Ostali sportovi

Dan pred početak Rusija i Belorusija izbačeni sa Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu

Komentari

Autor: Euronews

03/03/2022

-

09:10

Dan pred početak Rusija i Belorusija izbačeni sa Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu
ZPI 2022 - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni paraolimpijski komitet je promenio odluku od juče i odlučio da usled nemogućnosti da obezbedi bezbednost sportista isključi takmičare iz Rusije i Belorusije sa Zimskih paraolimpijskih igara koje sutra počinju u Pekingu.

Juče je "MPK" doneo odluku da Rusija i Belorusija mogu da se takmiče ali bez zastava i da im se eventualna odličja ne računaju u bilansu medalja. Danas je stigla nova odluka, Upravni odbor MPK odlučio je da odbije prijave ruskih i belorusikih takmičara i tako im uskrati učešće na ZPI.

"U MPK smo veoma čvrsto uvereni da sport i politika ne bi trebalo da se mešaju. Međutim, ne svojom krivicom rat je sada došao na ove igre i iza kluisa mnoge vlade imaju uticaj na naš događaj. MPK je organizacija zasnovana na članstvu i mi smo donoseći jučerašnju odluku gledali na dugoročno zdravlje i opstanaka Paraolimpijskog pokreta. Ponosni smo na principe i vrednosti koji su naš pokret učinili onim što danas jeste. Međutim, ono što je jasno jeste da nas je situacija koja brzo eskalira dobela u nemoguću poziciju pred početak Igara", istakao je predsednik MPK Endrju Persons.

U poslednjih 12 sati situacija se promenila, bezbednosna situacija u olimpijskom selu više nije ista, neke od članica su istakle da će odustati, pa je MPK presekao i odlučio da promeni odluku.

"Imajući sve ovo na umu i kako bismo sačuvali integritet ovih Igara i bezbednost učesnika, odlučili smo da odbijemo prijave sportsita iz Rusije i Belorusije. Žao nam je sportista iz ovih zemalja što su pogođeni odlukama koje su njihove Vlade donele prošle nedelje kršeći olimpijsko primirje. Oni su žrtve akcija svojih Vlada", rekao je Persons.

Tako je 83 takmičara iz ove dve zemlje ostalo uskraćeno da se bori za odličja na ZPI koji počinju sutra u Pekingu.

Komentari (0)

Sport