Ostali sportovi

Počinje Evropsko prvenstvo u rukometu: Ulog kakav se retko viđa

Komentari

Autor: Euronews

12/01/2022

-

11:38

Počinje Evropsko prvenstvo u rukometu: Ulog kakav se retko viđa
Rukomet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski šampionat za rukometaše održaće se od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj.

Ovo će biti tek drugi kontinetalni šampionat na kom će učestvovati 24 reprezentacije, a ekipe će biti podeljene u šest grupa sa po četiri tima.

Grupa A (Debrecin): Slovenija, Danska, Severna Makedonija, Crna Gora.

Grupa B (Budimpešta): Portugal, Mađarska, Island, Holandija.

Grupa C (Segedin): Hrvatska, Srbija, Francuska, Ukrajina.

Grupa D (Bratislava): Nemačka, Austrija, Belorusija, Poljska.

Grupa E (Bratislava): Španija, Švedska, Češka, BiH.

Grupa F (Košice): Norveška, Rusija, Slovačka, Litvanija.

Po dve najbolje plasirane selekcije izboriće plasman u drugu fazu takmičenja, u kojoj će se prenositi bodovi osvojeni samo protiv ekipe koja je takođe prošla dalje.

Tada će se, u drugoj fazi, ukrstiti grupe A, B i C u jednoj koja će se igrati u Budimpešti, odnosno D, E i F u drugoj, čije su utakmice smeštene u Bratislavu.

Iz te dve grupe će samo po dve prvoplasirane ekipe ići u završnicu u Budimpeštu, odnosno u polufinale i direktne borbe za medalje.

Ulog je veliki. Tri najbolje plasirane ekipe obezbediće odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Ako među tri najbolje budu Poljska, Švedska (suorganizatori) ili Danska (šampion sveta), onda će se po plasmanu određivati ko će na svetski šampionat.

Neće biti borbe samo za najviši plasman i medalje. Ekipe poput Srbije će se boriti za što višu poziciju kako bi, u slučaju da ne obezbede plasman, imale što lakše rivale u baražu za Svetsko prvenstvo, koje će, s druge strane, biti poslednje veliko, ujedno i kvalifikaciono takmičenje pred Olimpijske igre.

Ekipe koje su verovatno najviše stradale tokom pripremnog perioda smeštene su u Grupu C, a to su Srbija i Francuska.

Poznati su mnogobrojni problemi srpskog tima sa korona virusom, a slično je i u Francuskoj, koja će igrati bez Remilijea, Nguesana i Luke Karabatića, kao i Prandija. U karantinu je Valentan Port.

Devastirana Francuska će uprkos svim problemima ostati jedan od favorita, ali neće biti ni blizu velikih poput Danske, koja na šampionat Evrope putuje u punom sastavu i sa najvišim ambicijama.

Danska je reprezentacija koja je učesnik finala na poslednja dva velika takmičenja, Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, i apsolutni je favorit na predstojećem takmičenju.

Od ostalih ekipa se pre početka takmičenja izdvajaju i Norveška, Švedska, Španija, dok Hrvatska ima mnogo problema, s obzirom na to da na početku neće moći da računa na Cindrića i Duvnjaka. Visok plasman traže i domaćini Mađari.

Očekuje se pravi spektakl. Posebno je Mađarska velika sredstva uložila u sport. Izgrađena je potpuno nova, samo za rukomet namenjena dvorana u Budimpešti, kapaciteta više od 20 hiljada mesta.

Komentari (0)

Sport