Ostali sportovi

Vaterpolisti Srbije mnogo toga dozvoljavali Japanu, pa zaigrali odbranu i očekivano pobedili na otvaranju SP

Komentari

Autor: Euronews

05/02/2024

-

15:06

Vaterpolisti Srbije mnogo toga dozvoljavali Japanu, pa zaigrali odbranu i očekivano pobedili na otvaranju SP
Vaterpolisti Srbije mnogo toga dozvoljavali Japanu, pa zaigrali odbranu i očekivano pobedili na otvaranju SP - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Vaterpolisti Srbije pobedili su Japan 17:10 (4:3, 4:4, 5:1, 4:2) na otvaranju Svetskog prvenstva u Kataru u okviru Grupe C. Nije igra Srbije bila ni izblizu na željenom nivou, posebno u prve dve četvrtine kada su mnogo toga dozvoljavali Japancima, ostavljali ih u meču. Kad su zategli odbranu, lako su došli do očekivanog trijumfa.

Vaterpolisti Srbije prespavali su prva tri minuta meča sa Japanom i dozvolili "samurajima" da preko Arakija, Tanade i Date povede 3:1! Kada su malo zaigrali odbranu, "delfini" su preko Mandića, Ubovića došli do 3:3, propustili nekoliko napada, da bi Lukić u poslednjoj sekundi doneo prvo vođstvo Srbiji. Japanci nisu pet minuta zatresli mrežu.

Kada je Nikola Jakšić postigao dva gola i odveo Srbiju na "plus tri" (6:3), izgledalo je da će aktuleni olimpijski šampioni u vaterpolu napuniti mrežu rivala. Međutim, Japanci su postigli dva gola i dva puta imali priliku da izjednače. Golman Radoslav Filipović je zaustavio te zicere, da bi Dušan Mandić prekinuo taj post Srbije, a Jakišić trećim golom vratio najveću prednost do tada (8:5). Inaue i Okava iz kontre su smanjili prendost na 8:7, da bi Mandić promašio šut na 30 sekundi pre isteka druge deonice. Promenljivo je igrala Srbija, sa mnogo padova, praznih minuta i ispucavanja, pa je zato posle 16 minuta na semaforu stajalo 8:7.

Nije dobro počela ni treća deonica jer je Inue pogodio sa distance za 8:8. Valjda je to bio znak vaterpolistima Srbije da zaigraju u skladu sa renomeom i kvalitetom. Sava Ranđelović je "pocepao" mrežu, Nikola Jakšić je uneo loptu u gol sa dvojicom Japanaca na leđima, a seriju 3:0 zaključio je Ranđelović za 11:8. Selektor Uroš Stevanović je insistirao na odbrani, Japanci nisu mogli da matiraju izvanrednog Filipovića, a Strahinja Rašović i Dušan Mandič zatvorili su treću deonicu i Srbiju odlepili na 13:8. Punih sedam minuta Japanci nisu postigli gol.

Poslednja četvrtina protekla je u sličnom tonu kao i prethodna, odbrana Srbije je bila tabu tema za Japance koji su ostali bez gola 12 minuta kada se poradovao Inaba za 15:9. Srbija je spustila gas slavila 17:10, ali u narednim mečevima ne smeju da se dogode ni obrisi prve dve četvrtine koje su bile za zaborav.

Nikola Jakšić je postigao četiri pogotka, Dušan Mandić i Strahinja Rašović po tri, Sava Ranđelović, Nemanja Ubović, po dva, Nikola Lukić, Viktor Rašović i Đorđe Lazić po jedan.

Naredni meč u Grupi C Srbija igra protiv Crne Gore u sredu od 15.30 časova.

Komentari (0)

Sport