Ostali sportovi

Marko Vukićević bez plasmana u spustu na ZOI: Pad u gornjem delu staze

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

09:04

Marko Vukićević bez plasmana u spustu na ZOI: Pad u gornjem delu staze
Marko Vukićević - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji alpski skijaš Srbije Marko Vukićević nije uspeo da završi trku u najbržoj alpskoj disciplini - špustu, pošto je odustao zbog pada u gornjem delu staze.

Vukićević je u trci koja je održana jutros u pet sati startovao kao 33. takmičar od ukupno 43, koliko je bilo prijavljeno.

Staza je bila izuzetno teška i zahtevna, duža od tri kilometra i sa delovima na kojima se razvijaju brzine od preko 135 km/h, saopštio je Olimpijski komitet Srbije.

Vukićević je na prvom prolazu imao vreme od 16.95 sekundi i prolaznu brzinu od 108 km/h, što je već u tom trenutku dovelo do zaostatka od 1.36 sekundi za prvoplasiranim.

U sledećoj deonici olimpijske staze "Stena“, Vukićević je još više uvećao zaostatak u odnosu na prvoplasiranog takmičara, pa je taj zaostatak iznosio 4.30 sekunde.

Njegovo drugo prolazno vreme iznosilo je 36.51 sekundi.

Naš takmičar nije uspeo da nastavi dalje trku, jer je na oštrom zaokretu nakon drugog prolaza u nešto užem delu staze izgubio kontrolu nad skijama, što je dovelo do pada.

Vukićević je nakon trke objasnio šta se dogodilo i izrazio uverenje da će u sutrašnjoj trci supervelelslaloma ostaviti bolji utisak.

"Na žalost, nisam uspeo da završim trku. U jednom delu staze sam izgubio oslonac na skijama i pao sam. Dosta je danas staza brža nego prethodnih dana na treninzima i drugi takmičari su imali dosta problema, ali ja se nadam da ću sutra da odvezem bolju trku u superveleslalomu i da ostvarim bolji rezultat“, rekao je Vukićević.

On već sutra od 04 sata ujutro ponovo izlazi na stazu u disciplini superveleslalom, još jednoj brzinskoj disciplini. To će Vukićeviću ujedno biti i poslednji nastup na ovim Zimskim olimpijskim igrama.

Današnja trka je konačno održana posle odlaganja od 24 sata zbog jakog vetra koji je juče duvao i nije dozvolio da se takmičenje održi kako je bilo planirano.

Pobednik olimpijskog spusta u Pekingu bio je Švajcarac Beat Fojz koji je sjajnom vožnjom iza sebe ostavio Johana Klareja iz Francuske i Matijasa Majera iz Austrije, osvajače srebrne i bronzane medalje. Fojz je zlato osvojio sa vremenom od 1:42.69. Drugoplasirani Klarej je bio sporiji samo 10 stotinki od novog olimpijskog šampiona, dok je trećeplasirani Majer zaostao 16 stotih delova sekunde.

Komentari (0)

Sport