 sati. Dan kasnije Kolakovićev tim odmeriće snage sa SAD od 09.00 časova, a poslednju utakmicu na turniru Srbija će igrati protiv Slovenije 8. oktobra od 09.00.

Nažalost, Srbije više nije sila u muškoj odbojci, pa je poslednjih godina često gubila od rivala s kojima će se sastati u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali, ipak, snage i kvaliteta za podvig ima, a to je pokazala i u četvrtfinalu nedavno završenog Evropskog prvenstva, kada je ozbiljno namučila budućeg šampiona Poljsku.

Komentari (0)

Sport