Ostali sportovi

Olimpijski dan biće održan 4. juna u Hajd parku!

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2022

-

10:42 >> 10:47

Olimpijski dan biće održan 4. juna u Hajd parku!
Božidar Maljković - Copyright FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji Olimpijski dan, tradicionalna manifestavija koja se svake godine u julu obeležava širom sveta u Srbiji će biti održan u subotu, 4. juna u Hajd parku, saopštio je Olimpijski komitet Srbije.

Ovaj svetski događaj ima za cilj da objedini sve aktivnosti MOK-a za promociju i proslavu Olimpijskog dana i olimpijskih vrednosti. Na osnovu tri stuba "pokreni se“, "uči“ i "otkrivaj“, svaki nacionalni komitet sprovodi sportske, kulturne i obrazovne aktivnosti namenjene svima, bez obzira na godine, pol, socijalno poreklo ili sportske sposobnosti.

Olimpijski komitet Srbije kontinuirano radi na promociji Olimpijskog dana kao porodične manifestacije. Broj učesnika, a pogotovu porodica, raste iz godine u godinu. OKS je uspeo da etablira porodičnu trku kao važan oblik rekreacije i nadmetanja u okviru ove manifestacije. Porodično su trčali i sadašnji i bivši olimpijci.

 

Na Olimpijskom danu, akcenat je na animiranju porodica da dođu i da se bave fizičkom aktivnošću u prirodi, kao i da se promovišu olimpijske vrednosti. U promociji Olimpijskog dana angažuju se proslavljeni sportisti i olimpijci. Održavaju se trke za decu do 4, do 8 i do 12 godina.

Pored dečijih trka, organizuju se i trka zadovoljstva i trka za osobe sa invaliditetom. Centralni događaj je "Porodična trka“ u kojoj učestvuje veliki broj članova porodica (deke, bake, mame, tate i deca).

Na kraju se organizuje i "Štafetna trka sponzora“. Na Olimpijskom danu promoviše se aplikacija TreninGO, koju je OKS kreirao sa ciljem da promoviše fizičku aktivnost, skrene pažnju na neophodnost zdrave ishrane i stalnog vežbanja.

Olimpijski dan je prvi put održan 23. juna 1948. godine, sa ukupno devet nacionalnih olimpijskih komiteta koji su bili domaćini ceremonijama u svojim zemljama: Austriji, Belgiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Portugalu, Švajcarskoj, Urugvaju i Venecueli.

U izdanju Olimpijske povelje iz 1978. godine, MOK je po prvi put preporučio da svi NOK-ovi organizuju Olimpijski dan kako bi promovisali Olimpijski pokret.

 Tradicionalna Olimpijska trka prvi put je pokrenuta 1987. godine. Služila je da podstakne sve NOK-ove da proslave Olimpijski dan i promovišu bavljenje sportom širom sveta i olimpijske vrednosti. Od 45 NOK-ova koji su učestvovali u prvom izdanju 1987. godine, broj je narastao na više od sto NOK-ova koji danas učestvuju.

Komentari (0)

Sport